Pegasti badelj

  • KPM
  • torek, 11. maj 2010
(Foto: Dreamstime)

Za zaščito jeter

Pegasti badelj je zdravilna rastlina, ki so je že pred stoletji uporabljali za zaščito jeter, boljšo prebavo, za povečanje teka in pri prebavnih tegobah. Dandanes pegasti badelj najpogosteje priporočajo kot prehransko dopolnilo pri zdravljenju jetrnih obolenj.


Silimarin

Rastlina vsebuje silimarin, ki je kompleks flavonolignanov, med katerimi so najpomembnejši silibin, solikristin in silidianin. Strokovnjaki pripisujejo tem spojinam številne zdravilne lastnosti, zlasti pa uživanje prehranskega dopolnila pegastega badlja priporočajo pri akutnem in kroničnem vnetju jeter (hepatitisu) ter zamaščenosti in cirozi jeter. Zelo učinkovit je tudi pri zdravljenju zastrupitve z mušnicami in luskavice, pri povečani koncentraciji holesterola v krvi ter pri nekaterih prebavnih motnjah oziroma težavah z izločanjem žolča. Priporočajo ga tudi kot prehransko dopolnilo za preventivno zaščito jetrnih celic.

Vzpodbuja jetrne celice

Številne raziskave potrjujejo, da uživanje silimarina spodbuja jetrne celice in tako pripomore k uspešnejšemu zdravljenju jetrnih bolezni. Silimarin pomaga tudi pri ohranjanju normalnega delovanja in zdravja jeter, saj sodeluje pri razstrupljanju jeter in vpliva na sintezo jetrnih encimov. Poleg tega številne znanstvene študije niso potrdile neželenih učinkov uživanja silimarina, saj celo čezmerne količine zaužitega silimarina niso pokazale sprememb počutja.

Klinična raziskava

Strokovnjaki na temelju rezultatov številnih kliničnih študij predvidevajo, da bi lahko ob pomoči silimarina zdravili tudi poškodbe jeter, ki nastanejo pri zdravljenju rakavih obolenj. S tem namenom pod okriljem ameriškega nacionalnega inštituta za rakava obolenja od leta 2003 poteka klinična raziskava pri bolnikih z akutno limfoblastno levkemijo, pri kateri preučujejo učinek silimarina na posledice kemoterapije in z njo povezane poškodbe jetrnih celic.

Članek se nadaljuje »


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki