Prvi presni izziv

  • UR
  • torek, 25. junij 2013
(Foto: Jupiterimages)

1. julij - 31. julij 2013

Presni izziv je enomesečni izziv prehranjevanja po načelih rastlinske nizkomaščobne presne prehrane bogate z ogljikovimi hidrati in učenja ostalih dejavnikov zdravega načina življenja. S presno hrano damo telesu priložnost, da se lažje očisti nesnag, ki so se v njem zaradi nezdrave prehrane in nezdravega načina lahko nalagale več let. Udeleženci izziva lahko pričakujejo povišanje nivoja energije, boljši spanec, čistejšo kožo, boljše športne rezultate, uravnoteženo telesno težo in na splošno boljše počutje. Ekipa Presnega Izziva bo vodila vse udeležence skozi celotni izziv z izvrstnimi nasveti, na voljo pa bodo tudi mentorji za individualno svetovanje.

Prehranjevanje temelji na t. i. prehrani 80/10/10, ki jo je zasnoval dr. Douglas Graham. Številke se nanašajo na kalorično razmerje in pomenijo, da je v povprečju največ 80% vseh zaužitih kalorij sestavljenih iz ogljikovih hidratov, največ 10% iz beljakovin in največ 10% iz maščob.

Zdrav način prehranjevanja bo zelo dobro vplival na počutje vseh udeležencev, vendar je potrebno razumeti, da je presna prehrana le en delček v mozaiku zdravega življenja. Spanje in dovolj počitka ter sproščanja, fizična aktivnost, veliko svežega zraka, izpostavljenost soncu, čista voda, pozitiven pogled na življenje in čustvena umirjenost, zdrava drža in še mnogo drugih dejavnikov je, ki so bistveni za ustvarjanje dobrega zdravja.

Uvodno srečanje pred začetkom prvega presnega izziva bo potekalo v petek, 28. junija 2013, ob 17h, v prostorih Plesne šole Calesita Tango, Ptujska ulica 19, Ljubljana.

V juliju bo potekalo tudi več dogodkov in druženj. Izziv se bo zaključil s predavanjem Prehranjevanje brez zavajanja samega sebe & Zdravje je vaše edino resnično bogastvo. Predaval bo Dr. Douglas Graham, avtor knjige Prehrana 80/10/10, znan tudi kot oče sodobnega presnojedskega gibanja. Takoj naslednji dan, torej 1. avgusta, pa se bo začel Festival sadja in zdravja - prvi presni festival v Sloveniji.

Več informacij na presni-izziv.si.