Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Gozdne jagode

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.
Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

V gozdnih jagodah (navadni jagodnjak – Fragaria vesca) je precej vitamina C, sadnih kislin, citronske in vinske, ki pa dajejo plodovom prijeten kiselkast okus, zato so jagode najbolj priljubljen gozdni sadež, še posebej, če jih uživamo kar sveže. Ne uporabljamo le plodov; jeseni ali spomladi nabiramo koreniko, spomladi pa mlade liste, ki vsebujejo čreslovino.
Lljudska imena: jagodnjak, rdeča jagoda, rdeči jagodnjak, hrustovka, laška jagoda, rudeča smokvica, troska, trstek …

Botanični opis rastline

Navadni jagodnjak oziroma gozdna jagoda je vsem dobro znana rastlina predvsem zaradi živo rdečih okusnih jagod. Je trajnica, ki kmalu spomladi požene iz korenike trojne eliptične liste na zelo dolgih pecljih, ki so spodaj dlakavi, rob pa je nazobčan. Poleg tega poganja nitaste živice, na katerih se razvijejo brstiči in se tudi ukoreninijo. Rastlina cveti od aprila do junija, lepi beli cvetovi, ki imajo pet venčnih listov, so razmeščeni na cvetnem stebelcu, obdajajo pa jih še zeleni listki. Plodovi so zelo okusni in zorijo od začetka junija do jeseni. Korenika je kratka, temno rjava in pokrita z odmrlimi listki.

Jagodo najdemo v gozdovih, sončnih posekah, med grmovjem, ob živih mejah, senožetih. Uspeva od nižin do približno 1.300 metrov nadmorske višine. Že v 15. stoletju so jo pričeli gojiti, danes pa poznamo že mnogo vrst gojenih sort, ki dajejo zelo velike plodove, vendar je še vedno najboljši okus navadne gozdne jagode, ki ima poleg tega tudi izredno prijeten vonj.

Jagode so uživali že v mlajši kameni dobi; v srednjem veku so jih začeli gojiti najprej v Franciji, nato pa še drugod v zahodni Evropi.

Zdravilni deli rastline

Spomladi nabiramo mlade liste in zrele plodove. Mlade liste posušimo v senci, da ohranimo vse učinkovine. Plodove nabiramo popolnoma zrele, uživamo sveže, saj so takrat najbolj zdravilni. Žal pa so nekateri ljudje preobčutljivi na to vrsto sadja, saj jim povzroča težave na koži (srbečico, rdečico), zato naj jih ne uživajo. Podobne težave nam lahko povzroča trobentica, lepe primule ter tudi kokošja jajca.

Zdravilnost gozdnih jagod

Gozdna jagoda pospešuje izločanje seča in izboljšuje apetit. Najbolje je, da uživamo zrele sveže jagode, vendar poznamo tudi veliko postopkov za predelavo v marmelade, želeje, sirupe, kompote, osvežilne pijače, sladolede. Žal večina teh pripravkov obdrži aromo gozdne jagode le kratek čas.

Listi navadnega jagodnjaka so zelo okusni za čaj, ki mu dodamo še mlade liste robid in malin. V plodovih jagodnjaka je približno 80 odstotkov vode ter veliko kalija, železa in mangana, ki so pomembni za presnovo. Premalo kalija povzroča okvare ledvic in sluznic, če je premalo železa, smo utrujeni, bledi, mangan pa sestavlja tkiva človeškega organizma. V jagodah je precej vitamina C, sadnih kislin, citronske in vinske, ki pa dajejo plodovom prijeten kiselkast okus, zato so jagode najbolj priljubljeni gozdni sadež, še posebej, če jih uživamo kar sveže.

Priprava in uporaba

Jeseni ali spomladi nabiramo koreniko, spomladi pa mlade liste, ki vsebujejo čreslovino. Uporabljamo jih proti driski, še večji učinek pa imajo korenine. Za vsak dan si lahko pripravimo čaj iz listov. Je prijetnega okusa, ker pospešujejo presnovo, pa ga zlasti priporočajo ljudem, ki jih mučita putika in revma.

Čaj iz mladih listov uporabimo tudi pri bolečinah v grlu (ga grgramo); podoben učinek ima tudi čaj iz mladih listov robide. Čaj iz mladih listov tudi čisti kri, pospešuje izločanje seča in ga priporočamo sladkornim bolnikom.

Gozdne jagode v kozmetiki

Jagode uporabljamo tudi v kozmetiki, saj si lahko pripravimo odlično masko za obraz na sledeči način.
Jagodam dodamo malo mleka in jih zmečkamo v gosto kašo, ki jo nanesemo na očiščeni obraz. Masko pustimo učinkovati približno 15 minut, potem si z mlačno vodo umijemo obraz. Ker jagode vsebujejo dosti vode in sadnih kislin, nam takšna maska kožo na obrazu osveži in napne, da postane mehka in prožna. Dokler dobimo sveže jagode, si lahko delamo masko enkrat na teden; koža nam bo zelo hvaležna, še posebej, če je po naravi suha.

Jagodne poslastice

Jagode operemo, tik preden jih bomo uporabili, da se odlična aroma ne razgubi, nato jih odcedimo in delamo pripravke.

Najbolj enostaven način priprave je, da jih malo sladkamo, dodamo malo limoninega soka in malo dobrega belega vina ali konjaka ter za nekaj časa postavimo na hladno.

Jagode so zelo okusne tudi s stepeno smetano. Za sadne solate ali sadne kupe mora biti vse sadje popolnoma zrelo in neobtolčeno ali nagnito (češnje, marelice, breskve, maline, borovnice). Lahko jim dodamo malo limoninega soka, če so premalo kislega okusa.

Zelo okusen za poletne dni je tudi jagodov jogurt, saj nas dobro osveži. Jagodam dodamo limonin sok in sladkor v posodo. Jogurt pomešamo z malo mleka in ga polijemo po jagodah, okrasimo s celimi jagodami ter jed ponudimo popolnoma ohlajeno.

Jagodam dodamo malo sladoleda, sladkorja in mleka, dobro zmešamo in tako ponudimo odličen pripravek.
Če že imamo jagod na pretek, si iz njih pripravimo odlično marmelado, ki pa verjetno ne bo dolgo čakala v shrambi, ker je res okusna.

Sadje lahko vlagamo tudi v žganje. V večjo posodo, ki je dobro zaprta, damo plast jagod, plast češenj, plast višenj in prelijemo z dobrim žganjem, kasneje pa dodajamo še sadje, ki sproti dozoreva in je različnih okusov. Tako vloženo sadje je še posebej izjemnega okusa. Ker vsebuje sadje precej vode, izgubi žganje nekaj svoje moči, vendar je prav zaradi tega ta pijača posebna. Seveda ni potrebno poudariti, da je ta pripravek samo za odrasle!

Ni še vse raziskano

Pripravki iz listov mladih jagod ter plodov se posebej veliko uporabljajo v ljudski medicini, a žal vse učinkovine še niso raziskane.
S čajem iz mladih listov z grgranjem preprečujemo vnetje dlesni ter odpravljamo neprijeten zadah iz ust. Sveže iztisnjen sok jagod je odličen pri zapiranju vode. Sveže zmečkani listi kot obkladki pospešujejo zdravljenje manjših ran.


Najbolj znane zdravilne rastline, ki jih nabiramo junija

  • Nadzemni deli stebla, listi, cvetovi: zdravilni jetičnik, rumena lakota, dišeča perla, plahtica, plešec, materina dušica, rman, timijan
  • Cvetovi: arnika, črna detelja, kamilica, močvirski oslad, ranjak, šentjanževka, slez in slezenovec
  • Lubje hrasta – iz vejic, starih do 3 leta, lubje krhlike, plodovi gozdne jagode, listi žajblja, ozkolistni in širokolistni trpotec

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

zdravilne rastline , gozdne jagode

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.