Petkrat JA za mlado čebulo

  • TK
  • nedelja, 31. maj 2020
Ena mlada čebula vsebuje okoli tri odstotke dnevno potrebne količine vitamina A. Krepi tudi kosti zaradi vitaminov C in K; slednjega vsebuje za kar okoli 20 odstotkov dnevnih potreb.
Ena mlada čebula vsebuje okoli tri odstotke dnevno potrebne količine vitamina A. Krepi tudi kosti zaradi vitaminov C in K; slednjega vsebuje za kar okoli 20 odstotkov dnevnih potreb. (Foto: Shutterstock)

Ne zamudite sezone mlade čebule, ki je bogata z vitamini in minerali ter okusen način, da zaščitite zdravje ožilja ter izboljšate prebavo. Zelenih listov nikar ne zavrzite, saj so prav v njih najboljše sestavine. Zakaj jo je dobro jesti prav vsak dan?

Ker ščiti srce, saj je polna antioksidantov, ob tem pa pomaga ohranjati krvni tlak v zdravih okvirih ter zmanjšuje možnost strjevanja krvi. Dobra je za oči, saj ščiti pred vnetji in znižuje tveganje za bolezni mrežnice, zlasti z vsebnostjo vitamina A, ki je pomemben za proizvodnjo beljakovin v očeh, ki skrbijo za dober vid.

Ena mlada čebula vsebuje okoli tri odstotke dnevno potrebne količine vitamina A. Krepi kosti zaradi vitaminov C in K; slednjega vsebuje za kar okoli 20 odstotkov dnevnih potreb. Oba vitamina sta pomembna za gostoto kosti in njuno pomanjkanje veča tveganje za osteoporozne zlome. Znižuje holesterol, zlasti snovi iz zelenega dela, ob tem pa pomaga ohranjati stabilne ravni krvnega sladkorja. Je tudi zaveznica lepe kože, saj spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je pomemben za lepo, zdravo in gladko kožo in ga najdemo v številnih kremah.

Poskusite lahko omleto z mlado čebulo. Narežite jo na kolobarje, skupaj z listi. Dajte v ponev z ogretim olivnim oljem in malce masla in ko se zmehča, rahlo solite in poprajte. V posebni posodi zmešajte jajca in prelijte po praženi čebuli ter mešajte, dokler se vsa čebula ne poveže z jajci. Postrezite še toplo ob sezonski solati.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki