Urejanje otroške sobe

  • petek, 18. oktober 2019
(Foto: iStock)

Po nekem nenapisanem pravilu, bi naj otroška soba predstavljala varno zavetje vsakega otroka.

To mnenje se ni razvilo kar čez noč in nastalo na podlagi raznih pričevanj, pač pa iz dejstva, da so otroške sobe prostori, v katerih otroci preživijo precej časa. Bodisi med učenjem, igro, spanjem ali drugimi aktivnostmi. In je zato tako zelo pomembno, da je otroška soba urejena v sodelovanju z otrokom. V kolikor gre za majhne otroke, kateri se še ne odločajo samostojno in katerih interesov še nismo spoznali, bomo seveda nalogo prevzeli starši.

To majhno bitjece, ki je še nedavno se držalo in oklepalo naših nog ter vratu, postaja vedno bolj samostojno, spreminjajo se njegove potrebe. Potrebuje svoj prostor. Seveda. Če bomo upoštevali njegove želje, bo ta prostor enkraten. Čeravno se nam morda ne bo dopadel ali bi si želeli drugačne opreme za njegovo sobo. Pa vendar, otrok je tisti, ki bo v tej sobi ustvarjal spomine.

Tako se ponudniki, spletni ali fizični nenehno trudijo slediti potrebam in željam otrok ter staršev. Nastajajo razni kosi opreme in otroških sob, zanimivi in priljubljeni pogradi, razne oblike postelj in omar z visokimi funkcijskimi zmožnostmi. Vse za to, da bi vsak otrok ali starš našel najbolj ustrezno otroško sobo. Tako je otroška spletna trgovina Mali Vragci zanesljivo ena od večjih trgovin, s pestro in zelo obsežno ponudbo raznih otroških sob. Najdemo lahko kompletne otroške sobe, zgolj posamezne kose otroškega pohištva, pogradi in drugo otroško opremo, ki bistveno vpliva na videz in funkcionalnost otroške sobe.

Primerno otrokovi starosti moramo spremeniti tudi njegovo okolje. Načeloma otroško sobo preurejamo na dolgi rok, ne za kratek čas in, ker je to prostor v katerem bo preživel največ časa, mora biti otroku prijazna. Kaj potrebuje otrok? Kakšni so njegovi interesi? Kakšne so njegove želje? Otroške sobe so tako zelo različne, posebno noto pa ravno dodajo otroške zamisli in jo naredijo tako zelo posebno.

Koliko prostora imate na voljo? Če se spopadate s prostorsko stisko, potem je najbolj pomembno, da poskrbite za funkcionalne kose pohištva in tako izkoristite vsak centimeter. Mogoče sta dva sorojenca, katera si bosta delila sobo? Potem so morda pravšnja izbira pogradi. Pograd bo rešil prostorsko stisko in hkrati zagotovil udobna in prijetna prostora za spanje in počitek. Tudi te dobimo v raznih oblikah in barvah, da lahko otrokom zagotovimo točno takšnega, kakršnega si želijo.

Izbira mora tako biti premišljena. Ne samo kar se tiče barv, pač pa tudi funkcionalnih lastnosti otroške sobe. Glede na to, da se želje in potrebe otroka lahko hitro spremenijo, naj bo otroška soba temu prilagojena. To pomeni, da lahko obdržimo enako opremo in jo z manjšimi dodatki ali spremembami spreminjamo po trenutnih željah otroka. Zelo pomembno je tudi, da izbiramo kakovostne kose pohištva, trpežne in odporne.

Vsekakor pa je pomembno, da prisluhnemo otroku. Naj sodeluje pri urejanje otroške sobe, tako pri izbiri opreme, kakor tudi pri dodatkih in dekoraciji. Njegova ustvarjalnost bo zagotovo imela prosto pot v prostoru, ki ga bo dodatno spodbujal k temu. Domišljija pa bo poskrbela za vsak detajl, ki za nas morda ne bo tako zelo pomemben, otroku pa bo predstavljal vse. Kakšne bodo zgodbe, ki jihbo pisala izbrana otroška soba?

Otroška soba mora zaživeti tako, da se sklada z njegovimi željami in hkrati funkcionalnostjo. Slediti mora otrokovim potrebam pri razvoju, mu nuditi podporo in varnost, zaščito in prijeten občutek. V njej se mora počutiti dobro. Tako, da je pomembna prav vsaka stvar, katero bomo v otrokov prostor postavili, pomembne bodo barve, postavitev in vse ostalo. Sodelovanje staršev in otroka pri urejanju otroške sobe je tako ključnega pomena.
Bodisi čarobna ali divja, pravljična ali navihana – vsaka otroška soba prilagojena otrokovim potrebam in željam, je prava. Z izbranimi kosi pohištva bo navsezadnje živel otrok. Odločite se za nakup kakovostnih kosov pohištva, saj ne bi želeli čez kratek čas kupovati nove otroške sobe, mar ne?

Tako nam otroška spletna trgovina Mali Vragci nudi odlične otroške sobe, visoke kakovosti, odličnih funkcijskih lastnosti, zanimivih ali klasičnih oblik, raznih velikosti, da vsak otrok in vsak starš najde ustrezno. Pogradi so rešitev katero otroci naravnost obožujejo, hkrati pa so praktični in prihranijo ogromno prostora. Na Mali Vragci nam nudijo širok izbor teh. Pograd – praktična in zanesljivo funkcionalna izbira.

Čudovite otroške sobe so plod želja otrok, njihovega bivanja in njihovih aktivnosti v sobi. Čeravno nas morda iz postelje ravnokar opazuje pirat, ali pa iz zgornje postelje nadzira astronavt. Mogoče nas nestrpno čaka v svoji kočiji princesa ali pa ljubkovalno vabi slikana junakinja v rožnatem. Odraščanje in bivanje v zabavnem in hkrati zdravem okolju je izhodišče ustreznega razvoja. Ne glede na spol ali starost otroka. Ne glede na to, ali otrok gleda z modrimi ali rožastimi očmi. Popolna dekoracija in posebni kosi opreme, pa lahko pričarajo še udobnejše in prijetnejše vzdušje otroške sobe.

Zagotovo se bomo strinjali vsi, da smo ugotovili, da je otroška soba resnično zelo pomembna za vsakega otroka in, da jo moramo urediti skrbno ter skladno z željami otrok. Ni vedno lahko iskati srednjo pot in skupne besede z otrokom, pa vendar, glede na vso ponudbo, ki nam je na voljo, bo želen cilj zagotovo lažje doseči.
Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki