Oljčni listi znižujejo krvni tlak

Le malo ljudi ve, da večino zdravilnih snovi v olivah in oljčnem olju v znatno večjih količinah vsebujejo tudi oljčni listi. Izvleček oljčnih listov lahko vsebuje tudi do štiridesetkrat več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje.


Oljka je v sredozemskem ljudskem zdravilstvu že od nekdaj pomembna rastlina. V zdravilne namene so že dolgo v rabi listi, plodovi, cvetovi in celo pepel oljčnega drevesa. Naši predniki so z oljko reševali težave s krvnim tlakom, pomirjali vnetja, spodbujali odvajanje vode, zdravili mrzlico ter odpravljali okužbe sečil in glavobolov. Predpisovali so jo tudi za mehčanje in pomirjanje kože in sluznic ter kot krepčilni tonik.

Oljčno olje slovi potem, da nas ščiti pred najpogostejšimi zdravstvenimi tegobami moderne dobe, kot so srčne bolezni in različne oblike raka. Poleg tega spodbuja delovanje imunskega sistema in blaži vnetja.

Raziskave potrjujejo blagodejno delovanje izvlečka oljčnih listov

Torej ni nenavadno, da so se znanstveniki vprašali, ali lahko blagodejno delovanje izvlečka oljčnih listov tudi znanstveno potrdijo. Med opravljenimi raziskavami se je izvleček oljčnih listov najbolj izkazal pri reševanju ene od najpogostejših zdravstvenih težav moderne dobe – visokem krvnem tlaku. Znanstveniki so že pred nekaj leti odkrili, da pri živalih v resnici zmanjšuje visok krvni tlak, nedavna raziskava pa je ta učinek potrdila tudi na ljudeh. Raziskavo so opravili na enojajčnih dvojčkih, preučevali pa so vpliv jemanja izvlečka oljčnih listov v obliki kapsul.

Opravili so dve študiji, ki sta objavljeni v reviji Phytotherapy Research. Eden od dvojčkov je jemal manjši odmerek izvlečka oljčnih listov, drugi pa še enkrat večjega. Enojajčni dvojčki so izvleček jemali osem tednov. Pri tistih, ki so jemali višji dnevni odmerek (1000 mg), se je sistolični krvni tlak znižal v povprečju za 11 mmHg, pri tistih, ki so jemali manjši odmerek (500 mg), pa za 5 mmHg. Znanstveniki so opazili še eno blagodejno posledico jemanja izvlečka oljčnih listov: znižanje koncentracije slabega, LDL-holesterola. Zato nekateri zdravniki že razmišljajo, da bi izvleček oljčnih listov priporočali kot dopolnilno zdravljenje za paciente z blago povišanim krvnim tlakom.

Oljčni listi imajo tudi druge koristne učinke

Izkušnje kažejo, da imajo oljčni listi tudi druge koristne učinke. Poročajo o številnih pozitivnih učinkih, kot sta boljše splošno počutje in dvig življenjske energije. Oljčni listi odpravljajo utrujenost, ščitijo zdravje celic in spodbujajo delovanje imunskega sistema. Pomagajo tudi hitreje preboleti prehlad ali ga celo preprečiti, nekateri si z njimi lajšajo simptome kroničnih okužb in revmatoidnega artritisa, odpravljali naj bi tudi številne težave s kožo. Raziskovalci preučujejo njihovo morebitno pomoč pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2, saj domnevajo, da poveča sproščanje inzulina, ki ga sproži krvni sladkor ali pa izboljša prevzem krvnega sladkorja iz tkiva.

Oleuropein - skrivnost delovanja

Oljčni listi poleg antioksidantov vsebujejo tudi druge za zdravje pomembne snovi: selen, krom, železo, cink, vitamin C, beta karoten in širok nabor aminokislin. Toda skrivnost zdravilnega delovanja oljčnih listov je sestavina oleuropein, ki daje oljki in oljčnemu olju dobro znani grenak okus. Oleuropein je sestavina, ki pomaga zniževati krvni tlak, blaži srčne aritmije in širi koronarne arterije. Deluje protivnetno, znižuje raven LDL-holesterola ter preprečuje zlepljanje trombocitov in nastajanje krvnih strdkov. Poleg oleuropeina pa oljčni listi vsebujejo še druge polifenole, ki ščitijo pred boleznimi in koristijo zdravju.


Prehransko dopolnilo

Izvleček iz oljčnih listov, ki v kapsuli združuje ves zdravilni potencial oljčnih listov, je priljubljena naravna pomoč za blaženje tegob sodobnega sveta. Dostopen je v obliki prehranskih dopolnil, ki so na voljo v lekarnah, zeliščnih trgovinah in specializiranih prodajalnah.Izvleček oljčnih listov pogosto srečamo v v milih in kremah za kožo, navadno vkombinaciji z oljčnim oljem, saj na kožo deluje blagodejno.

Velja poudariti, da je pomoč oljčnih listov dopolnilna, kar pomeni, da brez navodil ne smemo opuščati nobenih zdravil, ki nam jih predpiše zdravnik.


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki