Melisa skriva veliko zakladov

Melisinega čaja naj ne uživajo osebe s preslabim delovanjem ščitnice in tiste, ki jemljejo učinkovino tiroksin, saj oslabi njegovo absorpcijo.
Melisinega čaja naj ne uživajo osebe s preslabim delovanjem ščitnice in tiste, ki jemljejo učinkovino tiroksin, saj oslabi njegovo absorpcijo. (Foto: Shutterstock)

Melisa (Melissa officinalis) je mnogostranska rastlina – iz nje lahko pripravimo napitke, ujame se z različnimi jedmi, koristna pa je tudi za zdravje.

Pomaga pri nespečnosti, pri bolečih menstruacijah, težavah s prebavo, slabenju srca in vranice, živčno pogojenih srčnih motnjah, izčrpanosti. Čaj iz citronske melise pomaga pri prehladih, gripi in vseh vnetnih stanjih, saj je njeno delovanje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno.

Pred veliko leti sem si posadila grmiček citronske melise. Zdaj jih imam že cel kup, saj so se same posejale po vrtu. Če bi hotela to preprečiti, bi jih morala porezati takoj po cvetenju, tako pa jih pustim čez zimo, suhe poganjke na pet centimetrov skrajšam šele spomladi.

Citronska melisa je trajnica iz rodu ustnatic, ki odmre ob prvi zmrzali, naslednjo pomlad pa požene nove mlade poganjke. Zlahka jo vzgojimo iz semena, z delitvijo korenine ali pa s potaknjenci. Lepše kot na vročem soncu uspeva v polsenci. Če jo bomo v rastni sezoni obrezali, bo znova naredila mlade poganjke.

Za sušenje nabiramo cele vejice, jih povežemo in obešene posušimo na toplem, senčnem in vetrovnem prostoru. Če z vejic trgamo samo liste, moramo biti previdni, da jih ne stiskamo ali ne sušimo v debeli plasti, saj zelo radi počrnijo. Njena aroma je najboljša do začetka cvetenja, zato jo le porežimo na sedem do deset centimetrov, ko doseže od 30 do 50 centimetrov. Z rednim rezanjem se bomo izognili tudi temnim madežem na listih in za nekaj časa odložili pepelovko, za katero je zelo občutljiva in jo hitro napade zlasti na območjih, kjer ni dobrega pretoka zraka.


S sušenjem izgublja aromo

Meliso lahko posušimo za čaj, vendar s sušenjem izgublja aromo. Njena prelepa in mila aroma se močno izrazi, kadar uporabljamo svežo. Melisin okus je rahlo pekoč in sladek. Njena uporaba je mnogostranska – iz nje lahko pripravimo čaj, sorbet, limonade in napitke, poda se k sladicam s sadjem, kompotom, dodamo jo solatam, frtaljam, v zeliščne namaze in kise, z njo lahko začinimo ribe, nadev za perutnino, naredimo zeliščno maslo.

Zelo lepo se ujame z aromo pehtrana, baziliko, ingverjem, limonsko travo, meto, vrtnico, koprom, timijanom. Posušene liste lahko dodajamo tudi v blazine z zelišči, poparek uporabimo za spiranje mastnih las, močan čaj dodamo kopeli, z dišečimi listi lahko zdrgnemo leseno pohištvo …

Drobni cvetovi melise privlačijo čebele

Melisa je že od nekdaj povezana s čebelami. V grški mitologiji je bila Melisa ena od nimf, ki je skrila Zevsa pred očetom Kronosom ter ga hranila z mlekom in medom. Ko je Zevs zavladal Olimpu, jo je spremenil v čebeljo matico. Danes melisa v grškem jeziku pomeni čebela. Tudi njeni drobni beli cvetovi, polni nektarja, privlačijo čebele, in sicer od sredine junija pa vse do avgusta. Da je njen vonj čebelam zelo všeč, priča tudi podatek, da se čebelji roji zelo radi naselijo v panje, ki smo jih od znotraj natrli s šopkom melise.

Tudi v srednjem veku je bila priljubljen eliksir mladosti, dobrega spomina in volje. Paracelsus je sestavil melisin zvarek, za katerega so še v 18. stoletju verjeli, da vrača mladost, upočasnjuje staranje, preprečuje bolezni in duševno propadanje. Tudi takrat so poznali njene dobrodejne učinke pri težavah z nervozo, nespečnostjo in srcem. Prepričani so bili, da tolaži srce in iz njega izganja žalost, preganja melanholijo. V aromaterapiji se njeno eterično olje še danes uporablja za premagovanje »pobitosti«. Znana je tudi vodica karmeličanskih menihov iz 17. stoletja, katere receptura se ohranja v pripravku, imenovanem Klosterfrau Melissengeist, še danes in poleg melise vsebuje še limonino lupino, muškat, klinčke in cimetovo skorjo.


Približno deset ton rastlin za kilogram eteričnega olja

Pravo eterično olje melise je zelo dragoceno in hektar rastlin (okoli deset ton) je potrebnih za pridobitev kilograma olja, ki ga dajo le sveže rastline, zato je pridobivanje še zahtevnejše. A skriva veliko zakladov. Melisa deluje prek živčnega sistema in pomaga, kjer živčevje moti delovanje organov ali hormonskega sistema. Pomaga pri napetostih, ki povzročajo nespečnost, živčnost, boleče menstruacije, težave s prebavo, slabenje srca in vranice. Ko smo pod stresom, jo je priporočljivo uporabiti v obliki čaja in kopeli. Pomaga pri živčno pogojenih srčnih motnjah in izčrpanosti. Ob uživanju čaja se izboljša tudi miselna sposobnost, pomaga tudi bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo. Izboljša kratkoročni spomin.

Ljudsko zdravilstvo priporoča čaj tudi nosečnicam, ki jim je v prvih mesecih slabo in bruhajo. Melisa pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje, pospešuje izločanje žolča, pospešuje znojenje, lajša glavobole. Priporočajo jo tudi pri žolčnih in jetrnih boleznih.

Čaj iz citronske melise koristi tudi pri prehladih, gripi, kašlju in vseh vnetnih stanjih, saj je njeno delovanje tudi protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Čaj pijmo tudi ob težavah z revmo in sklepnih bolečinah. Za lajšanje protina lahko pripravimo topel obkladek, namočen v melisin čaj. Uporablja se tudi proti virusu herpesa simpleksa. Krepi odpornost organizma. Melisa tudi čisti kri in jo redči. Tinktura ima podoben, a močnejši učinek kot poparek. Sveta Hildegarda je takole opisala melisino delovanje: »Melisa je topla in oseba, ki jo uživa, se rada smeji, saj razveseljuje srce in vranico.«


Pazljivo z meliso pri težavah s ščitnico


Zanimivo je, da melisa boljše deluje v manjših količinah. Melisinega čaja naj ne uživajo osebe s preslabim delovanjem ščitnice in tiste, ki jemljejo učinkovino tiroksin, saj oslabijo njegovo absorpcijo. Z eteričnim oljem, ki ga vedno primešamo k osnovnemu olju (na sto mililitrov olja od pet do deset kap­ljic eteričnega olja melise), lahko blažimo pike žuželk, kožne alergijske reakcije …


Po tradicionalni kitajski medicini je melisin značaj hladen, kisel, suh, lahno grenak. Pripisujejo ji jetra, želodec, srce. Melisa naj bi pomagala odstraniti blokade energije (či). Energijsko delovanje melise je po ajurvedi rahlo hladilno in uravnava vse tri doše, kar pomeni, da je primerna za vsako telesno konstitucijo.


Melisin čaj, ki prežene budnost


  • pet pesti posušene melise
  • pest kamilice
  • pest baldrijanovih koreninic
  • pest hmeljevih storžkov
  • nekaj sivkinih cvetov
Žličko do dve žlički mešanice prelijemo z dvema decilitroma vode in popijemo pred spanjem z žličko medu.

Nežen pomirjevalni melisin čaj

  • 2 skodelici vode
  • 3 vejice sveže ali ščep suhe melise
  • 4 socvetja sivke ali ščep suhe sivke
Zelišča prelijemo z vrelo vodo, po petih minutah precedimo, dodamo malo limonovega soka in med.

Pomirjujoča melisina  kopel

Od 50 do 60 gramov melisinih listov poparimo z dvema litroma vrele vode. Po desetih minutah precejen čaj dodamo kopeli, v njej ostanemo 15 minut.

Melisin sirup

  • 3 l vode
  • 3 kg sladkorja
  • toliko narezane melise, kot jo spravimo v vodo
  • 10 dag citronske kisline

Meliso očistimo, operemo in narežemo skupaj s stebli. Sladkor raztopimo v vodi in zavremo, odstavimo in pustimo stati 15 minut. Nato dodamo meliso, premešamo in pokrito pustimo stati 24 ur. Naslednji dan precedimo in primešamo deset dekagramov citronske kisline. Nalijemo v čiste steklenice.

Skutna torta z meliso

  • 7 dag sladkorja
  • 1 jajce
  • 10 dag stopljenega masla
  • 20 dag moke
  • ½ pecilnega praška
  • malo soli, lupina limone
Naredi testo, porazdeli ga po dnu pekača in prelij z zmesjo, v kateri so:
  • ½ kg skute
  • 1 kisla smetana
  • 10 dag sladkorja
  • 1 sladka smetana
  • 5 jajc
  • 4 dag moke
  • 4 dag narezane melise
  • limonov soka

Peci 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki