Kožne alergije in homeopatija

(Foto: Schutterstock)

Homeopatija jih pozdravi

Homeopatsko zdravljenje kožnih alergij povprečno traja od nekaj mesecev do dveh let, lahko tudi dlje. Alergije so področje, ki je za zdravnika homeopata zelo hvaležno. To so motnje, ki so še na popolnoma funkcionalni ravni organizma, kar pomeni, da organskih okvar še ni oziroma so blage. Najpogostejše so alergije dihal, alergije na hrano in kožne alergije. Vse je mogoče s homeopatijo uspešno zdraviti in nemalokrat tudi pozdraviti. Za homeopatijo alergeni niso povzročitelji alergij, marveč samo povod zanje. Vzrok za alergije je v imunskem sistemu: ta preide v tako imenovano stanje preobčutljivosti, z vnetjem se odzove na snovi, ki so v našem vsakdanjem okolju normalne, oziroma obravnava normalne snovi v okolju kot tujke in se brani pred njimi z vnetjem.

Kožne alergije

Mednje med drugim prištevamo atopijski dermatitis ali nevrodermitis in alergijo na sonce. Prizadeti imajo lahko sočasno tudi druge alergijske simptome. Atopijski dermatitis se še posebno rad pojavlja z astmo. Včasih se bolezen z leti izboljša, vendar to ni pravilo. Obstaja genetska nagnjenost k bolezni: če jo imata oba starša, se pri 60 odstotkih primerov pojavi tudi pri otrocih. Bolezen poslabšajo nespecifični dejavniki v okolju, na primer vročina, sopara, kopanje, stik kože z volno, prehrana (jajca, mleko ...) idr.

Prognoza bolezni je različna. Pri otrocih, ki imajo tipično obliko in pri katerih se bolezen pojavi zgodaj, je prognoza dobra. Nekateri se pozdravijo že v otroštvu, pri drugih je izboljšanje postopno; v najstniški dobi jih kar 90 odstotkov nima več težav. Seveda obstaja določen odstotek bolnikov, pri katerih se stanje do odrasle dobe ne izboljša.

Potek zdravljenja pri zdravniku homeopatu

Prvi obisk pri zdravniku homeopatu povprečno traja uro do dve, včasih tudi več (če ste bili pri "homeopatu" in je bil prvi obisk krajši, verjetno niste imeli opraviti s pravim homeopatom). Prvi obisk je nadvse pomemben, saj takrat zdravnik homeopat opravi natančno anamnezo bolnikovih težav. Le na osnovi dobro opravljene anamneze lahko namreč določi ustrezno homeopatsko zdravilo. Zdravilo izbere strogo individualno in velja le za zdravljenje bolezenskih težav konkretnega bolnika, ni pa primerno za druge bolnike z enako diagnozo. Zdravnik homeopat si pri izboru pravega zdravila pomaga z referenčnimi knjigami, ki jih ima vedno pred seboj na mizi (če jih nima, se zastavlja vprašanje, ali je res pravi homeopat), in sicer z repertorijem (indeksom simptomov) in materijo mediko (knjigo homeopatskih zdravil). Zdravilo, ki ga predpiše, je običajno v obliki kroglic ali kapljic. Po začetku jemanja zdravila se lahko pojavi za homeopatijo značilno prvo poslabšanje, ko se simptomi in znaki, s katerimi je bolnik prišel k zdravniku homeopatu, celo okrepijo ali poudarijo. To je dober znak, saj je dokaz, da homeopatsko zdravilo deluje. Seveda to ni vedno prijetno, a tudi obisk pri zobozdravniku ni - tegobe so žal pogost sestavni del učinkovitega zdravljenja! Zdravljenje kožnih alergij povprečno traja od nekaj mesecev do dveh let, lahko tudi dlje. Kontrole pri zdravniku homeopatu (te so znatno krajše kot prvi obisk - trajajo do pol ure) so sprva pogostejše, vsakih nekaj tednov, pozneje, ko je zdravljenje že "vpeljano", pa so tudi kontrolni obiski redkejši.

Alergija na sonce

Alergija na sonce se homeopatsko zdravi podobno kot atopijski dermatitis. V obeh primerih je treba s podrobno anamnezo, ki lahko traja dve uri in več, zajeti vse posebnosti posameznega bolnika in izbrati zdravilo (pravi zdravnik homeopat vedno predpiše le eno zdravilo!), ki bo primerno le zanj. Homeopatija namreč ne zdravi diagnoz (diagnoza je povprečje vseh, ki imajo določeno bolezen), marveč posameznika in njegovo individualno bolezensko stanje, ki se razlikuje od stanja drugega bolnika z isto diagnozo.

Homeopatija ima dolgo zgodovino uspešnega zdravljenja alergij, homeopati pa so pomembno prispevali k današnjemu razumevanju alergij. Kot zanimivost: britanski homeopat C. H. Blackley je leta 1871 prvi povezal sezonsko kihanje in izcedek iz nosu s pojavom cvetnega prahu v okolju, ameriški homeopat dr. Grant L. Selfridge pa je bil eden od treh ustanoviteljev organizacije, ki se je razvila v današnjo Ameriško akademijo za alergijo (American Academy of Allergy).
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki