Kako se zdravi alergije

  • NP
  • ponedeljek, 24. maj 2010
(Foto: Pixabay)

Medicina zdravi alergije na naslednje znane načine:

1. Kemijska medikamentna terapija, ki zavira histaminske mehanizme: z njo stabilizirajo celične membrane, uporaba kortikosteroidov pa močno učinkuje na imuno komprimirajoče celice. V nekaterih primerih je uspešno zdravljenje s kortikosteroidi. Zdravilo v obliki pršila je povsem varno, saj ga večina ostane v dihalih. Nevarno je le, če ga bolnik uživa v obliki tablet ali injekcij. Pri alergijskih reakcijah zdravniki največkrat uporabljajo antihistaminike, ki zavrejo sproščanje histamina, snovi, s katero telo uničuje to, kar pride vanj. Histamin je zelo močan celični strup, ki povzroči reakcije, denimo rdečico, srbenje … To zdravilo naj bi zavrlo histamin, da se ne bi sproščal iz celic. Claritin je zdravilo, ki ga uporabljajo povsod po svetu, je povsem varno, saj ga je možno uporabljati celo pri dojenčkih, in nima neželenih učinkov. Brez recepta ali z receptom je pri nas na voljo samo zdravilo flonidan s, ki blaži simptome senenega nahoda.

2. Terapija z hiposenzibiliziranjem: kadar se alergenu ni možno ogniti, lahko odpravi težave specifična imunoterapija (injekcije alergena). V tem primeru zdravnik vbrizga majhno količino raztopljenega alergena pod bolnikovo kožo; količino alergena postopoma povečuje, dokler bolnik ne preneha alergično reagirati. Takšno zdravljenje spodbuja nastanek blokirajočih ali nevtralizirajočih protiteles, ki preprečujejo alergijske odzive. Včasih se pri tem zmanjša tudi koncentracija protiteles IgE. Učinkovitost terapije je kljub pogosti rabi vprašljiva tudi v strokovnih krogih, za bolnike pa dokaj tvegana. Najuspešnejša je pri alergijah na pelode, hišni prah, pršice, strupe žuželk in živalski prhljaj.

3. Terapija z določitvijo karence: v tem primeru gre za izoliranja bolnika od alergenov. Uspešnost terapije je odvisna od natančno postavljene diagnoze in dokazanih vseh alergenov (kode), to pa je v praksi težko izvedljivo, še težje pa je doseči, da bi se bolnik tega držal vse življenje.


Kako si lahko pomagamo sami

Alergije sodijo v strokovno oskrbo zdravnika, vendar si pri preprečevanju, lajšanju in odpravljanju neprijetnih alergijskih pojavov in simptomov lahko pomagate tudi sami. Nasvete in priporočila lahko dobite v številnih knjigah, priročnikih in revijah. Po pomoč se lahko zatečete tudi v domačo lekarno. Pomagate si lahko s čaji iz kolmeža (korenike), koprive (z dodatkom švedskih kapljic) in repike (cvetovi). Za zunanjo, lokalno terapijo je primerno šentjanževo olje (če le niste preobčutljivi nanj), a tudi z jabolčnim kisom, razredčenim z vodo v razmerju 1 : 1.
V obdobju alergijskih težav uživajte več tekočine, česna, hrane, bogate z vitaminom A in beta karotenom, vitamina C, vitamina E, bioflavonidov in encimov. Priporočljivo je redno uživanje jogurta, kislega mleka in kefirja. Najpomembnejše je seveda izogibanje alergenom.


Dodatna zdravljenja alergij


Zdravljenje alergije z metodo BICOM
Znanstveniki so razvili novo metodo zdravljenja alergij, imenovano terapija BICOM (računalniško vodena akupunktura). To je nova oblika diagnosticiranja in zdravljenja alergije. Temelji na tem, da vsaka snov poleg kemijsko-snovnega premore tudi fizikalno-informacijski vidik. Pri tem gre za nekakšno kodo v obliki visokospecifičnega spektra skrajno občutljivih nihanj. To nihanje se obnaša kot običajno elektromagnetno valovanje, zato je pri terapiji BICOM uporabno tako v diagnostične kot v terapevtske namene. Pri terapiji inverzno nihanje alergena s kablom in elektrodo vodijo k bolniku, kar ob pomoči zrcalne uravnave omogoča računalniško vodena naprava BICOM. Pri tem zaradi vzorca zrcalne slike nihanja pride do zmanjšanja vzorca nihanja alergena in s tem do postopne razgradnje v bolnikovem nihalnem sistemu. K zdravljenju spadajo še izključitev in zdravljenje morebitnih drugih žarišč, saniranje sluznic in črevesja, zdrava in polnovredna prehrana ter odpravljanje duševne napetosti, konfliktnih situacij, preobremenjenosti in drugih težav, ki bi utegnile vplivati na odzivnost organizma na zdravljenje. Metoda BICOM zdravi vse vrste alergij in je priznana v svetu. Po šestih do osmih terapijah lahko bolnik brez reakcij prenaša alergen.

Zdravljenje alergije z resonančno terapijo
Resonančno terapijo je leta 1977 uvedel nemški zdravnik dr. Franz Morell. Eden od možnih vzrokov za nastanek alergena je spremenjen elektromagnetni status celic v organizmu. Elektromagnetni status se lahko spremeni zaradi nepravilne prehrane, onesnaženega okolja in vpliva okužb. V vsaki celici organizma so prisotna elektromagnetna nihanja; pri ljudeh z alergijo so tovrstna nihanja patološka, vendar jih lahko s posebnim aparatom normalizirajo. Pri zdravljenju uporabljajo le lastno elektromagnetno nihanje, nihanje alergena in včasih telesne izločke. Ker se stanje stabilizira počasi, je potrebno več zdravljenj. S kompleksnim zdravljenjem in sočasnim zdravljenjem spremljajočih bolezni je alergija v mnogih primerih ozdravljiva.

Homeopatsko zdravljenje alergij
Za homeopatijo alergeni niso povzročitelji alergij, marveč zgolj povod zanje. Vzrok za alergije je v imunskem sistemu, ki preide v tako imenovano stanje preobčutljivosti; z vnetjem se odzove na snovi, ki so v vsakdanjem okolju normalne oziroma obravnava normalne snovi v okolju kot tujke in se pred njimi brani z vnetjem. Homeopat na osnovi anamneze določi ustrezno homeopatsko zdravilo, ki ga določi individualno. Pri izboru zdravila si pomaga z referenčnimi knjigami, z repertorijem (indeksom simptomov) in materijo mediko (knjigo homeopatskih zdravil). Zdravilo, ki ga predpiše, je običajno v obliki kroglic ali kapljic. Po začetku jemanja zdravil se lahko pojavi za homeopatijo značilno prvo poslabšanje, ko se simptomi celo okrepijo. To je znak, da zdravilo deluje. Homeopatsko zdravljenje kožnih alergij povprečno traja od nekaj mesecev do dveh let, lahko tudi dlje.


Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki