Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Konoplja - je res tako zdravilna?

Po nekaterih ocenah naj bi na ilegalnem trgu kar polovica slovenskih bolnikov z rakom posegala po kanabisu. Da bi kanabis iz skupine prepovedanih drog umestili med zdravilne in uporabne rastline tudi pri nas, so oktobra v parlament vložili predloge zakonov o konoplji in samozdravljenju. Vsak posameznik bi lahko vzgojil kilogram konoplje za samooskrbo, bolniki bi lahko kanabis dobili tudi na recept, in sicer v posebnih trgovinah z omejenim dostopom, ki bi skupno gojili rastlino za lastno uporabo. Vse to bi delovalo pod budnim očesom nove javne agencije za konopljo.
Po nekaterih ocenah naj bi na ilegalnem trgu kar polovica slovenskih bolnikov z rakom posegala po kanabisu. Da bi kanabis iz skupine prepovedanih drog umestili med zdravilne in uporabne rastline tudi pri nas, so oktobra v parlament vložili predloge zakonov o konoplji in samozdravljenju. Vsak posameznik bi lahko vzgojil kilogram konoplje za samooskrbo, bolniki bi lahko kanabis dobili tudi na recept, in sicer v posebnih trgovinah z omejenim dostopom, ki bi skupno gojili rastlino za lastno uporabo. Vse to bi delovalo pod budnim očesom nove javne agencije za konopljo. (Foto: Shutterstock)

Pred meseci so na CNN predvajali dolgo reportažo dr. Sanjaya Gupte, ameriškega nevrokirurga, ki je spremenil svoje negativno mnenje o zdravilnih lastnostih kanabisa, ko je videl, kako je pomagal triletni deklici. Deklica je imela po tristo epileptičnih napadov na teden – kljub jemanju različnih zdravil. Z uživanjem kanabisa so se njeni možgani tako umirili, da je imela le še dva do tri napade na mesec. "Zmotno sem verjel DEA (angl. Drug Enforcement Agency), ki je kanabis uvrstil med najnevarnejše droge, ne da bi ponudil zanesljive znanstvene dokaze," se zdravnik opravičuje javnosti in upa, da bo njegov dokumentarec Trava (Weed) popravil škodo, ki je bila v zadnjih desetletjih storjena konoplji in njeni zdravilnosti.
Medicinska marihuana, ki je naravni izdelek, pridobljen iz rastline Cannabis sativa, je kot zdravilo v rabi že tisočletja. Izkazalo se je, da ne povzroča fizične odvisnosti in nima škodljivih posledic, tako kot številna druga pomirjevala. Med njenimi najučinkovitejšimi lastnostmi so antibiotično, protibolečinsko in protivnetno delovanje.

Zdravilne in psihoaktivne učinke konoplje povzroča družina kemičnih spojin, imenovana kanabinoidi, ki so prisotni le v rastlinah kanabisa. V medicinski konoplji je več kot štiristo kemičnih snovi in več kot šestdeset kanabinoidov, ki delujejo prek posebnih kanabinoidnih receptorjev v našem telesu. Med snovmi, ki jih vsebuje medicinski kanabis, velja poudariti delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), ki ima analgetično in nevroprotektivno delovanje, kanabidiol (CBD), ki deluje nevroprotektivno, blaži krče, vnetja, kašelj, slabost in tesnobnost ter zavira rast nekaterih rakavih celic, kanabinol (CBN), metabolit THC, ki je blag agonist receptorjev, beta-kariofilen s protivnetnim delovanjem in kanabigerol (CBG) s protihipertenzivnim delovanjem.

Kanabinoid, ki se je v medicinskih krogih še posebno dobro izkazal, je kanabidiol ali CBD. Gre za spojino, ki ni psihoaktivna, po mnenju nekaterih pa sodi med ključna medicinska odkritja 21. stoletja.


Primer uporabe: ZDA

Pacienti lahko kanabis kupijo na recept v dispanzerjih v dvajsetih ameriških zveznih državah, medicinsko konopljo pa lahko tudi gojijo in pridelujejo doma. Gre za omejeno in natančno določeno uporabo, saj je predpisano, koliko rastlin lahko goji posameznik z zdravniškim potrdilom – od šest na Aljaski do petindvajset rastlin v Oregonu. Posebni dispanzerji ponujajo različne vrste kanabisa z različnimi lastnostmi, pa tudi številne živilske izdelke s kanabisom, namenjene bolnikom, ki jim bolj ustreza podaljšan učinek.

Kalifornija je bila prva država, v kateri je medicinski kanabis na voljo od leta 1996, predpisujejo pa ga za bolezni, kot so rak, anoreksija, AIDS, kronične bolečine, spastičnost, glavkom, artritis, migrena in druge, pri katerih prinese olajšanje. Zdravniki priporočajo kanabis za več kot sto indikacij, med katerimi so tudi nespečnost, PMS, posttravmatski stres, depresija in odvisnost. Vrednost lanske prodaje medicinske marihuane v Kaliforniji znaša dve milijardi dolarjev, prodaja zdravil na recept pa več kot dvesto milijard dolarjev na leto. Zadnje ankete kažejo, da kar 81 odstotkov Američanov meni, da bi morala biti raba medicinske konoplje ali kanabisa v zdravstvene zakonita po vsej državi.

Kaj pa drugje po svetu?

V Kanadi bolnikom s hudim artritisom, z epileptičnimi napadi in v terminalnih stadijih bolezni že od leta 1999 omogočajo uživanje kanabisa, če jim ta lajša znake bolezni, leta 2001 pa so zakonsko dovolili terapevtsko uporabo kanabisa bolnikom z resnimi obolenji. Štiri leta pozneje je bilo 821 pacientov in 363 zdravnikov, ki jim je bilo dovoljeno posedovanje kanabisa.

Na Nizozemskem, kjer imajo dolgo tradicijo – resda nezakonite – uporabe kanabisa, so leta 2003 uzakonili medicinski kanabis. Država omogoča prodajo in gojenje pod nadzorom posebnega vladnega urada za medicinsko konopljo, ki spada pod okrilje ministrstva za zdravje, blaginjo in šport. Država jamči, da bolniki dobijo kanabis, ki je standardiziran, varen, kakovosten in v skladu z evropsko smernico dobre kmetijske prakse. V lekarnah ga prodajajo/izdajajo na recept, na voljo pa so tri različice kanabisa z natančno določeno vsebnostjo kanabinoidov. Nizozemska vlada ne omejuje seznama diagnoz, za katere je dovoljeno predpisovanje kanabisa.

V Izraelu, kjer intenzivno raziskujejo kanabis, je ministrstvo za zdravje leta 2011 uzakonilo uporabo medicinske konoplje ter uredilo nadzor oskrbe s kanabisom za medicinske in raziskovalne namene. Tako je Izrael postal tretja država na svetu, takoj za Nizozemsko in Kanado, z nacionalno agencijo za medicinsko konopljo, ki skrbi za največje število pacientov na prebivalca na svetu. Trenutno kanabis uporabljajo zlasti pri bolnikih z malignimi tumorji, okuženih z virusom HIV, bolnikih s kronično bolečino, Crohnovo boleznijo, multiplo sklerozo, migreno, artritisom, epilepsijo in posttravmatskimi stresnimi motnjami.

Poleg Kolorada in Washingtona so kanabis za medicinske in nemedicinske namene uzakonili tudi v Urugvaju, kjer vlada nadzira njegovo prodajo in s tem ureja zdravstvena vprašanja, pa tudi boj proti kriminalu, povezanem z drogami. Uporabniki kanabisa smejo gojiti rastlino za nekomercialne namene, kmetom pa vlada podeljuje posebne licence. Načrt obsega register uporabnikov, davek in nadzor kakovosti, vse to pa usklajuje agencija, ki nadzira tobak, alkohol in farmacevtske izdelke.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

konoplja , zdravilne rastline

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

28. 09. 2016 19:33:14
Eko-bio konopljin čaj, semena, žganje in liker
http://www.konoplja.tk
4. 06. 2018 22:12:20
Odličen članek, ki sem ga z veseljem prebral. CBD je praktično od datuma nastanka do te objave veliko pridobil na prepoznavnosti. Ljudje se zavedajo, da sedaj obstaja naraven način zdravljenja in kar je še bolj intrigantno je to, da nekaj substanc zdravi velik spekter bolezni. Tudi sam sem nekaj časa nazaj raziskoval različna področja uporabe in spisal prispevek z naslovom »Kaj je CBD, kako deluje in kaj mu pomaga?« na sledečen naslovu https://konopljazdravi.si/cbd-olje/kaj-je-cbd/ Razkriva ozadje sinergističnega delovanja spojin, ki vplivajo na naš endokanabinoidni sistem, za katerega marsikateri človek sploh ne ve, da obstaja znotraj nas.