Reiki – kako lahko uspešno zdravimo sebe in druge

(Foto: Jupiterimages)

Uglasite se!

Ena od najbolj preprostih in močnih metod naravnega zdravljenja s polaganjem rok, skozi katere se ustvari tok univerzalne energije, je reiki.

Uglasitev

Prvi zapisi uporabe reikija segajo več tisoč let v preteklost, v Tibet. Tibetanci so razumeli naravo ter smisel duha, energije in materije. To védenje so uporabljali za fizično zdravljenje ter uravnovešanje psihične in duhovne energije v celoto. Tako je nastal reiki, ki so ga pozneje prenesli v Indijo, v spremenjeni obliki pa na Japonsko, Kitajsko, v Egipt, Grčijo in Rim. Mistične šole so znanje o reikiju obnavljale in varovale z rabo simbolov.

Znanje bi najbrž utonilo v pozabo, če ga konec 19. stoletja ne bi vnovič odkril in obudil budistični duhovnik dr. Mikao Usui. Izuril je šestnajst mojstrov reikija. Čudžiro Hajaši, eden od učencev dr. Mikaa Usuija, je v Tokiju odprl bolnišnico, v kateri so zdravili z reikijem. Njegova naslednica je bila Havajo Takata, ki je reiki prenesla na Havaje, v ZDA, Kanado in Evropo. V reikiju je izurila na stotine ljudi in odprla številne klinike. Na teh klinikah je uveljavila navado, da je, kadar je bil kak bolnik resno bolan in je potreboval več terapij, v reikiju izurila katerega od njegovih družinskih članov, da je opravljal terapije. Ko si je bolnik opomogel, se je v reikiju izuril tudi sam. Po njeni smrti je reiki doživel več sprememb in razvilo se je več vej reikija.

Tradicionalni Usuijev reiki poučujejo v treh stopnjah, pri čemer je tretja stopnja lahko razdeljena na dve podstopnji: stopnjo praktikanta in stopnjo učitelja reikija. Na vsaki stopnji je praktikant uglašen (iniciiran) v višjo stopnjo reikija. Uglasitev v reiki je možno prejeti tudi v Sloveniji. Uglasitev pomeni, da se praktikantu z vsako uglasitvijo bolj okrepi zmožnost usmerjanja (kanaliziranja) energije reiki.

Prav po postopku uglasitve se reiki razlikuje od vseh drugih oblik polaganja dlani. Uglasitev je pot odpiranja tistega, kar je že v človeku. Uglasitev je kot stikalo za elektriko, s katerim prižgemo luč, ki je že v hiši. Ko nekdo pridobi uglasitev, lahko prikliče univerzalno življenjsko silo kadarkoli, ne glede na čas ali prostor, vse do konca življenja. Zmožnost kanaliziranja reikija ni mogoče izgubiti. Podobno kot ne pozabite vožnje s kolesom, tudi ne pozabite uporabe reikija; enak pretok kot prej dosežete z nekaj več vaje.

Terapevtski dotik

Barbara Ann Brennan navaja v svojih knjigah številne raziskovalce, ki so preučevali energijsko polje in povezanost z delovanjem fizičnega sveta z vidika terapevtov naravnega zdravljenja. Dr. Bernard Grad je raziskoval tako imenovani terapevtski dotik. Rane na miših, ki so bile deležne zdravilnega dotika, so se celile hitreje kot pri kontrolni skupini. Rastline so ob ljubeči vzgoji rasle hitreje in močneje ter vsebovale več klorofila.

Dr. Daniel Wirth je potrdil hitrejše celjenj ran na 24 prostovoljcih, ki so bili deležni zdravilnega dotika. Dr. Robert Becker je dokazal, da lahko različne zdravilske tehnike v telesu spodbudijo delovanje lastnih zdravilnih mehanizmov. Tudi Lynne McTaggart v svojih knjigah navaja številne znanstvenike in raziskovalce, ki so se in se še vedno ukvarjajo z raziskovanjem polja, ki nas obdaja, in z njegovim vplivom na vse, kar nas obdaja. Dr. Fritz-Albert Popp je v svojih raziskavah potrdil vpliv energije na telo

Prostovoljci, ki so oboleli za različnimi boleznimi (od multiple skleroze do rakavih obolenj), so s prejemanjem energije vnovič ustvarili ravnovesje v telesu (uglasili so se na lastne valovne dolžine). "Polje", kot se je izrazil Einstein, "je edina stvarnost". Dr. Robert Becker, dr. John Zimmerman in Max Cade so raziskovali dogajanja med terapijami reikija. Ugotovili so, da se polje med terapevtom in klientom uskladi, oba pa se uskladita na magnetno polje zemlje, znano kot Schumanova resonanca. V trenutku ujemanja se energijsko polje poveča vsaj za 1000-krat v primerjavi z meritvami pred terapijo.

Meritve nihanja energije so pokazale, da se nihanje med terapijo spreminja od 0,3 do 30 Hz, v odvisnosti od zdravljenja posameznega dela telesa. To je podobno kot elektrostimulacija, ki je v uradni medicini priznana že nekaj časa, čeprav elektrike ne vidimo. Dr. Robert Becker in Max Cade sta raziskave izvedla v več različnih državah in ugotovila, da so rezultati reikija neodvisni od kulture, sistemov prepričanj in verovanja.
Članek se nadaljuje »


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki