Bršljanasta grenkuljica

Bršljanasto grenkuljico so uporabljali v zdravilne namene že stari Germani, predvsem pri težavah z dihali in prebavo, za kar ima največ zaslug opatinja Hildegarda iz Bingna ob Renu, ki je že takrat opisala vse kultivirane zdravilne rastline.
Bršljanasto grenkuljico so uporabljali v zdravilne namene že stari Germani, predvsem pri težavah z dihali in prebavo, za kar ima največ zaslug opatinja Hildegarda iz Bingna ob Renu, ki je že takrat opisala vse kultivirane zdravilne rastline.

Bršljanasta grenkuljica  sodi v družino USTNATIC L. LAMIACEAE, kamor se uvrščajo zelo znane zdravilne rastline, kot so rožmarin, vrednik, črna meta, srčnica, zdravilni čistec, mrtve koprive, črnoglavka, mačja meta, žajbelj, šetraj, melisa, ožepek, dobra misel, materina dušica, več vrst met in druge.

Ljudska imena: divji peršin, kopitnik, pikasta pokriva, popenec, poponec, potlehni bršljan, povojček, povoji Marije Device, prisadno zelje, rokova roža, stročič, šmarni slak, vinska loza, vrednik, zlata ketnica, zlata trta, zlata verižica, soldaški peteršilj …

Sodi v družino USTNATIC L. LAMIACEAE, kamor se uvrščajo zelo znane zdravilne rastline, kot so rožmarin, vrednik, črna meta, srčnica, zdravilni čistec, mrtve koprive, črnoglavka, mačja meta, žajbelj, šetraj, melisa, ožepek, dobra misel, materina dušica, več vrst met in druge.

Botanični opis rastline

Domovina bršljanaste grenkuljice je zahodna Azija, od koder so jo prinesli tudi v Evropo, poznajo pa jo tudi v Severni Ameriki.

Je nizka trajnica, neopazna plazeča se rastlinica, ki ima rdečkaste ledvičaste liste. Visoka je od 15 do 30 centimetrov s poleglim steblom, ki je štirirobno, listi stojijo nasproti, so pecljati, zarezani, proti zgornjemu delu srčasti, spodaj pa ledvičasti. V kolencih poleglih stebelc poganjajo koreninice. Iz ležečega stebelca poganjajo vejice z listi. Cvetovi so vijoličasto-modri, kdaj tudi beli, spodnja ustnica je pikčasta, so v navideznih vretencih. Rastlina cveti od marca do junija.

Zelo pogosto jo najdemo ob plotovih, živih mejah, po zidovju, ob poteh, po močvirnatih pašnikih in travnikih, po posekah. Lahko jo gojimo na senčnatem kraju v vrtu, kjer se tudi sama zaseje, saj ima rada dobra vlažna tla. Če je še ne poznamo dobro, nam jo bo pokazal kakšen izkušen zeliščar ali pa naše babice, ki jo tudi uporabljajo.

Zdravilni deli rastline

Bršljanasto grenkuljico so uporabljali v zdravilne namene že stari Germani, predvsem pri težavah z dihali in prebavo, za kar ima največ zaslug opatinja Hildegarda iz Bingna ob Renu (1089–1179), ki je že takrat opisala vse kultivirane zdravilne rastline in je tudi zelo priporočala uporabo te rastline v različnih oblikah.

Ima rahlo začimben vonj in nekoliko grenak okus.

Od marca do junija nabiramo nadzemne dele: cvetove oziroma do 30 centimetrov visoke cvetne poganjke, liste in stebelca ali pa liste in cvetove ločeno. Uporabimo lahko svežo rastlino ali pa jo posušimo v senci pri temperaturi do 45 stopinj Celzija, lahko pa ločimo tudi cvetove in liste posebej, kar je tudi bolj priporočljivo. Sušimo jih na podstrešju na prepihu, na robu tople krušne peči v nizki kartonasti škatli, v biosušilniku, v tankih plasteh, vsak dan jih premešamo, da se čim prej posušijo.

Shranjujemo jih v papirnatih ali vrečkah iz blaga, kar nekaj časa pa tudi že v steklenih kozarcih, vendar morata biti kozarec in pokrov popolnoma suha, sicer bi vlaga kaj hitro opravila svoje in zelišče bo lahko splesnelo, naš trud bi bil zaman in odličen pripravek za zimski čas bi nam splaval po vodi. Tako posušeno zelišče shranimo v suh, zračen in temen prostor. Na kozarec ali vrečko ne pozabimo napisati ime zelišča ter leto nabiranja, saj si vsako leto naberemo sveža zelišča. Po letu dni se namreč začnejo učinkovine v posušenih rastlinah razkrajati.

Zdravilnost

Zelišče vsebuje eterično olje in smole, največ takrat, ko rastlina cveti, poleg tega še grenčine, organske kisline, čreslovine, vitamin C. Zaradi teh učinkovin ima veliki vpliv na sluznico dihalnih poti, zato je učinkovito za zdravljenje bolezni dihal kot zasluzenje pljuč, odvaja vodo iz telesa, pospešuje presnovo, ublaži želodčne in črevesne težave pri pomanjkanju želodčne kisline, preprečuje vnetja, pomirja kašelj. Uporabljamo ga tudi zunanje, ker celi rane, z vodo grgramo pri vnetih dlesni, kopeli pa so primerne pri ranah, ki se težko celijo. Ne smemo pozabiti, da se moramo pri različnih zdravstvenih težavah vselej posvetovati s svojim zdravnikom.

Pri živalih, ki imajo kožne izpuščaje, srbečico ali kraste, pa delamo kopeli kot prevretek iz bršljanaste grenkuljice.

Priprava in uporaba

Sveži zmečkani listi oddajajo nekoliko neprijeten vonj, ki pa se izgubi, ko svežo rastlino prevremo. To je značilno še predvsem v kulinariki, saj jo pogosto uporabljamo.

Mlade liste in poganjke dodajamo solati, juham, posebno znana je odlična krompirjeva juha s povojčkom, kot pravijo gospodinje bršljanasti grenkuljici. Liste in poganjke lahko dodamo kot oblogo za kruh.

Vendar pa je pri nas bršljanasta grenkuljica bolj znana kot zelo razširjen plevel in jo v prehrano manj vključujemo, zato pa jo bolj izkorišča ljudsko zdravilstvo, saj sodi rastlina med dišeče ustnatice, ki jih veliko uporabljamo tako v kulinariki kot za čaje.

Čaj pri težavah s prebavili

Čajno žličko posušenega zelišča prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, premešamo in pustimo pokrito 10 minut. Nato precedimo, in ko čaj ni več prevroč, ga popijemo.

Iz bršljanaste grenkuljice si lahko pripravimo čaj za notranjo uporabo, za zunanjo so obkladki pri gnojnih ranah, protinu, celo zobobolu.

Iz sveže rastline pripravimo tinkturo, mazilo za celjenje ran, kopeli iz svežega ali suhega zelišča proti išijasu, protinu.

Priprava mazila iz grenkuljice

V lončeno posodo damo na drobno narezane liste grenkuljice in jih prelijemo s svinjskim salom (nesoljenim, stopljenim in precejenim). Na vodni kopeli kuhamo 15 minut, vmes mešamo, nato odstavimo z ognja, da se malo ohladi, ter precedimo skozi platneno krpo. Tako pripravljeno mazilo se ohladi in ga shranimo v hladilniku ter ga lahko uporabljamo za rane in tvore.

Čajna mešanica za dihala

Naredimo si čajno mešanico iz enake količine grenkuljice, rmana in zdravilnega jetičnika ter si jo pripravimo kot poparek.

Najbolj znana zelišča, ki jih nabiramo marca

Narava se že prebuja in spet bomo šli nabirat zelišča, ki nas bodo obudila iz zimskega spanja.
Lubje: bezeg, hrast (z vejic do treh let)
Korenine: gabez, hren, jeglič, bodeča neža, potrošnik, srčna moč, petoprstnik, regrat, ščetica, kolmež, peteršilj, slez ali ajbiš, baldrijan, luštrek, sladki koren, repinec, oman
Cvetovi: jeglič, trobentica, dišeča vijolica
Zeli: bršljanasta grenkuljica, vodna kreša, listi bele omele

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki