Alergijam na hrano se lahko izognemo

Odkrivanja in zdravljenja prehranskih alergij, zlasti tistih, ki povzročajo hude težave, se raje ne lotevajmo sami. Lahko pa se naučimo skrbnejšega opazovanja in predvsem preprostega in zdravega prehranjevanja.
Odkrivanja in zdravljenja prehranskih alergij, zlasti tistih, ki povzročajo hude težave, se raje ne lotevajmo sami. Lahko pa se naučimo skrbnejšega opazovanja in predvsem preprostega in zdravega prehranjevanja. (Foto: Pixabay)

Številnim alergijam na hrano se lahko izognemo, če uživamo enostavna, doma pripravljena hranila, pri katerih imamo natančen pregled nad sestavinami.

Intoleranca ali alergija

Pri intoleranci določena vrsta hrane povzroči blage simptome, kot so blaga driska, utrujenost, srbenje kože, ki se mu lahko pridruži blag izpuščaj, prehodno in blago zaprtje. Alergija je huda oblika intolerance, pri kateri določena sestavina hrane povzroči hudo in abnormno reakcijo, ki je zelo neprijetna. Dokažemo jo s protitelesi v krvi proti tem sestavinam hrane. Znaki so različni: neprijeten občutek v želodcu, močne bolečine, huda slabost, driska, otekanje ust, jezika in žrela. Pri alergiji že majhna količina hrane povzroči hudo reakcijo, pri intoleranci pa takšen odziv povzroči šele večja količina hranila, na katero smo preobčutljivi.

Literatura opisuje tri značilne reakcije v telesu, zaradi katerih nastanejo simptomi in znaki.

  • Povečano sproščanje histamina (reakcija je značilna pri preobčutljivosti na školjke).
  • Encimski defekti: telo ne proizvaja dovolj encimov, snovi, s pomočjo katerih se sestavine hrane razgradijo, da se lahko nato v primerni obliki vsrkajo skozi črevesne resice v kri. Za to obliko je značilna preobčutljivost na živalsko mleko, pri kateri telo ne proizvaja dovolj encima laktat dehidrogenaze, ki je potreben za razgradnjo laktoze, mlečnega sladkorja, ki ga vsebujejo vse vrste živalskega mleka (ne pa tudi sojino).
  • Dražilni učinek: nekatere sestavine hrane (močne začimbe, kot sta poper in čili) ter nekateri aditivi (npr. mononatrijev glutamat) tako močno dražijo črevo, da pride do vnetne reakcije.

Razširjenost

V današnjem času je preobčutljivost vse pogostejša. To pripisujejo vse večji kontaminaciji hrane s pesticidi, ki se v našem telesu postopoma kopičijo, in ko presežejo določeno količino, povzročijo simptome. Tudi stres, ki v telesu povzroči vrsto biokemičnih in hormonskih sprememb, ima lahko za posledico preobčutljivost na hrano. Pomembno vlogo ima vse večja uporaba hormonov pri ženskah, bodisi za potrebe kontracepcije ali kot nadomestno hormonsko zdravljenje. Že dolgo je znano, da menopavza, ko nastopi pomanjkanje estrogenov, pri nekaterih ženskah povzroči velike spremembe na prebavilih, ki se kažejo predvsem v spremenjeni prebavljivosti hrane. Simptome je treba obravnavati individualno, saj se znaki preobčutljivosti na hrano po opustitivi hormonske terapije pri nekaterih ženskah omilijo, pri drugih pa jih prav nadomestna hormonska terapija povsem odpravi.

Vse večja uporaba in zloraba antibiotikov pri ljudeh, pa tudi pri gojenju "bolj zdravih" živali je zagotovo pomemben vzrok za uničenje zdrave črevesne flore, ki jo nujno potrebujemo za proizvodnjo vitaminov in vzpostavljanje normalnega bakterijskega ravnovesja. Pri uničenju črevesne flore pride do porasta patogenih bakterij; neravnovesje se lahko odraža v slabi prebavljivosti hrane in preobčutljivosti nanjo. Antibiotikov ne zaužijemo le z mesom klavnih živali, ampak celo z rastlinami, gojenih v zemlji, ki ji dodajajo antibiotike!Kljub vsemu, kar vemo o možnih povzročiteljih alergij na hrano, jih je včasih izredno težko ugotoviti. Pri tem je potrebno tesno sodelovanje zdravnika in bolnika.


Pšenica in gluten


Alergija nanju se lahko kaže z blagimi in neznačilnimi simptomi, kot so pomanjkanje energije, utrujenost, napihnjenost, težave s sklepi, neznačilne bolečine v trebuhu, pa tudi z močnimi reakcijami, kot so hude driske in celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije imenujemo celiakija, dokazati pa jo je mogoče le s preiskavo delčka črevesnega tkiva, ki ga odvzamemo med preiskavo debelega ali dela tankega črevesja. Bolezen v hudi obliki je nevarna; če je ne odkrijemo, ima lahko za posledico hudo pomanjkanje nujno potrebnih sestavin hrane, ki jih bolnik zaradi prizadetosti črevesne stene ne more vsrkati in uporabiti, ampak jih izloča z blatom. Bolezen je v celoti ozdravljiva, če bolnik izloči iz prehrane vse žitarice, ki vsebujejo gluten, to pa so pšenica, ječmen, rž in oves.

Članek se nadaljuje »


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki