Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Hrana, ki greje


(stran 2 od 2)


Pijače

Zelo podobne jedi ali pijače lahko grejejo ali hladijo. Šipkov čaj izrazito greje, če ga pripravimo z dodatkom medu in vina. Z ustrezno začimbo začinjena jed bo manj hladilna, čeprav bo pripravljena iz "hladne" zelenjave. Jajčna omleta z "ogrevalnimi" začimbami bo še "toplejša" kot sicer. Jedi, pripravljene s česnom in ingverjem, vsaj malo ogrejejo, četudi so iz hladilne zelenjave. Če na različne načine kombiniramo hrano, ki greje, se lahko prav prijetno in okusno grejemo vso zimo. Bolj kot vsa hrana na tem svetu pa greje redno gibanje, zlasti hoja, ki spravi v obtok in pretok vse, kar pojemo, ter pospešuje izločanje presnovnih produktov.


Priporočamo

Za okusno ogret zimski dan pojemo za zajtrk ajdovo kašo z rozinami in orehi:
Skodelico ajdove kaše namočimo čez noč. Naslednji dan jo z vodo, v kateri se je namakala, na kratko skuhamo, da se zmehča. Dodamo dve žlici rozin in potresemo z zmletimi orehi. Po želji zabelimo z rezino masla.

Za kosilo pripravimo zeleni krožnik s sirom:
V sopari skuhamo približno enake dele brstičnega ohrovta, ohrovta in brokolija. Slednjega dodamo nekoliko pozneje, ker se prej skuha. Kuhano zelenjavo damo na krožnik, jo zabelimo z oljčnim oljem ter potresemo z drobno narezanim česnom in s parmezanom. Ponudimo z nekaj rezinami izbranega zrelega sira.

Večerjamo rdečo peso s črno redkvijo:
Rdečo peso skuhamo v sopari, olupimo in narežemo na tanke liste. Skodelici tako pripravljene pese dodamo nekaj žlic nastrgane črne redkve. Jed začinimo z bučnim oljem in s staranim jabolčnim kisom. Po potrebi solimo z zeliščno soljo. Če za večerno lakoto to ne bo dovolj, dodamo nekaj kuhanega fižola ali leče, zraven pa lahko pojemo kos rženega kruha, denimo s sezamovim maslom.

Če je potrebno, si med obroki privoščimo za malico lešnikov ali ržen kruh z maslom, vsekakor pa sprehod ali dva.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd