Sadje in zelenjava ne vplivata na raka debelega črevesa

  • T.ko
  • sobota, 30. oktober 2010
(Foto: Shutterstock)

Na splošno velja, da je uživanje sadja in zelenjave zdravo in priporočljivo. Žal to ne velja pri raku na debelem črevesu.

Večletna ameriška študija, ki je spremljala prehranjevalne navade 90 tisoč žensk in 47 tisoč moških, dokazuje, da imajo tisti, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, enake možnosti za nastanek raka debelega črevesa kot tisti, ki oboje jedo v majhnih količinah.

Ugotovitev je raziskovalce presenetila, vendar poudarjajo, da to nikakor ne pomeni, da naj bi se ljudje sadju in zelenjavi odpovedali, saj nedvomno varujeta pred celo vrsto bolezni, kot so srčna kap, sladkorna bolezen, nekatere oblike raka in nekatere kronične bolezni.

Za preventivo pred rakom na črevesju so priporočljivi telovadba, ohranjanje primerne telesne teže, opustitev kajenja in uživanja pretiranih količin alkohola, zmanjšanje količin rdečega mesa in povečanje količin kalcija.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki