Krepitev organov je najboljše raztrupljanje

(Foto: Shutterstock)

Vsakič, ko prelistamo kako revijo ali zavijemo v trgovino z zdravo hrano, nam svetujejo uporabo različnih prehranskih dopolnil za razstrupljanje telesa. Vsi ti dodatki naj bi uredili večino naših zdravstvenih težave. Ker je po tradicionalni kitajski medicini (TKM) narava toksinov »vroča«, zaradi česar tudi v telesu povečujejo vročino in vnetne procese, je večina zelišč za razstrupljanje po svoji energiji »hladnih«. Pomembno je vedeti, da lahko dolgotrajno uživanje hladnih pripravkov in hitre razstrupljevalne kure porušijo telesno ravnovesje ter poškodujejo vranično energijo in vranico nasploh, jetra pa na dolgi rok ne bodo nič bolje delovala. Zato je organe, ki so odgovorni za razstrupljanje, pametneje ves čas po malem krepiti. To je tudi najvarnejša in najučinkovitejša pot do odličnega zdravja.

Močna jetra – razbremenjeno telo – brezskrbnost duha

Jetra so glavni organ, zadolžen za razstrupljanje telesa, naš notranji čistilec. Ob pravilni podpori lahko telo čistijo snovi, ki bi sicer lahko povzročile bolezni. Nekateri jim pravijo tudi telesna kemična tovarna, saj v resnici opravljajo številne funkcije.

  • Jetra pomembno sodelujejo pri presnovi snovi iz prebavil, ki se nato vsrkajo v kri (sladkorji, beljakovine, maščobe). Te snovi predelajo in jih spustijo nazaj v krvni obtok, in sicer v oblikah, ki jih telo lahko uporabi.
  • Jetra razstrupljajo telo. Strupene snovi, kot so toksini in alkohol, razgradijo tako, da jih telo lahko izloči skozi ledvice ali prebavila.
  • Jetra vsak dan ustvarijo približno pol litra žolča, ki sodeluje pri razgradnji maščob.
  • Poleg tega jetra skladiščijo pomembne snovi (glikogen, beljakovine in vitamini), da jih lahko organizem izkoristi, ko jih potrebuje.

Če želimo, da bodo jetra učinkovito razstrupljala telo, še posebno v času po praznikih ali stresnih obremenitvah, jim moramo omogočiti dobro delovanje. Kitajska medicina manj govori o razstrupljanju in več o krepitvi delovanja organov, kar se nanaša na njihove fizične in energijske funkcije. V primeru jeter to pomeni tudi shranjevanje krvi (fizična funkcija) in zagotavljanje nemotenega pretoka energije či (energijska funkcija). Kadar so jetra zaradi čustvenih dejavnikov, stresa, nepravilnega prehranjevanja ali kakega drugega vzroka preobremenjena, to po kitajski medicini pomeni, da se v telesu kopiči vročina, nemara tudi vlaga. Ali povedano drugače, če jetra zaradi obremenitev ne morejo učinkovito odstranjevati toksinov, nastopijo težave, kot so slabo počutje, utrujenost, glavobol, razdražljivost, PMS, prebavne težave …


Kislo, zeleno in toplo

Za razstrupljanje telesa je ključna prav dolgoročna krepitev jeter. Za to morata biti izpolnjena dva osnovna pogoja. Prvič, v telesu je treba vzpostaviti pretežno toplo okolje, saj jetra ne prenašajo hladne energije. Mraz v telesu lahko nastane zaradi nepravilne prehrane (uživanje veliko surove in mrzle hrane ali hrane s »hladno« energijo), mraza v okolju ali pa zaradi porušenega ravnovesja v delovanju drugih organov. In drugič, jetrna energija mora prosto teči, biti mora neovirana in prožna. To zagotovimo s tem, da so naša čustva uravnovešena, da se izogibamo stresu, uživamo lahko hrano in se izogibamo strupom (težke kovine, kava, alkohol, cigarete, neposreden stik s kemičnimi sredstvi).

Kitajska medicina uporablja neštetokrat preizkušene metode, ki krepijo potencial jeter in telesu povrnejo ravnovesje, obenem pa so naravne in varne. To dosežemo zlasti z ustreznim prehranjevanjem in uporabo zelišč. Jetrom ustreza hrana zelene barve in kislega okusa, ki po energijskem delovanju rahlo greje. Priporočljivi so bambusovi poganjki, brokoli, zelena listnata zelenjava (regrat), jajčevci, janež, šalotka, česen, ingver in limona, ki nežno ogrevajo telo (ingverjev čaj z limono zelo ustreza tudi vranici, pijemo pa ga lahko vsak dan).

Prost pretok jetrne energije

Med znamenitimi zeliščnimi formulami za krepitev jeter, katere sestavina je tudi chai hu (korenina prerasti), je xiao yao san. Ime v prevodu pomeni »prost in brezskrben popotnik«, kajti jetra za nemoteno opravljanje svojih funkcij potrebujejo prav prost pretok energije. Ta zeliščna formula je primerna pri številnih indikacijah, ki imajo vzrok v stagnaciji jetrne energije: pri razdražljivosti, depresiji, nihanju razpoloženja, utrujenosti, glavobolu, vrtoglavici, napihnjenosti, bolečinah v trebuhu ali dojkah, pri nerednih ali bolečih menstruacijah, grenkem okusu v ustih, suhih ustih in grlu ter pri šibkem teku.
Na delovanje jeter negativno vplivajo alkohol, težka hrana in različni strupi.

Poleg teh dejavnikov tako zahodna kot kitajska medicina omenjata še čustveni stres in frustracije. Skoraj vsakdo je po tistem, ko se je razjezil ali vznemiril, občutil tesnobo ali bolečino v predelu pod rebri, kar je značilen znak stagnacije jetrne energije. Tako kaj hitro pride do začaranega kroga obremenjevanja jeter: stres in preobremenjenost povzročita čustvene frustracije (za jetra je škodljiva predvsem jeza), to povzroči zastoj jetrne energije in oslabi jetrno funkcijo, zaradi česar se telo težje razstruplja. To pripelje do utrujenosti, zaradi katere težje opravljamo delo, posledično pa se okrepita razdražljivost in jeza … S spodbujanjem nekaterih točk lahko izboljšamo pretok energije v telesu, sproti obnavljamo zdravje ter se osvobodimo stresa in tesnobe.

Zeliščna terapija za jetra

Med najbolj uveljavljeni zelišči za krepitev jetrne funkcije in razstrupljanje spadata šisandra in korenina prerasta. Pomagata tudi pri poškodbah jeter. Šisandra je zelo priljubljena tudi pri nas. Navadno zelišč za krepitev jeter ne gre uživati skupaj z zelišči in živili grenkega okusa. Šisandra nima neželenih učinkov, kakršne povzročajo številna manj kakovostna zelišča za čiščenje jeter; Razstruplja varuje jetra pred poškodbami zaradi toksinov, ki jih vsakodnevno vnašamo v telo. Poleg tega spodbuja zdravilne procese in deluje kot adaptogen (adaptogeni pomagajo telesu pri spopadanju s stresom).

Korenina prerasta deluje protivnetno, snov saikosaponin pa spodbuja proizvodnjo kortikosteroidov, kar krepi odpornost proti okužbam in celo zavira rast rakavih celic v jetrih. Za krepitev jeter so odlične tudi jagode goji, enako velja za pegasti badelj. Za razstrupljanje je primeren tudi regrat (celotna rastlina, tudi cvet). Učinek je večji, če zelišč ne uživamo samostojno, marveč v obliki zeliščnih formul, ki jih priporoči zdravnik kitajske medicine, ki bo tudi najbolje vedel, kdaj morate terapijo prekiniti.


Osem namigov za ohranjanje zdravja jeter

1. Bodite mirni. Do stresnih situacij imejte distanco. Zaživite v počasnejšem tempu. Sprehodite se v naravi ali izvajajte nežno telovadbo, s čimer boste sprostili telo, um in duha. Izogibajte se stresnim situacijam. Če to ni možno, upoštevajte nasvete proti stresu.
2. Kričanje. Kričanje je zvok, ki je povezan z jetri. Kričanje povzroči, da se njihova nakopičena energija dvigne in razprši. Zatem se sprostite, lahko se tudi razjokate, saj jok ponese jetrno energijo nazaj v njene tirnice.
3. Razbijanje. Tudi razbijanja jajc ali krožnikov nas poveže z agresivno jetrno energijo in je lahko dober način za sprostitev, vendar morate to delati sami in varno.
4. »Česanje« jetrnega meridijana. Uporabite glavniček z zaobljenimi konicami in z njim nežno vlecite po notranji strani noge, in sicer od gležnja vse do dimelj. To bo sprostilo jetra in pretok energije.
5. Izogibajte se alkoholu. Jetra presnavljajo alkohol, zato je prav izogibanje alkoholu pot do razbremenitve jeter in ohranjanja jetrne energije.
6. Lahkotna telovadba. Plavanje in hoja sta boljši od vadbe, ki obsega hitre in sunkovite gibe, saj preveč obremeni vezi, kar tudi prispeva k slabšemu delovanju jeter (po kitajski medicini vsak organ vlada enemu tkivu – jetra vladajo vezem in ligamentom).
7. Razbremenitev. Vzemite si oddih od miselnih naporov. Nenehno obremenjevanje možganov slabi tako jetra kot vranico, ki ne dohajata modernega človeka in njegovega tempa. Izberite nekaj, kar bo vaš um preusmerilo k bolj umirjenemu in sproščenemu razmišljanju. Tečaj keramike, izlet v gore, sodelovanje v pevskem zboru?
8. Izražajte čustva. Zatrta čustva in frustracije dolgoročno poslabšujejo jetrne funkcije. Če ne znate sproščati čustev ali o svojih problemih ne razpravljate s prijatelji, je čas, da poiščete psihologa.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki