Malina

Zrele maline se priporočajo predvsem prebolevnikom, sok je odlična osvežilna pijača pri bolnikih z vročino, prav tako se priporoča pri ljudeh s težavami z želodcem, sladkornim in ledvičnim bolnikom.
Zrele maline se priporočajo predvsem prebolevnikom, sok je odlična osvežilna pijača pri bolnikih z vročino, prav tako se priporoča pri ljudeh s težavami z želodcem, sladkornim in ledvičnim bolnikom. (Foto: Shutterstock)

Malina je od pol do enega metra in pol visok grm – trajnica. Iz plazečega podzemnega stebla poganjajo tudi cvetovi in pozneje plodovi. Listi so lihopernati, sestavljeni iz treh do sedmih okroglih, jajčastih listkov. Listki so spredaj priostreni, ob dnu včasih srčasto izrobljeni, na spodnji strani pa belo ali sivkasto puhasti. Cvetovi so beli in na koncu vej v pakobulih, imajo po pet belih venčnih listov, veliko prašnikov in pestičev. 

Ljudska imena: malin, malina, malinje, malinjek, malinovje, malovje, muraga, planinka, rdeča kupina, maljoga, žlahtna malenca, malinuje.

Malina raste po kamnitih gorskih gozdovih, zlasti tam, kjer so posekali gozd – na gozdnih jasah. Pogosto jo sadimo tudi v vrtovih.

Malina ima v primerjavi z robido bolj nežno in olesenelo steblo, z manjšimi trni, venčni listi so enaki čašnim ali celo krajši. Pri robidi so venčni listi včasih daljši od čašnih. Zreli plodovi maline so rdeči, včasih belkasti ali rumenkasti. Plodovi robide pa so črni. Pri obiranju maline plod ostane na peclju kot stebriček – cvetišče, medtem ko plodove robide obiramo skupaj s cvetiščem.

Malina raste predvsem tam, kjer je dovolj svetlobe v gozdovih. Sodi v družino rožnic (Rosaceae), izhaja pa s severne poloble.

Zdravilni deli rastline

V ljudskem zdravilstvu je malina znana že zelo dolgo. V zdravilne namene nabiramo predvsem zrele plodove (L. Fructus Rubi idaei). Ko cveti, pa nabiramo mlade liste in cvetoče poganjke (Folia Rubi idaei). Od srednjega veka jo gojijo na vrtovih.

Liste nabiramo od maja do septembra, cvetoče poganjke od maja do junija, plodove pa, ko dozorijo.
Pazimo, da nabiramo nepoškodovane liste, ki so lepe zelene barve, sušimo jih v senci. Plodove lahko uživamo surove oziroma sveže ali pa jih predelamo v malinov sok, ki je zelo znan kot odlična brezalkoholna pijača. Najboljši malinov sok dobimo iz plodov, ki rastejo prosto v naravi in imajo čudovito aromo, ki je nikoli ne dobimo iz plodov z vrta.

Listi vsebujejo največ čreslovin, mlečno in jantarjevo kislino ter še mnogo snovi, ki še niso odkrite. Plodovi in listi vsebujejo še vitamina A in C, plodovi pa od 70 do 90 odstotkov soka, sladkor, rdeča barvila in hlapne snovi aldehide, ki dajo prijeten vonj. Rastlina je zdravilna, ker vsebuje kisline in eterično olje.

Zdravilnost maline

Listi in plodovi maline vsebujejo veliko zdravilnih učinkovin, zato jih nabiramo že zelo dolgo. Čeprav vse zdravilne učinkovine maline še niso raziskane, po do zdaj znanih podatkih nimajo negativnih učinkov. Iz posušenih listov pripravljamo zelo okusen čaj, ki čisti kri in lajša kožne bolezni.

Zrele jagode se priporočajo predvsem prebolevnikom, sok je odlična osvežilna pijača pri bolnikih z vročino, prav tako se priporoča pri ljudeh s težavami z želodcem, sladkornim in ledvičnim bolnikom. Vendar kot vedno opozarjamo, da se moramo pri težavah, ki ne minejo, najprej posvetovati s svojim zdravnikom, ker zdravilne rastline težave le omilijo.

Priprava in uporaba

Priprava čaja iz listov malin kot poparek
Zavremo četrt litra vode, jo odstavimo s štedilnika, dodamo veliko žlico suhih listov maline, premešamo in pustimo pokrito 15 minut, da se izlužijo učinkovine. Nato čaj precedimo, lahko ga osladimo z medom, ko se malo ohladi. Pripravek lahko pijemo zjutraj ali zvečer pred spanjem od eno do dve skodelici na dan.

Plodove malin lahko posušimo in si iz njih pripravimo čaj pri prehladih ali za žejo, saj je zelo okusen. Pripravimo ga lahko kot poparek iz dveh žlic plodov in dveh skodelic vode.

Plodove uporabljajo predvsem v proizvodnji pijač, likerjev in slaščic, saj izboljšajo okus in vonj.

Tudi v kozmetiki so znane vitaminske maske, ki koži dajejo lesk in jo napnejo.

Posušeni listi kot čaj zapirajo, ker vsebujejo tanin, blažijo hemoroide, ustavljajo kri ter zdravijo vnetja grla in ustne votline.

Čaj proti driski
Pripravimo si čajno mešanico iz enakih delov listov malin, listov žajblja, listov belega sleza, polovico manj cvetov bezga in pehtrana. Dve veliki žlici čajne mešanice prelijemo s četrt litra vrele vode. Pokrito naj stoji 15 minut, nato precedimo in pijemo čez dan po žličkah.

Čaj za blaženje kašlja
Sveže liste maline (30 gramov) dobro stisnemo in nato prelijemo z litrom vrele vode ter zmešamo. Pokrito pustimo dve uri. Nato čaj precedimo, dodamo malo medu in od dva- do trikrat na dan spijemo po eno skodelico.
Pri vnetju kože, ustne votline ali grla liste prevremo in si izpiramo ustno votlino, grgramo ali pripravljamo obloge.
Plodove uporabljamo zunanje pri vnetju grla, kože in sluznice, pri tem pa sok razredčimo z vodo, z njim izpiramo, grgramo in pripravljamo obkladke.

Priprava malinovega soka
Sveže maline zmečkamo, dodamo dva odstotka sladkorja in 0,1 odstotka medicinskega ali navadnega kvasa. Zmes pustimo pet dni pri 20 do 25 stopinjah Celzija. Nato jo stisnemo in nalijemo do treh četrtin v steklenico za vrenje. Ko mehurčki ne izhajajo več, je malinov sok gotov. Steklenico odpremo, sok precedimo skozi čisto gazo in shranimo v hladnem prostoru.

Iz posušenih plodov pripravimo okusne vitaminske sadne čaje, dodamo lahko gozdne jagode, borovnice, šipek...

Okusen čaj lahko pripravimo iz listov maline, robide, gozdne jagode ter črnega ali rdečega ribeza.


Maja nabiramo

Lubje: krhlike, vrbe in hrasta (vejice, stare do tri leta)
Liste: gozdne jagode, gozdne robide, gozdne maline, mlade breze, ozko- in širokolistnega trpotca, žajblja, rožmarina, plahtice
Smrekove vršičke
Cvetove: črne detelje, gloga (tudi liste), male marjetice, ranjaka, regrata, rožmarina, plahtice
Zeleni del dišeče perle
Zeleni del plešca

PREBERITE ŠE:
Robida
Netresk
Regrat