Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

ABC alergij


(stran 3 od 4)

ALERGIJE NA KOŽI

Alergijski kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je vnetje, ki ga povzroči stik z določeno snovjo; izpuščaj je omejen na del kože in je pogosto ostro ločen od zdrave kože. Prvi stik s snovjo (včasih tudi prvih nekaj stikov) ne sproži reakcije, naslednji stik pa sproži dermatitis s srbenjem.
Pri kontaktnem dermatitisu je koža lahko le kratkotrajno pordela ali pa pride do hudega otekanja in mehurjev. Izpuščaj pogosto spremljajo drobni, srbeči mehurčki. Izpuščaj se lahko razširi z mesta stika z alergenom. Vzroka za kontaktni dermatitis ni vedno lahko ugotoviti, saj obstaja veliko možnih povzročiteljev.

Pogosti vzroki

Kozmetična sredstva: depilacijska sredstva, laki za nohte, odstranjevalci laka za nohte, deodoranti, vlažila, losjoni po britju, parfumi, sredstva za sončenje, barvila za lase.

Sestavine krem za kožo: antibiotiki (penicilin, sulfonamid, neomicin), antihistaminiki, anestetiki, antiseptiki, stabilizatorji.

Kovinske spojine: nikelj (v nakitu), krom.

Rastline: ambrozija, jegličevke, strupeni bršljan.

Kemikalije, ki jih uporabljajo pri izdelavi tkanin: strojila v obutvi, sestavine gume ter antioksidanti v rokavicah, obutvi, perilu in drugih oblačilih.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronično srbeče vnetje v zgornji plasti kože, ki se pojavlja tako pri odraslih kot pri otrocih. Pri 85 odstotkih obolelih je povezan z alergijo na različne snovi, največkrat na pršico v hišnem prahu, živalsko dlako, perje, pelod različnih rastlin in hrano. Zlasti pri otrocih je pogosto vpletena alergija na hrano. Največkrat se pojavi pri posameznikih, ki imajo v družini še druge atopijske bolezni, denimo astmo, alergijsko vnetje oči ali alergijski nahod. Vzrok bolezni ni zgolj alergija. Pri osebah, ki so alergične, je v bolezen vpleteno še dedno nagnjenje, ki je vzrok za motnje v delovanju kože, predvsem pri tvorbi maščob, ki ščitijo kožo pred izsuševanjem in prodiranjem škodljivih snovi iz okolja. Zaradi teh dednih motenj je koža teh ljudi vse življenje bolj suha in občutljiva ter se mestoma lahko drobno lušči. Dedne motnje v delovanju kože so tako eden od poglavitnih dejavnikov za razvoj atopijskega dermatitisa.
Bolezenski znaki so različni pri odraslih in pri otrocih. Zbolijo lahko že dojenčki pri treh mesecih. Koža na obrazu je bolj "sočna", zarosena, na njej se pogosto pojavljajo rdečkaste lise, tudi koprivkam podobne spremembe. Ko otrok raste, spremembe postanejo enake tistim, ki jih je opaziti pri odraslih. Že po letu ali dveh začnejo prevladovati vnetna žarišča, značilna za odrasle. Te spremembe so vedno srbeče. Pomembno je vedeti, da se pri bolnikih z atopijskim dermatitisom pogosteje pojavljajo tudi druge alergijske bolezni: koprivnica, otekanje kože, različni izpuščaji, a tudi druge bolezni, ki nastanejo zaradi alergij atopijskega tipa, kot sta astma in seneni nahod.

Koprivnica ali urtikarija

Koprivnica je kožni izpuščaj z značilnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami. Tako ime je dobila, ker so izpuščaji podobni kot po stiku s koprivo.
Preobčutljivostne reakcije so omejene na kožo in podkožje, pojavljajo se lahko po vsem telesu ali le na posameznih delih. Ta tip reakcij lahko sprožijo alergeni in drugi dejavniki, vendar vzroka pogosto ni mogoče odkriti. Najpogostejši alergeni so nekatera zdravila, strupi žuželk in poamezne vrste hrane. Včasih se reakcije pojavijo tudi po virusnih okužbah.
Prvi simptom koprivnice je srbenje, ki mu sledi izpuščaj v obliki gladkih, rahlo dvignjenih ploskev (koprivk ali urtik), ki so bolj pordele ali bolj blede kot okoliška koža. Izpuščaji imajo običajno premer, ki ne preseže enega centimetra. Kadar so veliki, se lahko središče normalizira in nastane izpuščaj v obliki kolobarja. Izpuščaji pri koprivnici navadno izginejo po nekaj urah, pojavijo pa se lahko drugje.
Koprivnica, ki se pojavi nenadno, običajno brez zdravljenja izgine v nekaj dneh, včasih celo po nekaj minutah. V tem primeru ni potreben zdravniški pregled, kajti ob pregledu zdravnik le izjemoma odkrije vzrok. Pri ponavljanju tovrstnih težav pa je vendarle priporočljivo obiskati zdravnika.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd