Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kaj nam sporočajo sanje?


(stran 2 od 3)


Vaja

Narišite mandalo iz sanj. Ni naključje, da mandalo imenujemo tudi simbolni mozaik. Narišite krog, vzemite glavne simbole iz sanj in jih narišite v krog. Rišete lahko iz sredine navzven ali od zunaj navznoter. Simbole med seboj povežite in jih pobarvajte z močnimi barvami. Razmislite, kako se mandala povezuje z vašim vsakdanjim življenjem.

Kot pravi Jung, nekateri simboli niso zgolj osebni, zato osebna izkušnja ni dovolj za razlago sanj. Pomen simbolov na kolektivni ravni lahko poiščete v mitologiji, psihologiji, literaturi, umetnosti, pravljicah. Če je naš simbol klobuk, bi morda lahko našli navdih v slikah belgijskega nadrealista Renèja Magritta. Ker imajo te podobe strašansko moč, morate paziti, da ne zaidete predaleč stran od izvirnega simbola.

Univerzalni simboli

Arhetipi so po Jungu tisti simboli, ki so skupni celemu človeštvu, morda tudi živalim. Gre za prirojene vsebine in vedenjske vzorce, ki izvirajo iz »kolektivnega nezavednega«. Mednje spadajo simboli kot poroka, materinstvo, vreme, ljubimci, sovražniki, prijateljstvo, rojstvo, smrt. Jung je kot prevladujoče arhetipe označil naslednje: Persona (naša maska), Senca (surova plat naše osebnosti), Anima (ženske lastnosti v moškem) /Animus (moške lastnosti v ženski), Mana (simboli, ki so vir osebne rasti in energije, predstavljajo lahko tako ustvarjalno kot uničujočo moč). Čeprav različne kulture simbole razumejo na različne načine, lahko za te simbole v sanjah najdemo vzporednice v mnogih svetovnih kulturah.

Za primer vzemimo hišo. Vsaka kultura ima svoj način gradnje, hiše v sanjah pa so univerzalni simbol, ki predstavlja našo osebnost. Sobe v hiši simbolizirajo naše lastnosti. Dnevna soba predstavlja tisti del nas samih, ki ga z veseljem pokažemo drugim, spalnica predstavlja zasebnost in spolnost. Hiša ali prostori, ki jih ne poznamo, pomenijo naše neodkrite potenciale. Hiša iz otroštva lahko pomeni željo, da se vrnemo v čas otroške nedolžnosti, ali potrebo, da zapustimo svoj dom in odrastemo.

Univerzalni simboli, ki jih pogosto sanjamo, so deli telesa. Zobje, tako kot hiša, predstavljajo našo identiteto. Ni dveh zobovij, ki bi bili popolnoma enaki. Velikokrat sanjamo, da imamo slabe zobe. Zobe lahko »popravimo« tako, da v naše življenje vnesemo neko spremembo. Bodite zvesti sami sebi in vaši zobje bodo močni!

Verjetno nas vse najbolj pretresejo sanje o smrti. V tem primeru je še posebej pomembno, da sanje razumemo metaforično. Smrt v sanjah se le redko nanaša na dejansko smrt. Največkrat predstavlja spremembe v življenju posameznika. Sanje vam lahko govorijo, da se morate osvoboditi starih navad, ambicij, odnosov ali vrednot. Gre za simbolično smrt starega »jaza«. V mitologiji velja, da se z vsako smrtjo rodi novo življenje.

Živali, ki nastopajo v sanjah, predstavljajo naše lastnosti. Pozorni bodite predvsem na značaj neke živali. Mačke slovijo po tem, da so hkrati igrive in svojeglave. Pes je zvesti prijatelj in vodnik. Krave so običajno simbol materinstva in plodnosti.

Otrok za večino nas simbolizira nekaj novega, drugačnega, veselega. Morda novo obdobje v življenju ali nek nov projekt. Za mnoge ženske predstavljajo sanje o otroku željo, da bi imele otroka.  Otrok lahko predstavlja nedolžnost ali nezrelost, odvisno od konteksta sanj.

Oblačila, ki jih nosimo v sanjah, pogosto simbolizirajo naše počutje. Če nosite tesna oblačila, se verjetno čutite ujeti v zvezi s partnerjem ali službi. Če ste oblečeni v oblačila koga drugega, lahko to kaže na pomanjkanje samozavesti. Klobuk lahko vsebuje vrsto pomenov: samostojnost ali prilagodljivost, avtoriteta, spoštovanje … Menjavanje klobuka za Junga simbolizira zavračanje starega in oblikovanje novega pogleda nase in na svet.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd