Ljubezen do čaja ali kave določajo geni

  • TK
  • četrtek, 17. januar 2019
Če imate rajši čaj kot kavo, je za to delno »kriva« genetika.
Če imate rajši čaj kot kavo, je za to delno »kriva« genetika.

Zakaj imamo rajši kavo ali čaj? Za to je delno »kriva« genetika, pravi nova avstralska študija, objavljena v ugledni reviji Nature.

Kava in čaj so na splošno grenkega okusa, saj vsebujejo kofein, odličen stimulans, ki odloži utrujenost in zaspanost. V precej obširni študiji so skušali dognati, kako zaznavanje grenkobe vpliva na ljubezen do uživanja čaja ali kave. Študija odkriva, da so tisti ljudje, ki so občutljivejši na grenek okus kave (paradoksalno) tisti, ki je popijejo največ. Genetika je nekaj bolj izražena v zaznavanju grenkobe, kot v percepciji sladkobe, pojasnjuje. Percepcija okusa je prav tako pod močnim vplivom našega stališča. Čeprav ljudje naravno ne maramo grenkega, pa se lahko uživanja v grenki hrani naučimo. Ljudje, ki so manj občutljivi na grenko, se lažje naučijo uživati v okusu grenke hrane. Za potrebe študije so proučili genetske podatke približno 430.000 Britancev. Avtorji še trdijo, da rezultatov ni mogoče kar prenesti na druge države in kulture, kljub temu pa so rezultati zelo zanimivi.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki