Seneni nahod

Veronika je prve težave z dihali opazila lani spomladi, ko ji je bilo 39 let. Ko so začele cveteti trave, je prvič v življenju trpela za senenim nahodom, ki jih je uspešno rešila z antihistaminiki. Po letu dni mirnega obdobja je spet sledil seneni nahod in tokrat antihistaminiki niso več pomagali.

Kot pravi, je imela v pljučih polno prozorne sluzi, ki jo je le s težavo izkašljala. Zato je tudi težko dihala, pri tem ji je tudi piskalo v pljučih. V najbolj kritičnem obdobju je le s težavo prišla po stopnicah v prvo nadstropje ali peš do dvesto metrov oddaljene avtobusne postaje. Tudi dolgotrajnega telesnega napora ni zmogla, ker jo je kmalu napadel kašelj. Zvečer, ko je legla v posteljo, jo je začelo dušiti in ji piskati v pljučih, nekajkrat se je ponoči tudi zbudila in ugotovila, da ne more dihati. Z obračanjem je dosegla, da se je sluz sprostila in jo je izkašljala, tako da je potem spet lahko dihala, v pljučih pa ji je še naprej piskalo.

Diagnoza je postavljena

Zaradi vse večjih težav je spet obiskala splošno zdravnico. Spet ji je predpisala antihistaminike za seneni nahod. Po hudem poslabšanju ji je zdravnica predpisala zdravila, ki naj bi preprečila draženje in solzenje oči, kapljanje iz nosu, polnjenje pljuč in spazem bronhijev. Ker ga je potrebovala več kot le po dva do tri vpihe na dan, kot je bilo priporočeno, se je spet odpravila k zdravnici, ki jo je poslala k pulmologu. Veronika pravi, da je pri vseh simptomih raje potrpela več kot manj. Na vsak simptom se je navadila, ker je bil samo nekoliko hujši od prejšnjega. Če bi se vsi simptomi pojavili nenadoma in v najhujši obliki, bi se odzvala drugače, pravi. Pulmolog jo je poslal na spirometrijo, izmeril ji je tudi vrednosti PEF. Že na prvem pregledu ji je postavil diagnozo astma.

Zdravila začnejo učinkovati

Že po tednu dni jemanja zdravil se je, kot pravi, počutila kot prerojena, vendar je po navodilih pulmologa zdravilo jemala štiri tedne, nato pa spet prišla na pregled. Po mesecu dni je dobila občutek, da je zdrava. Pulmolog je z merjenji ugotovil, da se je vitalnost njenih pljuč povečala z 78 na 90 odstotkov. Hkrati z zdravilom je jemala tudi antihistaminike in občasno v prvih dveh tednih tudi še dodaten bronhodilatator. Po treh mesecih je šla na kontrolni pregled k pulmologu, ki je ugotovil, da se je pljučna funkcija povečala na 95 odstotkov.

Poslabšanja so redka

Poslabšanja se pri Veroniki pojavijo, vendar redko in nikoli težka. Kadar teče, gre po stopnicah ali je v fitnesu, začuti, da je bolj zadihana, v pljučih jo tišči in začne izkašljevati sluz. Vendar to traja le nekaj trenutkov in vse to opazi zgolj zato, ker veliko pozorneje opazuje spremembe v telesu in počutju. V takih trenutkih se ustavi, umiri, odkašlja in tesnoba v nekaj trenutkih mine. Veronika svoje bolezni ne čuti kot breme, paziti mora le, da vsak dan natanko ob desetih zjutraj in zvečer vzame zdravilo. Toda to je majhno breme v primerjavi s tistim, ki ga je čutila, ko astme še ni ustrezno zdravila.

Izogiba se alergenom

Na alergoloških testiranjih so ugotovili, da je Veronika alergična na zgodnje cvetoča drevesa in trave, na prah, pršice in drugo pa za zdaj ne. Kljub temu doma nima preprog, poleg tega je kupila sesalnik z vodnim filtrom, da je prahu čimmanj. V prihodnosti načrtuje še nakup klimatske naprave s posebnim filtrom za pelod.

Pazi, da se ne zadržuje v zakajenih prostorih. Sama ne kadi, njen mož, kadilec, pa v njeni navzočnosti tako rekoč nikoli ne prižge cigarete. V družini je edina, ki ima astmo. Z astmo se je naučila živeti. Ker se še dobro spomni, kako velike so lahko težave, če astma ni pravilno zdravljena, vsem, ki imajo težave z dihali, svetuje, naj ne odlašajo z obiskom pri zdravniku do takrat, ko bo "res hudo", ampak gredo na pregled čimprej.

Res hudo pri astmi pa lahko pomeni, razlaga, da se lahko zaradi zožitve bronhijev pljuča popolnoma zaprejo in če takrat bolnik pri sebi nima zdravila, bo brez sape zdržal kako minuto, potem pa bo prepozno.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki