Z ajurvedo nad spomladansko utrujenost

(Foto: Jupoterimages)

Pomlad prinese obdobje z več energije, zahteva pa kar nekaj sprememb, zato nam lahko povzroča tudi preglavice. Kako s pomočjo ajurvede pregnati neprijetno spomladansko utrujenost?

Odvrzimo 'zimske nahrbtnike'

Pozimi smo nagnjeni k temu, da posegamo po bolj težki hrani, več spimo in se zadržujemo doma, kar lahko povzroči izolacijo s t. i. 'zimskim plaščem'. To pomeni, da pogosto pridobimo nekaj kilogramov, upočasnimo nekatere procese, lahko podležemo čustveni otopelosti in smo na splošno bolj počasni. Pomlad je čas za sveže začetke, zato moramo 'sleči te presežke kaphe' in se otresti tveganja, da postanemo dovzetni za sezonske alergije in prehlade. Da bi uživali zdravo pomlad, je pomembno poskrbeti za uravnovešenje kaphe, ki skrbi za zdrave sklepe; poskrbeti moramo tudi za sluz, ki ščiti občutljiva tkiva sinusov, pljuč in želodca ter določa velikost, moč in prožnost mišic. Kadar je kapha v ravnovesju, se počutimo močni in stabilni, če pa je njeno ravnovesje porušeno, čutimo zaspanost, depresijo, slabost, zadrževanje vode ali težo v okončinah.

Nastavimo jutranjo budilko

Vstajajte najkasneje ob 7. uri, saj lahko daljše spanje povzroči utrujenost in nabiranje odvečne sluzi. Nato popijte skodelico ingverjevega čaja z limono, da pospešite prebavo in očistite vso sluz, ki se je nabrala čez noč.

Jutranji ritual …

Zjutraj s strgalom za jezik očistite jezik ter se znebite vseh bakterij in strupov. Zdrav jezik je po ajurvedski medicini rožnate barve in brez oblog. Čiščenje jezika bo hkrati tudi stimuliralo notranje organe in pripomoglo k boljši prebavi. Naš največji organ igra pomembno vlogo pri uravnovešanju doš, zato si zjutraj privoščite masažo telesa s toplim sezamovim ali sončničnim oljem ali piling. Ščetkanje suhe kože je prav tako odličen način spodbujanja limfe in odpravljanja celulita. Za izsušitev presežka sluzi pa je v tem času priporočljiv še obisk savne.

Zamenjajmo prehrano

Čas je za uživanje lahko prebavljive hrane, med obroki pa naj bodo od tri- do štiriurni presledki. Izogibajte se tudi vmesnim prigrizkom. Poskusite jesti manj ali celo nič živil, ki povečujejo kapho došo: mlečni izdelki, ledena ali hladna hrana in pijača, ocvrta in mastna hrana. Surovo in hladno hrano zamenjajte za lahek in topel, svež obrok. Izjema je nekajdnevno čiščenje z uživanjem svežega sadja in surove zelenjave. Zmanjšajte uživanje živil, ki tvorijo še več sluzi (izdelki iz pšenice, bel sladkor, pomarančni sok, mleko in mlečni izdelki). Temu se izogibajte zlasti takrat, ko trpite zaradi prehlada. Zvečer si privoščite kamilični čaj za prebavo in prekrvavitev, ki bo pomagal opraviti še z odvečno sluzjo.

Okusi, ki odpirajo poti izločanja, pospešujejo odpravljanje sluzi in vlage v telesu: grenko (špinača, regrat in vsa zelenolistnata zelenjava, bučke, kurkuma, božja rutica, grenivke), začinjeno (svež ingverjev zeliščni čaj, črni in kajenski poper) in razkuževalno (vse stročnice, hruške, šipek, rž, ajda, kvinoja, brokoli, cvetača, repa). Bogat z razkuževalnim učinkom je tudi zeleni čaj, ki pomaga pri razstrupljanju.


Obrnite se k naravi

Narava se v tem času na novo rojeva, zato bodite ustvarjalni in izkoristite moč tega procesa: ajurveda priporoča izvajanje joge v naravi in izvajanje dihalnih tehnik pranajame. Upočasnite svoj ritem, povežite se z naravo, občudujte moč tišine in procesa obnavljanja okoli vas.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki