Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Slovenska inovacija – IntPad

Boštjan Podvršič
Boštjan Podvršič (Foto: Grega Žunič)

Interaktivni vodnik po akupresuri

Pogovarjali smo se z Boštjanom Podvršičem, idejnim očetom in glavnim razvojnikom slovenske inovacije, interaktivnega vodnika po akupresuri, ki je na voljo za tablice. IntPad na enem mestu združuje obsežno tradicionalno znanje in izkušnje iz akupresurne prakse ter jih nadgrajuje s sprotnim izobraževanjem. »Želim si, da bi se raba akupresure čim bolj razširila. Z IntPadom izobražujemo terapevte, da akupresuro vključijo v svoje delovanje. Obenem ozaveščamo ljudi, da je akupresura učinkovita metoda za odpravljanje težav in da lahko pri svojem terapevtu dobijo tudi takšno obravnavo," poudarja sogovornik.
Že več kot deset let izvajate masaže, ki ste jim sčasoma dodali tudi akupresuro. Kako se je začela ta ljubezen?
Iz zvedavosti sem se vpisal na tečaj masaže. Konjiček je prerasel v strast, ko sem se v Braziliji učil novih tehnik masiranja pri terapevtu, ki mi je pokazal, kako se vsa dolgotrajna čustva odražajo na našem telesu – v naši drži, zakrčenosti posameznih mišic … To me je povsem prevzelo. Po izobrazbi sem biolog, že od nekdaj me je zanimalo delovanje telesa, zato sem svoje znanje nadgrajeval z izobraževanjem s področja kitajske tradicionalne medicine, refleksoterapije … Name je imela izreden vpliv tudi mama, Milena Plut Podvršič, ki je po izobrazbi zdravnica in že več kot trideset let izvaja akupunkturo, obenem pa je tudi strokovna vodja Intpada.

In tako ste tudi sami začeli v masažo vključevati akupresuro …
Da, prepričali so me boljši rezultati, do katerih je prišlo po kombiniranju masaže z akupresuro. Moč samozdravljenja zanemarjamo, akupresura pa spodbuja naše sposobnosti samozdravljenja. Akupresura izhaja iz tradicionalne kitajske medicine. Podobna je akupunkturi, le da pri akupresuri za stimulacijo točk po energijskih kanalih, imenovanih meridijani, namesto igel uporabljamo pritisk. S pritiskom na akupresurne točke zaradi povezav in preklopov med živci povzročimo odziv na drugem delu telesa, s čimer vplivamo na pravilno delovanje organizma. Gre za pridobitev zavestnega nadzora nad avtonomnim živčnim sistemom, ki uravnava nezavedne funkcije v organizmu.

Kako pa se je porodila zamisel o IntPadu?
Ker sem pri svojem delu dosegal izredno dobre rezultate, sem želel to znanje razširiti tudi med druge terapevte – da bi akupresuro uporabljali kot dodatno terapijo pri svojem delu. Tako lahko pacientom oziroma strankam zagotovijo dodatno, znanstveno dokazano učinkovito pomoč za njihove težave, ki se zaradi kombiniranja različnih metod učinkovitost zdravljenja še izboljša. Sam sem imel srečo, da mi je bil pri delu ves čas na voljo mama, vendar vsi nimajo te možnosti. Najraje bi zato kar kloniral njo, in najboljša različica te možnosti je bila narediti orodje, ki združuje njeno znanje in izkušnje. Prav tako številni terapevti nimajo medicinske izobrazbe, posledično pa ne premorejo dovolj znanja o anatomiji in fiziologiji. Zato sem v pripomočku, ki ga je zelo preprosto uporabljati, združil temeljno znanje o anatomiji in delovanju telesa, več kot tri tisoč let staro znanje o akupunkturi ter svoje desetletne in več kot tridesetletne izkušnje naše strokovne vodje o najbolj optimalnih kombinacijah stimuliranja točk za posamezne težave.

Katere so še ključne prednosti uporabe pripomočka za terapevte?
 Edinstveno je to, da gre za akupresurno uporabo akupunkturnih točk, se pravi, da uporabljamo enak sistem kot pri akupunkturi, le da točke stimuliramo s pritiskom – za vsako posamezno težavo imamo po deset ali celo več točk. Običajno je pri akupresuri v rabi le par točk. Če se z masažo akupresurnih točk srečaš prvič, je težko priti do nazornih informacij o tem, kako najti pravo točko in kakšne kombinacije uporabljati za posamezno težavo. S tem pripomočkom lahko vsak terapevt, ki se prvič sreča z akupresuro, dobi vse potrebne informacije, skupaj z jasnimi navodili in z nazorno grafično podporo. Z enim samim klikom pride do prave kombinacije in vrstnega reda točk za posamezno težavo, s čimer skrajša čas priprave na terapijo in optimizira svoje delo. Uporablja ga lahko tudi med terapijo.
Pripomoček ne ponuja le znanja o uporabi akupresure; v napredno različico bomo ves čas dodajali akupresurne točke za nove težave ter druge terapije, kot so barvna in glasbena terapija, fizioterapevtske vaje in refleksoterapija. Na njem bodo na voljo koristne izkušnje in uporabni nasveti, terapevt pa bo lahko tudi ocenjeval svoj napredek. Številni terapevti tudi ne vedo dobro, kako ravnati s strankami, kako poskrbeti za optimalno poslovanje, kako voditi evidenco napredka terapije … Tudi to bo čez čas na voljo. Za vse, ki želijo spoznati akupresuro v praksi in preizkusiti pripomoček, organiziramo predstavitve in izobraževanja.

Omenili ste napredno različico. Ali je torej IntPad na voljo v dveh oblikah?
Osnovna različica ponuja akupresurne točke za osemdeset težav ter ne omogoča nadgradnje in dodatnih izobraževanj. Z uporabo napredne različice je mogoče odpravljati dvesto različnih težav, ponujala bo tudi vse omenjene nadgradnje. Postopoma, nekajkrat na leto, bomo ponudili tudi nova izobraževanja. Intpad se bo zlagoma razvil v pravi virtualni strokovni pripomoček.

Ali nepravilna uporaba akupresure prinaša kake nevarnosti?

Edina slabost akupresure je v tem, da je v primeru nepravilnega izvajanja neučinkovita. Sicer pa je treba biti pozoren, ko gre za način pritiskanja na določene točke, pa tudi pri nosečnicah. Vsa navodila in opozorila so seveda tudi v Intpadu. Akupresura zahteva od terapevta, da se nenehno odziva na stranko, saj gre za izrazito interaktivno delo. Morda je njena slabost tudi to, da se zdi preveč preprosta, da bi delovala (smeh).

Vaš pripomoček že kako leto preizkuša več kot sedemdeset uporabnikov. Kakšni so njihovi odzivi?

Uporabljajo ga zdravniki, medicinske sestre, fizioterapevti, veliko je tudi maserjev. Poročajo, da zaradi kombiniranja terapije z akupresuro dosegajo boljše rezultate, kar nas zelo veseli. Akupresuro lahko izvajajo kakovostno, ne da bi se nenehno spraševali, ali to počnejo docela pravilno, zaradi česar so pri svojem delu veliko samozavestnejši. Nekateri pripomoček uporabljajo vsak dan. Tisti, ki ga uporabljajo občasno, lahko vsakič znova obnovijo svoje znanje. To zelo pohvalijo. Tudi zahtevnejši uporabniki, ki premorejo veliko znanja, so nad njim navdušeni, saj je odličen kot hiter strokovni vodnik, kajti le najbolj izkušeni in poklicni akupunkturologi ter zdravniki tradicionalne kitajske medicine poznajo vse točke v telesu in njihove prave kombinacije.

Vaša največja želja je, da bi se znanje o akupresuri in njenih učinkih čim bolj razširilo.

Tako je. Najboljša pot, kako to doseči, je v izobraževanju terapevtov, da bodo akupresuro vključili v svoje delovanje. Enako pomembno je ozaveščanje ljudi, da je akupresura učinkovita metoda za odpravljanje težav in da lahko pri svojem terapevtu dobijo tudi takšno obravnavo. Seveda je vse odvisno od človeka, ki išče pomoč. Vsak posameznik je odgovoren za svoje zdravje, za to, da vzroke za svoje težave, ki jih je navadno več, tudi odpravi.

Verjamete v uspeh IntPada?

Najpomembnejše je, da lahko z IntPadom v resnici naredimo nekaj dobrega za vse. Želim si, da bi vsi terapevti delali za skupno dobro, za dobro ljudi, ki se k njim zatečejo po pomoč. Morda bo IntPad terapevte motiviral, da se bodo dodatno izpopolnjevali in izobraževali ter da bodo pri svojem delu čedalje boljši. To tako meni kot moji ekipi vzbuja upanje, da bo pripomoček dobro sprejet tako v Sloveniji kot drugod.

Kje vse bo še na voljo?

IntPad se bo kmalu predstavil nemško govorečemu trgu, torej v Nemčiji, Švici in Avstriji, že jeseni pa bo na voljo tudi za angleško govoreči trg. Pripomoček bomo na osnovi odzivov uporabnikov nenehno nadgrajevali, poleg tega imamo že zdaj številne nove zamisli.


Več informacij o novem pripomočku najdete na:
intapp d.o.o.
Ajdovščina 1, Ljubljana
040 460 885
info@intpad.si
www.IntPad.si
facebook.com/IntPad.si

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

akupresura , tablica , tablični računalnik

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.