Peteršilj je odličen diuretik

  • T.ko
  • nedelja, 15. julij 2012
(Foto: Shutterstock)

Peteršilj slovi kot odličen diuretik, saj pomaga odvajati vodo iz telesa, pa tudi sicer sodeluje pri čiščenju telesa. Spodbuja izločanje prebavnih sokov in tako poživlja prebavo, čisti kri in pomaga pri slabokrvnosti (peteršiljev sok) ter odpravlja strupene snovi iz tkiv. Poleg tega spodbuja izločanje sečne kisline, zaradi česar je priporočljiv za lajšanje revme in putike, koristen pa je tudi za živčevje.

Vsebuje velike količine mineralov, zlasti bakra, kalcija, mangana in železa. Prav železa vsebuje celo dvakrat več kot kravje mleko. Peteršilj je izredno bogat z vitaminom C in betakarotenom, ki ga vsebuje več kot korenje. Vsebuje tudi klorofil, ki slovi po številnih blagodejnih učinkih. Peteršilj krepi imunski sistem, iz krvi odstranjuje težke kovine ter deluje antikancerogeno in protivnetno. Za peteršilj velja, da spodbuja in bistri um, blaži krče gladkih mišic, pomaga pri izkašljevanju, ureja menstrualne težave, pomaga pri vetrovih, odpravlja slab zadah in lepša kožo.

Nakup

Obstaja več vrst peteršilja – korenaste in listnate sorte. Peteršilj je na voljo v lončkih in zapakiran, bodisi svež bodisi posušen.

Shranjevanje

Posušene liste hranimo v dobro zaprti posodi, in sicer v suhem prostoru, ki ni izpostavljen soncu. Svež peteršilj hranimo v dobro zaprti posodi v hladilniku. Tudi korene hranimo na hladnem. Peteršilj lahko zamrznemo ali pa ga konzerviramo v soli.

Priprava peteršilja

Peteršilj je vsestransko uporaben, saj lahko uporabimo vse njegove dele. Z njim je mogoče začinjati skoraj vse jedi razen sladic, odličen pa je tudi v smoothijih. Zelo pomemben je kot del jušne osnove. Liste in stebla na drobno nasekljamo in z njimi posujemo jedi, tik preden jih postrežemo, saj tako ohranimo dragocene vitamine in minerale. Liste in stebla lahko uporabimo tudi pri pripravi namazov, solat, omak, sendvičev in prigrizkov. Aroma peteršilja se še posebno lepo ujema z ribami. Koren uporabimo za omake in juhe, lahko pa ga tudi nastrgamo v solato. V primerjavi z listi vsebuje več eteričnih olj, zaradi česar je ostrejšega okusa. Velja, da je skodrani peteršilj polnejšega okusa kot navadni. Iz svežega peteršilja si lahko pripravimo tudi čaj ali sok.

Zanimivost

Grki in Rimljani so imeli peteršilj za sveto rastlino – z njim so krasili jedi na pogostitvah in proslavah. Stari Grki so ga uporabljali tudi za kronanje zmagovalcev olimpijskih iger in pesnikov.

Opozorilo

Nosečnice in doječe matere naj peteršilj uporabljajo le kot začimbo, kajti njegove sestavine povečujejo maternično napetost, snov miristicin pa lahko pospeši zarodkov srčni utrip.

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki