Tudi domače živali imajo lahko alergije

(Foto: Shutterstock)

Pred alergijami niso varne niti ptice

Pri vseh domačih sesalcih in tudi pri divjih živalih se pojavljajo vse vrste alergij. Pred alergijami niso varne niti ptice. Kot je povedala mag. Barbara Uršič, dr. vet. med., s Klinike pet vet, specialistične klinike za male živali v Ljubljani je pojavnih oblik alergije veliko, zato imajo veterinarji nemalokrat težave pri postavljanju diagnoze.

Še najlažje prepoznajo preobčutljivostno reakcijo na pik žuželke ali takojšnjo alergično reakcijo na kako zdravilo, v praksi pa se najpogosteje srečujejo z alergijami, ki se odražajo z izrazitim srbežem in s spremembami na koži, ki ga spremljajo.

Pri živalih, enako kot pri ljudeh, razlikujejo med štirimi tipi alergijskih reakcij, glede na mehanizme sprožitve. Pri psih se največkrat pojavlja alergija na bolšji pik, zelo pogoste so atopije (gre za najrazličnejše alergene iz okolja, trave, cvetni prah, pršice, hišni prah itd.) in alergija na hrano, ki jo sprožajo predvsem proteini in ogljikovi hidrati.

"Najbolje je, če lahko odstranimo vzrok; ko žival ne prihaja več v stik z alergenom, težave izginejo. To pride v poštev pri alergiji na hrano, pri bolšjem piku in nekaterih alergenih iz okolja. Če vzroka ni možno odstraniti, lahko poskusimo z desenzitizacijo. Uporabljamo jo pri atopiji – gre za nadzorovano parenteralno aplikacijo alergena, s katero poskušamo zmanjšati preobčutljivost organizma," pripoveduje Barbara Uršič.

Uspešnost tovrstnega zdravljenja je od 50- do 75-odstotna. Pri zdravljenih živalih se tako zmanjša potreba po zdravljenju z zdravili. Če s prvima dvema metodama ne morejo ublažiti simptomov, pride v poštev terapija s kortikosteroidi in/ali antihistaminiki.

Najočitnejši simptom alergije na hrano je nenehen srbež, ki ni sezonsko omejen. Lahko se pojavijo različne nespecifične spremembe na koži − ali pa tudi ne. Za alergijo so največkrat krivi različni proteini in ogljikovi hidrati v pasji hrani in ne aditivi. Zdravljenje je usmerjeno v prepoznavanje alergenov (govedina, piščančje meso, soja, pšenica, mleko, jajca …) in predpisovanje ustrezne hipoalergene diete.

Na trgu je več izdelkov, ki so primerni za terapijo alergije na hrano, lastnik živali pa lahko sestavi tudi ustrezne doma pripravljene obroke. Pri zdravljenju alergije na hrano sta potrebni velika potrpežljivost in doslednost, zato je zelo pomembno dobro sodelovanje lastnikov in veterinarja, sklene Barbara Uršič.

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki