Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve

Taoistične tehnike či samomasaže so stare več kot 5000 let in so bile do nedavnega skrbno varovana skrivnost.

Vsak posamezen mojster je te skrivnosti naučil svojega učenca, vsak od teh učiteljev pa je pogosto poznal le drobec celotne metode. Mojster Mantak Chia je združil, logično povezal in sestavil te koščke v prečudovit mozaik starodavne modrosti.

V knjigi Či samomasaža Mantak predstavi ves sistem teh tehnik, povezanih v enostavno rutino, in s tem razkrije metode, s katerimi so taoistični mojstri ohranjali svojo mladost.


Taoistično načelo se namreč glasi, da moramo od rojstva do smrti vse svoje življenje prebiti brez bolezni in bolnih energij – mar ni to nekaj, česar si vsi želimo? Morda zveni nemogoče, ampak že več tisoč let dokazi govorijo v podporo taoističnim metodam.

Taoisti so bili namreč videti neverjetno mladostni, saj so se vsakodnevno povezovali v vesoljem in Zemljo ter tako obnavljali svoje zaloge energije či. Poleg tega pa sistem samomasaže deluje, ker odpravlja zapore v čutilih in organih ter na meridijanih, ki jih lahko imenujemo tudi energijski kanali. Po taoističnem prepričanju organi shranjujejo in tvorijo negativna in pozitivna čustva, zato je za njihovo zdravje dobro izvajati či samomasažo, saj jih tako poživimo in prečistimo, s čimer v življenje vnašamo pozitivne spremembe.

Če boste izvajali predstavljene vaje in sledili dnevni rutini, za katero boste potrebovali le pet do deset minut, lahko okrepite svoje čute – najobčutneje vid, sluh in okus –, razstrupite notranje organe in žleze, laže nadzirate negativna čustva, olajšate stres in zaprtje ter si izboljšate polt, zobe in dlesni ter vsesplošno odpornost.


Odpravite glavobol

1. Jezik potisnite ob nebo ustne votline, oči pa usmerjajte kvišku, v levo in nato v desno, medtem ko izvajate naslednje korake.

2. Masirajte točko temena, ki se nahaja v njegovem središču. Točka temena je stik stotih kanalov, preko katerih se pretaka telesna energija. Predel masirajte z obema sredincema. S tem boste odpravili vrtoglavico in glavobole, ki jih povzroči odvečna energija v glavi. Olajšali boste tudi visok krvni pritisk in spodbudili živčevje.

3. Na rahlo trkajte po celi lobanji s členki obeh dlani. Z nežnim masiranjem boste zbistrili misli, odpravili trmo in izboljšali miselno sposobnost. Ta metoda vam pomaga sprostiti pritiske, ki jih povzroča današnje hitro življenje z napredno tehnologijo, in občutek, da morate nekaj ali nekoga neprestano dohajati.

4. Masirajte lasišče. Preden začnete, za nekaj trenutkov zadržite sapo, da boste povečali dotok či v glavo. Nato z obema rokama kot z glavnikom močno pritisnite in masirajte lasišče od čela do zatilja. Medtem z mislimi usmerite energijo iz zatilja do stopal. Ponovite šest- do devetkrat. Če kjer koli zatipate boleče mesto, ga masirajte, dokler bolečina ne izgine.

5. Masirajte greben, rob zatilja. Preko grebena poteka mnogo meriditanov, ki se združijo v lobanji. Greben masirajte tako, da premikate palca gor in dol, dokler bolečina ne mine. S tem boste olajšali glavobol in izboljšali vid.

V knjigi Či samomasaža se mojster temeljito posveti celemu telesu in predstavi masažo lobanje, obraza, oči, očesnega zrkla, nosa, ušes, ušesnih bobničev, ust, dlesni, vrata, kolen, stopal in križnice ter morda najpomembnejšo med vsemi – masažo trebuha. V knjigi boste našli tudi podrobno opisane korake masaže notranjih organov in žlez.

Vaje lahko izvajate, ko stojite in čakate v vrsti v trgovini, v avtomobilu na bencinski črpalki ali v prometni konici. Konec koncev pa je čas, ki ga porabite zase, najbolje izkoriščen čas v dnevu, mar ne? Če boste to metodo in nasvete vključili v svoje življenje, boste razvili moč, da negativna čustva preoblikujete v pozitivna in tako boste lahko pozdravili vsako svojo tegobo.

Spoznali boste, da te vaje ne koristijo samo vašemu zdravju, ampak vam pomagajo ublažiti stres in lajšati utrujenost ter poskrbijo za boljši videz, saj je zdrav duh odraz lepega in zdravega telesa.


Knjigo naročite na povezavi  cangura.com/ci-samomasaza-taoisticna-pot-do-pomladitve. Pri nakupu boste prihranili 5 € in jo prejeli za samo 14,90 €!
Galerija

Mojster Mantak Chia, avtor knjige Či samomasaža.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki