Moč začimb proti raku

Mogoče bi rek o jabolku morali malo dodelati – ščepec začimb na dan odžene rakave celice stran.
Mogoče bi rek o jabolku morali malo dodelati – ščepec začimb na dan odžene rakave celice stran. (Foto: Shutterstock)

Zakaj v nerazvitem svetu, kljub bolj onesnaženem zraku, vodi, pomanjkanju hrane in medicinske oskrbe zbolevajo za rakom 5- do 30-krat manj kot v “razvitem svetu”? To je vprašanje za milijon dolarjev, dobesedno!

V iskanju odgovora so se znanstveniki začeli vse bolj ukvarjati s prehrano ljudi, ki jim rak ne pride do živega. Podatek, da »nerazviti« svet zaužije v povprečju 10 gramov začimb in približno enako količino zelenega čaja dnevno, je zbudil veliko znanstvene pozornosti, saj Evropejci zaužijemo komaj en gram začimb, zelenega čaja pa mnogi še poznajo ne.

Pričakovanje, da bo ščepec začimb pozdravil napredovalo rakavo bolezen, je verjetno nerealno. Zagotovo pa lahko stojim za trditvijo, da obstaja resna povezava med dejstvom, da danes v zahodnih kulturah uporabljamo veliko manj začimb kot v preteklosti in da imamo več raka kot kadarkoli prej. Zato se tudi sama že leta navdušujem nad začimbami in njihovo močjo, o kateri smo tudi na naših tleh včasih vedeli veliko več kot danes.

Začimbe delujejo vsestransko, zato je tudi poskus, da bi točno določili mehanizem delovanja vsake od njih vnaprej brez smisla. Tovrstna posamična odkritja znanstvenikov so bolj namenjena našemu razumu, ki potrebuje številke, da bi verjel tisto, kar smo včasih preprosto vedeli in čutili. Seznam začimb, za katere so znanstveno ugotovili, da imajo močne protirakave potenciale, je zato še bolj presenetljiv. Tudi moč njihovega delovanja je presenetila mnoge znanstvenike.

Močni antioksidanti

Ne moremo mimo vprašanja: kako delujejo začimbe? Da bi razumeli, kako začimbe pomagajo, bi morali vedeti, kako se rak razvije.

Številne teorije trdijo, da ga ustvarjajo prosti radikali, ki poškodujejo naše celice. Če je to res, potem je pri delovanju začimb odločilno, da so močni antioksidanti. Res so mnoge začimbe, ki jih opisujemo v knjigi Ščepec rešitve, izredno močni antioksidanti. Večina zaseda prva mesta ORAC liste. Prvo mesto med vsem, kar nam je na tem planetu poznanega in splošno dosegljivega, držijo klinčki (v zadnjem času odkrivajo tudi nekatere druge izjemno močne antioksidante, na primer sumac ali druge rastline iz pragozda, vendar zanje še vedno ne vemo, kako v celoti delujejo), cimet je na tretjem mestu, origano na petem, kurkuma na šestem, seme kumine na enajstem.

V praksi to pomeni, da že z nekaj grami zaužite začimbe dosežemo količine antioksidantov, ki bi jih dobili z zaužitjem desetkrat ali stokrat več povprečne zelenjave. Kakšen je potencial začimb v vsakdanji zaščiti naših celic pred poškodbami in degenerativnimi spremembami, naj pove le primerjava, da z enim gramom origana zaužijemo toliko antioksidantov, kot jih je v 400 gramih paradižnika, le dva grama bazilike pa sta po antioksidativni moči enakovredna 700 gramom svežih bučk.

Če se bomo uporabe začimb lotili bolj sistematično, lahko vsak dan svoji prehrani dodamo vsaj dvakrat večjo količino antioksidantov, kot smo je uživali doslej. Če imate na vrtu malo prostora, raje gojite začimbe kot solato, spinačo in krompir. Tudi shranjevanje začimb za dolgo zimo je veliko bolj preprosto.

Proti virusom

V zadnjem času vse več slišimo o tem, da raka lahko povzročijo virusi. Če bo to obveljalo, potem je očitno skrivnost v tem, da ima veliko začimb močne protivirusne lastnosti. Četudi o tem ne vemo vsega, kar bi radi, zagotovo gre za veliko varnejšo preventivo, kot so moderna cepiva proti virusom, ki naj bi povzročali raka. In kar je tudi pomembno – cepivo deluje le proti sevu, za katerega so ga razvili. Če virus mutira (kar je vsakodnevni pojav), bo cepivo brez vrednosti. Protivirusno delovanje začimb pa je veliko bolj inteligentno in se očitno rešitve, ki so jih rastline razvile, dobro kosajo tudi z modernimi virusi.

Protitoksične začimbe

Tudi tistim, ki vzroke raka vidijo predvsem v toksičnih snoveh, začimbe ponujajo kopico neverjetnih lastnosti, s katerimi preprečujejo nalaganje strupov ali telesu pomagajo v hitri regeneraciji po zaužitih strupih.


Mehanizmi delovanja

Znanost se na srečo vse več ukvarja z začimbami, zato je njihov vpliv in mehanizem delovanja na rak vse bolj raziskan. Zato danes ne vemo le, da delujejo, temveč tudi, kako delujejo proti raku.

1. Znano je, da kumin in poper pospešujeta nastanek antioksidativnih encimov v telesu, s tem pa dvigujeta splošno raven zaščite pred prostimi radikali.

2. Kumin, česen, ingver in poper ustavljajo vnetne procese v telesu, ki lahko pripeljejo do raka (to se nanaša predvsem na prebavni trakt). Zeljnice, kumin in kumina nevtralizirajo kancerogene snovi v telesu.

3. Ingver, kurkuma, soja in poper delujejo tudi vzvratno – ne le da blažijo vnetja, obenem preprečujejo tudi nastanek vnetnih snovi v telesu, tako imenovanih citokinov ali COX-2.

4. Ingver, poper in citrusi neposredno uničujejo rakave celice.

5. Janež, bazilika, čili, klinčki, kumin, koromač, česen, ingver, rožmarin in kurkuma delujejo tudi na zaviranje dejavnika NF-kB. To je protein, ki je zadolžen za preživetje in delitev celice. Pri rakavih tvorbah je ta protein preveč dejaven, s čimer omogoča delitev in preživetje rakavih celic, ki bi jih bilo sicer treba ustaviti v razvoju. Z navedenimi začimbami pa dosežemo prav to – ustavljamo hiperaktivnost tega proteina.

6. Dobro delujoči imunski sistem pregleduje celice in pri tistih, ki so okvarjene, sproža samomor (apoptozo). Pogoj za nastanek raka je, da rakavim celicam uspe zaobiti ta mehanizem. In če imunski sistem ni bil dovolj »avtoritativen«, da bi uspel uničiti rakave celice, lahko to dosežejo nekatere začimbe. Apoptozo rakavih celic uspešno sprožajo gorčica in kurkuma.

7. Mehanizme, s katerimi se rakave celice delijo in širijo, zavirajo kapusnice (predvsem brokoli in kislo zelje), citrusi, zeleni čaj, kurkuma in soja. Pri hormonsko odvisnih tumorjih igrata pomembno zaviralno vlogo prav kurkuma in soja.

8. Za nadaljnji razvoj morajo rakave celice razviti svoje ožilje, s pomočjo katerega pridejo do hrane. Ta proces znanstveniki imenujejo angiogeneza. Tudi na tej stopnji nekatere naravne snovi uspešno preprečujejo, da bi do tega prišlo. Zeleni čaj, kurkuma, vanilija in soja so se izkazale kot dobre zaviralke oskrbe rakavih celic, s čimer bistveno prispevajo k zaviranju njihove rasti.

9. Skrivnost trdoživosti rakavih celic je v telomerazi. Gre za posebne encime, s katerimi rakava celica, za razliko od normalnih celic, pri delitvi ne izgublja svoje vitalnosti in tako živi veliko dlje kot zdrave celice. Zeleni čaj in kurkuma ter mnoge druge naravne snovi zavirajo telomerazo in tako prispevajo k temu, da tudi rakave celice postajajo umrljive.

10. In če ste zamudili ukrepanje v vseh razvojnih stopnjah in se ukvarjate z zdravljenjem napredovalega raka, potem je dobro vedeti, da mnoge začimbe in zdravilne rastline delujejo kot odlična podporna terapija ter zmanjšujejo stranske učinke konvencionalnih terapij. Zeleni čaj, soja in kurkuma izboljšujejo delovanje citostatikov. Meta varuje krvotvorne in regenerativne organe pri obsevanju, sok zelene (gomolj, steblo in listi) pa varuje jetra pred posledicami kemoterapije in obsevanja.


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki