Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zdravljenje z rastlinami


(stran 3 od 4)


SVEŽI SOKOVI

Sočne rastlinske dele pripravimo s sokovnikom. Manj sočnim zeliščem in koreninam dodamo malo vode. V sokovniku zmešamo tri pesti drobno narezanih rastlinskih delov in 50 do 100 ml vode. Nastalo tekočino precedimo skozi čajno cedilo. Svež sok lahko hranimo v hladilniku nekaj dni. V obliki kure jemljemo trikrat na dan po eno do dve jedilni žlici svežega soka.

SIRUPI


Sirupe največkrat uporabljamo za otroke, in sicer pri kašlju, prehladu ali gripi. Najbolj razširjena je priprava sirupov iz regratovih cvetov, smrekovih vršičkov, cvetov lučnika, listov trpotca in lapuha.
Rastlinske dele po potrebi razrežemo in v plasteh zlagamo v steklene kozarce.Vsako plast pokrijemo s sladkorjem, pri čemer je zgornja plast vedno sladkor. Kozarec postavimo na sončen prostor in pokrijemo s krpo. Naslednji dan kozarec znova napolnimo do vrha. Čez pet do šest tednov tekočino odcedimo in hranimo na hladnem v stekleničkah. Otrokom pri kašlju ali prehladih dajemo sirup po žličkah ali v čaj.

OLJNI IZVLEČKI

Z izjemo šentjanževke, oljne izvlečke pripravljamo iz suhih rastlin in dodamo olja. Uporabljamo samo hladno stisnjena olja, kot so olivno, mandljevo, sončnično, avokadovo, sojino ter olje iz grozdnih pešk ali žitnih kalčkov. Res je, da so ta olja razmeroma draga, vendar vsebujejo veliko učinkovin, kot so vitamini in njihove predstopnje ter različne količine nenasičenih maščobnih kislin. Suho drogo v steklenicah prelijemo z oljem, da je dobro prekrita. Praviloma velja razmerje 10 g suhih listov ali cvetov oziroma 15 g suhih korenin ali plodov na 100 ml olja. Do roba napolnjene steklenice pustimo tri tedne stati na hladnem, vendar ne v hladilniku. Tako bomo preprečili, da bi olje prehitro postalo žarko. Precejeno olje shranimo v stekleničke; uporabno je šest mesecev. Oljne izvlečke uporabljamo kot masažna olja, za celjenje ran in izdelavo pripravkov za kožo.

IZVLEČKI S SADNIM KISOM

Tovrstni izvlečki so poceni pripravki za nego kože in las. Tri jedilne žlice svežih zrezanih rastlinskih delov ali dve jedilni žlici suhih prelijemo z 250 ml dobrega sadnega kisa. Zaprte steklenice postavimo na sonce, jih večkrat pretresemo in po dveh tednih tekočino precedimo. Hranimo jo v čistih steklenicah, lahko tudi po več let. Pred uporabo en del kisovega izvlečka razredčimo s štirimi deli vode.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd