Apiterapija: Aromaterapija v čebelnjaku za dobro psihofizično počutje

Zrak okoli čebelnjaka je poln naravnega aerosola, v katerem je mešanica medu, peloda, propolisa in eteričnih olj, feromonov, kar čebele razpršijo s svojimi krili.
Zrak okoli čebelnjaka je poln naravnega aerosola, v katerem je mešanica medu, peloda, propolisa in eteričnih olj, feromonov, kar čebele razpršijo s svojimi krili.

Izraz apiterapija se je začel uporabljati v prvi polovici 20. stoletja in pomeni uporabo čebeljih pridelkov za ohranjanje, izboljšanje in krepitev zdravja našega organizma.

Z apiterapijo si lahko pomagamo pri prehladu in virozah, krepimo odpornost, vitalnost organizma, lajšamo revmatične težave, oskrbimo manjše rane in opekline, lajšamo nespečnost in tudi težave med menopavzo. Čebelji izdelki okrepijo organizem bolnega človeka in učinkovito dopolnjujejo standardne oblike zdravljenja.

Čebelji izdelki za vitalnost in energijo

Tudi naš vsakodnevni ritual, denimo žlica medu, ki si jo privoščimo zjutraj v skodelici čaja, je apiterapija. A treba je vedeti, da med proizvode medonosne čebele za potrebe izboljšanja oziroma ohranjanja zdravja in dobrega počutja štejemo tudi vse druge proizvode, ki jih čebele ponujajo iz zakladnice čebeljega panja, to je matični mleček, propolis, cvetni prah in čebelji vosek.

S tem, ko v našo vsakodnevno prehrano vključimo kombinacijo medu, propolisa, cvetnega prahu, dobimo visokovredne hranljive snovi, ki nam dajejo energijo, zaščitne snovi, vitamine, minerale, naravne hormone in druge bioaktivne substance. Vse našteto nam daje vitalnost, energijo, dolgoživost in deluje preventivno na zdravje našega organizma.

Obstaja možnost, da je posameznik alergičen na kakšnega izmed čebeljih izdelkov, zato pri uporabi previdnost ni odveč. Če obstaja kakršenkoli sum na alergijo, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Pozitivni vplivi zraka iz čebeljega panja

Manj znano je, da tudi zrak iz čebeljega panja pozitivno in poživljajoče vpliva na človekovo zdravje in dobro počutje. Zrak iz panja je najboljši v obdobju čebelje paše. Čebele s svojim gibanjem in delom v panju tvorijo aerosol. Ta vsebuje eterična olja, flavonoide, med, cvetni prah in propolis ter druge zdravilne snovi. Čebele v panju s krili povzročajo ventilacijo in vse te zdravilne snovi razpršijo v zrak. Znanstveniki so dokazali, da je zrak okoli čebelnjaka poln naravnega aerosola, v katerem je mešanica medu, peloda, propolisa in eteričnih olj, feromonov, kar čebele razpršijo s svojimi krili.

Mikroklima čebelnjaka zelo ugodno vpliva na človekovo psihofizično počutje. Nekaj ur počitka ali meditacija v čebelnjaku, kjer vdihavamo aerosol (zrak, nasičen z eteričnimi vonji), ter pozitiven energetski naboj v neposredni bližini čebelje družine krepita imunski sistem, ugodno vplivata na obolenja dihal, zmanjšujeta stresno simptomatiko ter dvigujeta splošno počutje in razpoloženje.

Kako poteka aromaterapija v čebelnjaku

Čebelnjaki so urejeni tako, da se v prostoru, ki je namenjen aromaterapiji, lahko sprostimo brez nevarnosti, da bi nas pičila čebela. V tako imenovani apikomori torej lahko aerosol vdihavamo prosto, medtem ko so zadnja vratca panjev odprta, notranjost panja pa zamrežena; lahko pa uporabljamo prilagojen inhalator, ki je pritrjen na odprtino v panju, iz katerega izhaja zdravilni apiaerosol. Vsak posameznik za inhalacijo dobi svojo masko.

Zelo primerno je, da se obiskovalec udobno namesti tako, da lahko med terapijo sedi ali pa leži na posebej pripravljenem ležišču. Obiskovalca prevzame čudovita kombinacija vitalnosti in duševne umirjenosti. Zrak v čebelnjaku je nasičen z negativnimi ioni, oseba pa zaradi nameščene maske pri dihanju aktivira trebušno prepono, s tem pa povečuje dovod kisika v celice organizma. Ker se dihanje umiri in poglobi, se hkrati zniža krvni tlak. Povsem spontano se sprostijo tudi mišice in čustvena napetost.

Aromaterapija se izvaja v toplih mesecih, nekje od aprila do septembra, torej v pašni sezoni, oziroma glede na vremenske razmere. Smiselno je, da se izvaja v toplih in sončnih dneh, ko čebele intenzivno nabirajo nektar.

Pri zdravljenju nevroz, depresije, anksioznosti in splošno za izboljšanje kakovosti psihičnega zdravja pa čebelje proizvode uporabljamo ne le kot inhalacije ali z vdihanim zrakom iz čebelnjaka, ampak kot dopolnitev lahko uporabimo tudi mešanice medu, propolisa in matičnega mlečka.

Za koga je aromaterapija primerna

Aromaterapija v čebelnjaku se priporoča poslovnežem, strokovnjakom, raziskovalcem, učencem, dijakom in študentom, športnikom in tudi vsem drugim, ki zaradi vsakodnevnih obremenitev še posebej potrebujejo osnovni energetski material za delo srčne mišice in možganskih celic. Obisk apiterapevt­sko urejenega čebelnjaka je zanje priložnost za učinkovit antistresni odklop po napornem delu.

Zvok čebeljega panja za sprostitev​

Zvok močno vpliva na aktivnost možganskih valov. Vsi poznamo sproščajoč učinek določenih glasbenih skladb. Enako velja tudi v naravi.

Tudi čebele prav tako kot druge žuželke uporabljajo vibracijske signale pri vsako­dnevnem medsebojnem sporazumevanju. V panju lahko čebele proizvajajo zvok tudi, ko proizvajajo vosek za oblikovanje celice; to je čist zvok vibrirajoče energije, proizvedene iz prsnih mišic čebel. Zvoki čebel, ki jih spremljajo mikrovibracije, pomagajo ustvariti tako imenovano alfa stanje, ko začnejo možgani delovati na območju nižjih frekvenc (od sedem do 12 hercev). Alfa stanje je idealno za razmišljanje in hitro učenje. Je stanje rahlega sna, meditacije in relaksacije.

Za obiskovalca čebelnjaka je počitek v sobi za meditacijo edinstveno doživetje. Pri poslušanju značilnega šumenja čebel pri njihovem delu se pozornost povsem spontano preusmeri daleč od zunanjega sveta in misli se sprostijo.

Apiturizem

Medtem ko v Evropi aromaterapija v čebelnjaku postaja prepoznavna tudi kot del ponudbe nekaterih zdravilišč, jo v Sloveniji vključujemo v dodatno ponudbo v okviru tako imenovanega apiturizma. To pomeni, da so pri ponudnikih apiturizma poleg standardne ponudbe (namestitev in podobno) na voljo tudi apiinhalacije, počitek v čebelnjaku, domači čebelji izdelki in v zadnjem času tudi masaža z medom.


Če vas zanima še več o apiterapiji, lahko vprašate avtorico prispevka, mag. Mirjam Toporiš Božnik, certificirano apiterapevtko in članico Vivine ekipe strokovnjakov.
Galerija

Zrak okoli čebelnjaka je poln naravnega aerosola, v katerem je mešanica medu, peloda, propolisa in eteričnih olj, feromonov, kar čebele razpršijo s svojimi krili.

V tako imenovani apikomori lahko aerosol vdihavamo prosto, medtem ko so zadnja vratca panjev odprta, notranjost panja pa zamrežena; lahko pa uporabljamo prilagojen inhalator, ki je pritrjen na odprtino v panju, iz katerega izhaja zdravilni apiaerosol. Vsak posameznik za inhalacijo dobi svojo masko.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki