Pet najbolj zdravih začimb v vaši kuhinji

  • TK
  • nedelja, 12. april 2020
Začimbe in zelišča blagodejno vplivajo na organizem ter mu pomagajo, da se lažje kosa z alergijami in različnimi vrstami bolečine.
Začimbe in zelišča blagodejno vplivajo na organizem ter mu pomagajo, da se lažje kosa z alergijami in različnimi vrstami bolečine.

Predstavljamo vam pet najbolj zdravilnih začimb, ki bodo ne le izboljšale okus vaše hrane, temveč prispevale k ohranjanju zdravja in celo pomagale pri hitrejšem zdravljenju.

Gre za začimbe in zelišča, ki blagodejno vplivajo in krepijo organizem ter mu pomagajo, da se lažje kosa z alergijami in različnimi vrstami bolečine, so pa tudi dobra zaščita pred nastankom tumorjev ali bolezni srca. Vsekakor jih vedno imejte pri roki in jih čim večkrat uporabite.

Kurkuma – znana kot indijsko zlato ima številne zdravilne lastnosti, zlasti mogočna je pri odstranjevanju škodljivih snovi iz organizma. Nemara je še pomembnejše, da izboljšuje delovanje možganov in pomaga preprečevati bolezni srca. Pomaga pri blaženju simptomov artritisa kot tudi alzheimerjeve in parkinsonove bolezni.

Črni poper – izboljšuje prebavo, preprečuje zaprtje in blaži številne druge prebavne težave. Poper je dobra preventiva pred razvojem tumorjev, pomaga lajšati simptome depresije, znižuje visok krvni tlak, blaži odtegnitvene simptome med opuščanjem kajenja ter pomaga pri težavah s ščitnico.

Cimet – učinkovito pomaga zniževati raven sladkorja v krvi, predvsem pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, ki dnevno uživajo cimet. Pomembno znižuje tudi raven holesterola, priporočajo pa ga prav vsem, saj preprečuje nastanek tumorjev, srčno kap, pomaga pa tudi pri zastrupitvi s hrano.

Muškatni orešček – ta aromatična začimba vsebuje miristicin, eterično olje, ki dokazano znižuje holesterol, je visoko učinkovit pri blaženju simptomov depresije in tesnobe, izboljšuje spomin ter povečuje libido. Toda pozor pri količini, saj dva do trije oreščki lahko povzročijo zastrupitev, ki jo spremljajo intenzivne halucinacije, slabost in bruhanje.

Ingver – lajša in spodbuja prebavo, blaži napenjanje, odpravlja želodčne težave in preprečuje krče. Poleg tega deluje protibolečinsko, ima pomirjajoče ter antibakterijske lastnosti, zaradi antihistaminskega delovanje je koristen pri alergijah. Idealen je za krepitev imunskega sistema ter blaži simptome prehlada, zlasti odpira zamašen nos.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki