Olive: Sadje sredozemlja

(Foto: Diana Anđelić)

Olive so živilo, polno maščob, vendar zdravih, nenasičenih, poleg tega pa še neverjeten vir v maščobi topnega vitamina E. Takšna edinstvena kemična sestava prispeva tudi k neverjetnemu protivnetnemu učinkovanju. Olive nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki telesu prinašajo kopico težav – pripeljejo lahko celo do srčnega napada ali raka. Poleg tega dokazano lajšajo simptome astme in artritisa, vitamin E pa zmanjšuje pogostost oblivov vročine v menopavzi. Oljčno olje je edino rastlinsko olje, ki ga stiskajo iz svežih plodov. Študija je pokazala, da so imele osebe, ki so zaužile po dve žlici oljčnega olja na dan, že po tednu dni manj slabega holesterola v krvi. Olive so tudi dober vir železa, bakra in vlaknin.

Nakup

Poznamo zelene in črne olive. To nista različni vrsti. Zelene poberejo še mlade, zato so čvrstejše in ostrejšega okusa. Črne olive so popolnoma zrele, zaradi česar so mehkejše, vsebujejo več olja in so nežnejšega okusa. Njihovo barvo lahko pozneje spremenijo tudi različne metode obdelave. Najboljše olive so majhne. Nič ni narobe, če so rahlo nagubane. Izkoščičene olive so navadno slabše; včasih jih napolnijo z mandlji, limonino lupinico, kaprami, česnom ali papriko. Tristogramski kozarec oliv stane približno 3 evre.

Najkakovostnejše oljčno olje je ekstra deviško, ker ima manj kisline in več fitohranil kot deviško. Sicer pa sta kakovost in okus olja odvisna še od zemljepisne lege, podnebja in letine. Pol litra olja stane približno 5 evrov.

Shranjevanje

Zaprt kozarec oliv lahko na hladnem in temnem mestu hranite leto dni. Ko ga odprete, olive prestavite v nepredušno zaprto posodo, ki jo hranite  v hladilniku. Pojejte jih v štirih dneh. Steklenica z oljčnim oljem ne sme stati na kuhinjskem pultu.
 

Priprava

Gostom skupaj s pijačo postrezite polnjene olive, nasekljane pa vmešajte v rižote in solate s piščancem ali tunino. Skupaj s paradižnikom, česnom, oljčnim oljem in začimbami boste hitro pripravili okusno omako. V sredozemskih deželah pogosto jedo kruh namočen v oljčno olje.

Zanimivost

Oljčno olje je sadni sok, olive pa sadje.

Kupujte ekološko

Pobrskajte v trgovinah z ekološko pridelano hrano, včasih pa so olive in olje na voljo tudi na ekoloških tržnicah.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki