Premagajte spomladansko utrujenost - okrepite jetra

Očiščevalna dieto za jetra in hujšanje si pripravite z mungo fižolom (zelena soja) in polnozrnatim rižem.
Očiščevalna dieto za jetra in hujšanje si pripravite z mungo fižolom (zelena soja) in polnozrnatim rižem. (Foto: Shutterstock)

Tudi na Kitajskem in v okviru tradicionalne kitajske medicine (TKM) je znan pojem spomladanska utrujenosti, ki ji pravijo "čun kun", kar pomeni pomladna zaspanost. V TKM velja, da so za spomladansko utrujenost značilni simptomi, kot sta utrujenost in zaspanost, ki praviloma nastopita samo v tem letnem času. Pomlad najbolj "zdela" tiste osebe, pri katerih že obstaja neravnovesje v delovanju jeter.

Organ, ki je najtesneje povezan s spomladansko utrujenostjo, so jetra. Spomladanska utrujenost se razlikuje od kronične utrujenosti, ki jo največkrat povzročijo šibka vranica, pljuča in v najhujših primerih ledvice.

Koga muči spomladanska utrujenost

Spomladanska utrujenost doleti ljudi, ki se ne zmorejo prilagoditi na toplejše dni in eksplozijo energije jang – tako v telesu kot v naravi nasploh. To so pretežno starejše in šibkejše osebe, kronični bolniki in ljudje, v katerih je že zametek bolezni, ki pa še ne kaže očitnih znakov. Poleg tega so za spomladansko utrujenost dovzetnejši ljudje, ki ne živijo v skladu z naravnimi cikli, torej vsi, ki so pozimi preveč delali in premalo počivali (zima je čas hibernacije, počitka, miru in teme), se neustrezno in neredno prehranjevali oziroma tako ali drugače slabo skrbeli zase.

Posebno skupino sestavljajo ljudje, ki so jim zaradi terapije z antibiotiki v telesu ostali patogeni. Patogeni so zunanji vzroki za virusne in bakterijske okužbe, ki so posledice vdora vetra, mraza ali vlage v telo. Po doktrini TKM jih je treba v celoti odstraniti iz telesa, sicer se ne moremo docela pozdraviti. Zadnjo in nemara največjo skupina skupino ljudi, ki jih pesti spomladanska utrjenost, sestavljajo osebe z neravnovesji v delovanju jeter.

Kako mi greš na jetra!

Po teoriji o petih elementih, spomladi prevladuje les. K lesu spadajo tudi zelena barva, jutro, vzhod … V naravi je vsepovsod očiten razcvet in rast, zgodil se je obrat od mirovanja k naraščanju tople energije jang. Podobna eksplozija energije in spreminjanja poteka v našem telesu. Po TKM tudi jetra pripadajo elementu lesa, zato je njihovo delovanje na vrhuncu prav v tem letnem času, na drugi strani pa so jetra najobčutljivejša prav spomladi! To pomladno kipenje in spremembe se pri večini ljudi odražajo v dobrem razpoloženju in kovanju načrtov, saj je v naravi več aktivne energije. Toda obstajajo tudi ljudje, ki jih pomlad "zdela".

To so osebe, pri katerih že predtem obstaja neravnovesje v delovanju jeter. Nanje porast energije jang ne vpliva najbolje. Spomladanski sunek še bolj zamaje že tako šibko ravnovesje v delovanju njihovih jeter. Nekateri simptomi so pogostejši ali izrazitejši kot sicer: glavoboli in migrene, visok krvni tlak, težave z očmi, bolečine v sklepih in vezeh, krhki nohti, suha koža, izpadanje las, močnejši PMS in bolj boleče menstruacije (jetra so tesno povezana s krvjo in z ginekološkimi težavami), prebavne težave (pri hiperaktivnosti jeter). Seveda so tudi pogosteje utrujeni, saj so jetra glavni organ za uravnavanje pretoka energije či.

Prilagodimo se pomladnim energijam

Energija jeter in njihovega partnerja žolčnika sta prav spomladi najbolj v vzponu, ta organa pa sta takrat tudi najobčutljivejša. Po TKM imajo jetra naslednje funkcije: čistijo in skladiščijo kri, neposredno vplivajo na vezi, oči in nohte ter uravnavajo kroženje energije. Jetra se tudi močno odzivajo na čustva in stres, zlasti na jezo, frustracije in zamere ("Kako mi greš na jetra! "). Lahko bi dejali, da jetra nevtralizirajo strupe v telesu, pa tudi čustvene strupe.

Kadar je delovanje jeter zdravo in je element lesa v telesu močan, smo se sposobni spopadati z vsemi izzivi življenja: močni smo kot neomajen in trden hrast ter prilagodljivi kot veje na drevesih. Kadar v telesu zaradi zunanjih ali notranjih dejavnikov pride do neravnovesja, lahko TKM odlično prispeva k dobremu sodelovanju elementov in organov. Pri tem sta najučinkovitejši akupunktura in zeliščna terapija, še posebno pri večjih neravnovesjih oziroma bolezni, pomembni pa sta tudi pravilna prehrana in vadba v vseh letnih časih in predvsem v skladu z njimi.


Jetra ljubijo zeleno

Ko nas popade spomladanska utrujenost, nam več spanja ne bo pomagalo. Koristijo terapije pod nadzorom usposobljenega terapevta TKM, ustrezna dieta in gibanje. Gibanje naj bo pomladi počasnejše, saj se še prebujamo iz zimskega spanja. Treba se je raztegniti, in ker jetra "vladajo" vezem, so še najprimernejše raztezne vaje, pa tudi qigong in joga.

Pri prehranjevanju velja upoštevati "zeleno pravilo": uživamo vse, kar je zeleno in ima liste: regrat, čemaž, zeleno solato, rukolo, špinačo, pšenično travo, kalčke ter alge spirulino, klorelo in kelp. Zelena in kisla živila najbolje prodirajo v meridijan jeter in žolčnika ter ju krepi. Toda pozor! Spomladi so vse rastline hiperaktivne, to pa velja tudi za naša jetra, zato jih ne smemo vsi pretirano krepiti. Tisti, ki imajo prebavne težave, povišan tlak, migrene ali pa so bolj razdražljivi, naj jetra raje malce ohladijo z uživanjem jajčevcev, hrušk in zelene.

Jetra je mogoče razbremeniti in razstrupiti tako z uživanjem čim manj mastne, začinjene, pečene ali krepčilne hrane; beljakovine so primerne samo za zajtrk in kosilo. Izogibati se velja kavi in sladkorju; po obroku je pametneje popiti svež korenčkov sok. Tisti, ki so kronično utrujeni, ki imajo slabo kri in prebavne težave (bolečine v želodcu, čir, driska, spahovanje, riganje …) ter nasploh slabo prenašajo stres, naj hiperaktivnost jeter uravnajo s krepitvijo vranice in želodca. Ta organa krepi hrana, ki je naravno sladka ali rumena: med, koruza, kitajski dateljni …

Sprostite se

Ena od najpomembnejših knjig o kitajski medicini, Notranji klasiki rumenega cesarja (Huang Di Nei Jing), je stara že več kot dva tisoč let, v njej pa je razloženo, zakaj so ljudje v davnih časih živeli tudi po več kot sto let. To naj bi bila posledica primernega življenjskega sloga: manj so delali ter živeli v skladu z letnimi časi in naravnimi spremembami. To klasično delo za pomladno obdobje svetuje, da se spat odpravimo nekoliko pozneje, vstajamo pa nekoliko bolj zgodaj, priporoča tudi ohlapna oblačila in sprehode, v pomladnem vetru je si je koristno razpustiti lase in se nasploh sprostiti. Vse to naj bi nas uskladilo z bistvom vesolja, torej s "pomladnim čijem". Jetra okrepimo tudi tako, da gremo v posteljo ob enajstih zvečer ter trdno spimo predvsem med eno in tretjo zjutraj, ko je čas jeter.


Očiščevalna dieta za jetra

Očiščevalna dieto za jetra in hujšanje si pripravite z mungo fižolom (zelena soja) in polnozrnatim rižem.
  • PRIPRAVA: Obe živili skuhajte vsako posebej in ju nato zmešajte. Ne dodajajte nobenih začimb.
  • UŽIVANJE: od tri- do petkrat na dan oziroma za vsak obrok.
  • Po tednu dni mungo fižolu in rižu dodajte zeleno listnato zelenjavo: baziliko, peteršilj, špinačo, rukolo, regrat, liste rdeče pese …
  • Pri tej dieti ne smete vztrajati več kot dva do tri tedne, saj vsebuje premalo hranilnih snovi.
  • Pričakovani učinki: telo se razstrupi in postane lažje, imamo več energije in smo vedrejši, koža pa se polepša – akne in ranice izginejo.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki