Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Jesen je čas obilja

Jeseni je čas za juhe in omake iz buč.
Jeseni je čas za juhe in omake iz buč. (Foto: Shuterstock)

Jeseni je na tržnici veliko rumene, oranžne, temno rdeče, rjave in vijoličaste. Čas je za juhe in omake iz bučk, zelja, čas je za jabolčne pite.
Prehranska svetovalka Mojca Vozel svetuje, da v času, ko se dnevi krajšajo, spremenimo ritem prehranjevanja. Dan se krajša, torej zvečer nehamo jesti prej kot poleti. Zadnji večji obrok naj bo do sončnega zahoda. Veliko bo na voljo grozdja, ki podpira prebavo, in odrasli imamo lahko z njim očiščevalne diete. A če vam nagaja sladkor, tega ne počnite. Pazite na količino sladkih sadežev in raje jejte naravne nepredelane maščobe.

Jeseni nabirajte kostanj, orehe, lešnike, pravi Mojca, in opozarja, da je pečen kostanj težak, posebej za majhne otroke, kuhan (denimo olupljen ali v pireju z maslom) pa je lahko okusna malica ali priloga. Oreške fino zmeljite in zamešajte v kreme z naravno maščobo in malo domačega medu. Kuhane gobe so težko prebavljive. Za dojenčke niso primerne, malčkom pa bodo morda všeč hitro popečene, v sočni omaki ali narezane v solati. Privoščite si kakšen sok izpod domače stiskalnice, a ne pretiravajte. Ima veliko sladkorja, prav je, da ga ne pijemo pogosto. Zraven lahko postrežete orehe, bučna semena, sire, maslene kocke.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jesen

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.