Apiterapija: S čebeljimi izdelki krepimo zdravje

Čebelji izdelki in pripravki na njihovi osnovi vsebujejo pomembne antioksidante.
Čebelji izdelki in pripravki na njihovi osnovi vsebujejo pomembne antioksidante. (Foto: Shutterstock)

Sladko zdravilo za bogove

Znano je, da so bili stari Egipčani in Asirci, zatem pa še stari Grki in Rimljani med prvimi, ki so vzgajali čebele. Zato se zdi toliko bolj neverjetno, da z izjemo strokovnjakov in čebelarjev ljudje o čebelah ne vedo prav veliko. V antičnih časih so nektar častili kot napitek bogov, med častilci čebeljih izdelkov pa največkrat omenjajo Pitagora, ki je izjavil: »Če ne bi jedel medu, bi umrl štirideset let prej.« Pitagora je imel prav: čebelje izdelke v resnici lahko umestimo tako med prehranska dopolnila kot tudi med naravna zdravila.

Apiterapija je veda o tem, kako si ob pomoči čebeljih izdelkov ohranjamo in krepimo zdravje. Z apiterapijo je mogoče učinkovito dopolnjevati standardne oblike zdravljenja in tako pomembno prispevati k večji kakovosti življenja. Čebelji izdelki (med, cvetni prah, matični mleček in propolis) so prav na vrhu lestvice zdrave in naravne prehrane. Čebele so nam podarile idealno hrano, ki zadovoljuje vse potrebe človeškega organizma.

S pravilno uporabo ustreznih količin čebeljih izdelkov je mogoče krepiti obrambne sposobnosti organizma, pospeševati rast in razvoj, upočasnjevati procese staranja, ščititi organizem pred prostimi radikali, prispevati k detoksikaciji organizma, izboljšati prekrvljenost ter pospešiti procese okrevanja po bolezni, operaciji ali kemoterapiji. Obenem z njimi ne krepimo le fizične, temveč tudi psihično kondicijo (več o tem si lahko preberete v delu V. Kulića Pčele nas hrane i leče).

Naravna zaščita

Čebelji izdelki in pripravki na njihovi osnovi vsebujejo pomembne antioksidante – naravne zaščitnike pred prostimi radikali. Antioksidanti ščitijo pred srčno-žilnimi in pljučnimi boleznimi ter celo pred malignimi obolenji. Vsebujejo tudi rastlinske pigmente, aminokisline, vitamine (zlasti vitamine C, A, E in F), oligoelemente, minerale in encime. Posebej velja poudariti vitamin C, o katerem vemo, da deluje protivirusno ter ščiti pred prehladom, gripo in drugimi virusnimi obolenji. V strokovni literaturi poudarjajo tudi njegovo antikancerogeno delovanje.

Za energijo, vitalnost in imunski sistem

Z vključevanjem kombinacije medu, propolisa in cvetnega prahu v vsakodnevno prehrano telo dobi odlične hranljive snovi, ki nam dajejo energijo, pa tudi zaščitne snovi, vitamine, minerale, naravne hormone in druge bioaktivne snovi. Vse to poskrbi za našo vitalnost, energijo in dolgoživost ter deluje preventivno. Poleg tega čebelji izdelki vsebujejo še druge komponente, ki so pomembne za krepitev imunskega sistema.

Čebelji strup je lahko tudi zdravilo

Omeniti velja tudi čebelji strup (apitoksin), ki spada med najmočnejše biološke strupe. Vsebuje beljakovine, maščobe iz skupine stearidov, kisline, različne mikroelemente in lužnate snovi. Osnovna sestavina melitin (70 %) je ključna tudi za delovanje apitoksina. Največji del človeške populacije čebelji strup dobro prenaša, približno dva odstotka ljudi pa je nanj alergičnih, zato lahko pik čebele resno ogrozi njihovo zdravje.

Čebelji strup deluje na številne človeške organske sisteme, mehanizem njegovega delovanja pa ponuja še veliko priložnosti za nadaljnje raziskovanje. Toda že zdaj je mogoče z gotovostjo trditi, da poveča splošno zaščitno moč organizma, v določenih primerih blaži bolečine (zlasti revmatske), znižuje krvni tlak in povečuje splošno napetost mišičnega tkiva. V svetu potekajo raziskave čebeljega strupa v povezavi z zdravljenjem revmatičnega poliartritisa in Parkinsonove bolezni, izsledki najnovejših raziskav pa kažejo na to, da utegne čebelji strup prispevati k uničevanju tumorskih celic.

Vdihavanje čebeljega aerosola za zdravljenje dihal

Žal je vse premalo slišati o koristnih vplivih čebeljega aerosola na bolezni dihal ter čebeljega zvoka in aerosola na duševno in telesno počutje. Ta kombinacija namreč dokazano proizvaja alfa možganske valove.

Pri iskanju literature in zapisov s tega področja sem se najprej vrnila daleč v slovensko zgodovino, v prepričanju, da morda obstajajo kaka pričevanja o blagodejnih učinkih čebeljega zvoka in aerosola iz tega obdobja, saj so čebelnjaki slovenska posebnost. Mikroklima čebelnjaka ni blagodejna samo za dihala, temveč tudi za duševno počutje. Za Slovenijo in Avstrijo je značilno, da si nekateri čebelarji v čebelnjaku uredijo apiterapevtsko komoro. Tehnično gledano je lahko ta prostor urejen zelo različno. Obiskovalci ob pomoči posebnih naprav prek maske vdihavajo zdravilni čebelji aerosol iz panjev. Pri tem niso v neposrednem stiku s čebelami.

Čebelji aerosol je mogoče vdihavati tudi brez teh naprav, in sicer s časovno omejenim zadrževanjem v čebelnjaku. Obiskovalec se udobno namesti, tako da med terapijo sedi ali leži na posebej pripravljenem ležišču. Po ugotovitvah raziskav je tako mogoče uravnavati krvni tlak, izboljšati krvni obtok in presnovo, ugodno vplivati na delovanje vegetativnega živčevja, upočasnjevati staranje in povečati energetski potencial. Tovrstna terapija prispeva k trdnemu telesnemu in duševnemu zdravju, aktivni dolgoživosti in izvrstni kakovosti življenja.


Številni blagodejni učinki apoterapije

Oglejmo si, na katerih področjih in kako si je še mogoče pomagati z apiterapijo. Posebej velja poudariti njene ugodne učinke pri boleznih dihal (prehlad, kašelj, pljučnica, kronična obstruktivna pljučna bolezen, kronični bronhitis). Z njo lahko dopolnjujemo zdravljenje prostate, koristna je pri nekaterih boleznih srca, ustne votline in prebavil ter pri revmatičnih in kožnih boleznih (luskavica, nevrodermitis, opekline, preležanine, rane, ki se težko celijo). Cvetni prah z matičnim mlečkom, medom in propolisom je varen in naraven prehranski dodatek za ženske, ki želijo brez dodanih hormonov omiliti težave, s katerimi se srečujejo v obdobju menopavze. Ustrezno razmerje naštetih sestavin in ustrezen dnevni odmerek naj določi strokovnjak z znanjem s področja apiterapije.

Obstaja možnost, da je posameznik alergičen na katerega od čebeljih izdelkov, zato pri uporabi previdnost ni odveč. Če obstaja kakršen koli sum na alergijo, se je treba posvetovati z zdravnikom.

Za nego kože in pomoč pri opeklinah

Koža je naš največji organ, vendar se tega pogosto ne zavedamo dovolj. Pri izbiri izdelkov za nego kože je najbolje, da se odločimo za take, ki bi jih lahko brez posledic tudi pojedli.

Poleti, ko je koža še posebno izpostavljena soncu, lahko zaradi čezmernega sončenja na koži nastanejo opekline. Uspešno si pomagamo tako, da jih najprej hladimo z vodo, nato pa, ko je koža še primerno vlažna, na prizadeto mesto nanesemo tanko plast medu. Postopek lahko večkrat ponovimo – koža nam bo hvaležna. Snovi v medu namreč pomembno pripomorejo k obnovi tkiva. Za vse opekline je najboljši kostanjev med.

Nega izsušene in občutljive kože obraza je poleti še posebno zahtevna. Pripravimo si mešanico medu z dodatkom matičnega mlečka in jo v tankem sloju nanesemo na obraz. Počakamo pol ure, nato pa pripravek nežno speremo z mlačno vodo.

Zdrav zajtrk, ki daje odlično energijo za premagovanje vsakodnevnih naporov: skodelica jogurta (najprimernejši je ovčji jogurt), ki mu dodamo žlico ali dve medu z orehi ali s suhim sadjem. Dober tek ter zdravo in veselo poletje!

Imate vprašanje o uporabi čebeljih izdelkov? Vas zanima, kako vam lahko čebelji izdelki pomagajo pri ohranjanju ali izboljševanju zdravja? Vprašajte avtorico prispevka, apiterapevtko mag. Mirjam Toporiš Božnik.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki