Zakaj se prepiramo

  • TK
  • nedelja, 03. februar 2019
Psihologi pravijo, da se pri prepiru naša reakcija pogosto ne nanaša na partnerja, temveč na nekaj iz naše preteklosti.
Psihologi pravijo, da se pri prepiru naša reakcija pogosto ne nanaša na partnerja, temveč na nekaj iz naše preteklosti. (Foto: Shutterstock)

Kako je mogoče, da imamo nekoga zelo radi, pa se kljub temu stalno prepiramo? Sprli naj bi se sedemkrat na dan, psihologi pa pravijo, da se naša reakcija pogosto ne nanaša na partnerja, temveč na nekaj iz naše preteklosti. Bodite pozorni na notranji kritični glas, zaradi katerega se neredko preburno odzovemo.

Dobra novica je, da je vzorec prepiranja mogoče prekiniti. Psihologi svetujejo nekaj osnovnih korakov. Najprej se moramo usmeriti na pozitivno. »Narejeni« smo tako, da smo pozorni na nevarnost, torej prežimo na partnerjeve slabosti. Zato se moramo prisiliti, da pomislimo na njegove dobre lastnosti. Namesto da partnerja kritiziramo za tisto, kar je slabega naredil, se mu lahko zahvalimo za vse dobro.

Drugo – ostanite v sedanjem trenutku. Pri tem praviloma vsi pademo na preizkusu, saj ena frustracija prebudi drugo in tako naprej. Tretje – naredite premor. Če najprej vdihnete, namesto da planete, vam bo zagotovo uspelo preskočiti marsikateri prepir
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki