Zeliščar v vsako hišo

Učni vrt v Žalcu.
Učni vrt v Žalcu.

Za to, da se je v Sloveniji zanimanje za zdravilne in aromatične rastline tako zelo razvilo, da imamo najbrž največ zeliščarjev na število prebivalcev, imata največje zasluge dva Jožeta (Jože Majes in Jože Kukman), ki svoje znanje neutrudno sejeta po vseh kotičkih Slovenije. In seme je očitno obrodilo sadove! Pred desetimi leti še nismo imeli časopisov o tej tematiki, knjig je bilo malo, učnih vrtov pa domala ni bilo. Zdaj je pot do spoznanj o zeliščih veliko krajša in preprostejša.

Kmetija Plavica

Kmetija Plavica pri Dolenjskih Toplicah je verjetno še naprej najbolj obiskana zeliščarska kmetija v Sloveniji, kjer je mogoče pod strokovnim vodstvom Jožeta Majesa spoznati več kot štiristo zdravilnih rastlin in dobiti brezplačen nasvet izkušenega zeliščarja. Več informacij je na voljo na telefonski številki Jožeta Majesa (031) 30 49 70 ali na elektronski pošti majes@siol.net.

Učni vrt v Žalcu

Učni vrt z zeliščnimi in aromatičnimi rastlinami v Žalcu (pri IPHS) je morda nekoliko manj znan, zagotovo pa je nadvse zanimiv za vse, ki želijo spoznavati in gojiti zelišča. Vrt deluje pod strokovnim vodstvom Nataše Ferant. Poleg tega pridelujejo certificirane ekološke sadike več kot 250 rastlin. Več informacij je na voljo na spletnem naslovu iphs.si in na tel. (03) 712 1600.

Kmetija Žunko v Bresternici

Zelišča niso uporabna le v zdravilne namene. Če vas zanima vrhunska zeliščna kulinarika, obiščite zeliščno kmetijo Žunko v Bresternici (šest kilometrov stran od Maribora). Gospa Vida je na tej čudoviti lokaciji ustvarila enako čudovit zeliščni vrt, kjer potekajo tudi zanimivi dogodki, predavanja in seminarji. Gospa Vida, ki je učenka legendarne Jelene De Belder, z zelišči in rožami ustvarja zeliščne kulinarične specialitete, ki širijo domišljijo in božajo brbončice. Za več informacij pokličite na tel.(02) 623 15 44 ali (041) 653 099.

Poligon sonaravnih vrtov društva Lavita

V Pirešici, na poligonu sonaravnih vrtov, s katerim upravlja društvo Lavita, znanje o zeliščih in začimbah dopolnjujejo še z enega zornega kota. Če vas zanima, kakšnega okusa bo grozdje, krompirja ali druge zelenjave, če ob njej raste ta ali ona začimba, je njihov poskusni poligon pravi vir navdihujočih informacij. Preučujejo tudi delovanje različnih zelišč kot zaščitnih sredstev v permakulturnem, ekološkem in biodinamičnem vrtnarjenju. Avgusta boste imeli pri njih še posebno veliko videti in doživeti. Informacije o programu dogodkov in možnostih obiska za skupine so na voljo na spletni strani lavita.si.

Zeliščni vrt na Krasu

Prvega julija je odprl vrata najmlajši, vendar nič manj zanimiv zeliščni vrt, in sicer na Krasu, v bližini Škocjanske jame. Na enem mestu vas čaka prijetno spoznavanje naravne, arhitekturne, kulturne in zdravilske dediščine. V njem se boste lahko seznanili z več kot 130 zdravilnimi in aromatičnimi rastlinami, vabljeni pa ste tudi na ogled kraške hiše s črno kuhinjo iz leta 1839. Otroci bodo uživali v otroškem kuhinjskem kotičku. Več o delovniku in ponudbi lahko izveste na tel. (041) 697 737 in na e-naslovu info@belajevi.si.

Galerija

Učni vrt v Žalcu.

Kmetija Žunko v Bresternici.

Kmetija Plavica.