Alergije na sonce - fotodermatoze

Ko že majhna količina sončnih žarkov na koži sproži spremembe, govorimo o obolenjih kože, ki jim strokovno pravimo fotodermatoze. Poznamo več vrst fotodermatoz; med najpogostejše pa sodita polimorfna fotodermatoza in fototoksične reakcije. Kako jih prepoznati in kaj lahko storimo, da težave preprečimo ali odpravimo?

Polimorfna fotodermatoza

Polimorfna fotodermatoza je najpogostejša preobčutljivostna reakcija na sončne žarke, pojavlja se predvsem pri mladih odraslih in je pogostejša pri ženskah. Vzrok ni znan, najverjetneje gre za avtoimunsko reakcijo. Prizadeta je koža, ki je bila izpostavljena sončnim žarkom (dekolte, hrbtne strani rok in obraz).

Znaki in simptomi: Nekaj ur po izpostavljanju sončnim žarkom nastopijo hudo srbenje, rdečina in bunčice. Spremembe na koži navadno izginejo v nekaj dneh. Zelo značilen je pojav kožnih sprememb ob stiku s prvim spomladanskim soncem. Težave večinoma povzročajo UVA-žarki, ki prehajajo tudi skozi okensko steklo. Bolezen je kronična ter se ponavlja vsako pomlad in poletje.

Pomoč: Pomembna je predvsem preventiva – zaščita kože z oblačili in s kremami za zaščito pred soncem, ki ščitijo pred UVB- in UVA-žarki. Učinkovita je tudi preventivna fototerapija, ki jo je treba začeti od štiri do šest tednov pred prvim izpostavljanjem sončnim žarkom. Fototerapija poteka pod nadzorom dermatologa. Pred začetkom opravimo preiskave za izključitev drugih kožnih bolezni, ki jih sprožijo ali poslabšajo UV-žarki. Solariji za preventivo niso primerni.

Akne Mallorca

Tudi akne Mallorca so pogosta preobčutljivostna reakcija na sonce, ki je podobna polimorfni fotodermatozi. Na mestih, na katerih se pojavljajo tudi navadne akne, torej na obrazu, nadlakteh, ramenskem obroču in hrbtu, se pojavijo kožne spremembe, podobne aknam. UV-svetloba je sicer pomemben sprožilec aken Mallorca, vendar na njihov nastanek pomembno vplivajo sestavine kozmetičnih preparatov in sredstev za zaščito pred soncem (problematične so predvsem mastne kreme). Značilno je, da kožne spremembe nastanejo šele po večdnevnem intenzivnem sončenju in trajajo več tednov. Ta oblika dermatoze največkrat prizadene mlajše odrasle.

Pomoč: Poleg zaščitnih oblačil osebam, ki senagibajo k aknamMallorca, svetujemo uporabo gelov z zaščitnimi faktorji širokega spektra UVA in UVB, ki ne vsebujejo maščob, dišav in emulgatorjev.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki