Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Tarot in arhetipi


(stran 2 od 4)

Zrcalce, zrcalce na steni, povej!

Karte vam ne morejo povedati, ali boste zadeli na loteriji, ali se boste poročili z Janezom (tako vi kot Janez imate svobodno voljo), ali vas partner vara (vesolje ne dovoljuje poseganja v zasebno sfero drugega). Sprašujete lahko zgolj o sebi in o vašem razmerju z drugimi. 

Položene karte so slika trenutne situacije vašega življenja (in ne napoved prihodnosti!). Arhetipi opisujejo vaše duševno stanje ter govorijo o nevidnih vplivih, vzorcih vedenja, ovirah in krepostih. Situacije zdaj ne premlevate več le v sebi, temveč jo lahko pogledate z drugega zornega kota.

Simbolni svet tarota razodeva, da v vesolju vlada red in da dogodki niso zgolj naključja trenutkov. Arhetipi so dolgo časa zoreli v vas, čakajoč na svoje rojstvo, podobno kot seme, ki obrodi na rodovitnih tleh. Ni pomembno, kje ste. To bi se vam zgodilo tudi kje drugje.

Je tarot vraževerje?

Pred letom dni sem od neke znanke dobila telefonsko številko prijatelja, ki ga nisem srečala že štiri leta. Pokličem ga in skušava se dogovoriti za kavo. Ker živi na drugem koncu Slovenije, mu za šalo predlagam, naj gre z menoj v Berlin, kamor sem nameravala čez teden dni. Zasmeje se in pove, da tudi on potuje tja in da je že kupil letalsko karto. Ugotoviva, da bova v obe smeri potovala z istim letalom.

Naključje ali delovanje višjih sil? 

Tako za arhaičnega človeka kot za otroka je vsak dogodek napolnjen s pomenom. Človek, ki je v stiku s kozmosom, ne pozna naključja. V naključja verjame moderni človek, ki je izgubil stik s kolektivnim nezavednim in trpi zaradi odtujenosti. V življenju ne vidi nobenega smisla.

Načelo sinhronosti

Kvantna fizika pravi, da so vsi delci povezani med seboj. Načelo sinhronosti pa pravi, da zunanji pojavi odražajo naše psihično stanje. Tako je mogoče utemeljiti tudi delovanje tarota. Ko človek izvleče neko karto in jo položi na določeno mesto v postavitvi, se njegov notranji svet izrazi v zunanjem v obliki simbolov. Kar pride na dan, je že prej obstajalo v podzavesti.

Zdravilni učinki tarota

Vsak simptom izhaja iz neke arhetipske situacije; junak, ki se bojuje z zmajem, je simptom strahu. Naša dolžnost je, da prepoznamo svoj arhetip in se pogumno spopademo s svojimi zmaji in demoni. Arhetipi prodirajo v zavest, da bi nam prinesli odrešitev. Če zanikamo moč arhetipov, to utegne biti nevarno za naše psihično zdravje. V nasprotnem primeru so arhetipi, s katerimi se povežemo, vir moči in ustvarjalnega izražanja. Ko v tarotu najdemo podobe, ki se skrivajo v naših čustvih, simptom postane simbol – naša bolečina dobi smisel.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd