Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Uspešna zgodba o hujšanju: Bodi potrpežljiv!

»Bodi potrpežljiv,« se velikokrat spomni besed ene od udeleženk v psihološki skupini gospod Marko. Potrpežljivost pri izgubljanju kilogramov sicer pozna, potrpežljivosti pri ohranjanju teže pa se zdaj uči. V življenju je štirikrat ali petkrat že kar konkretno shujšal, tudi s pomočjo teka pred tremi leti, ni pa znal teže obdržati. Nikoli ni namreč razmišljal o pravilnih kombinacijah živil.

Nihanje telesne teže

Že v osnovni šoli je bil pretežek. V sedmem razredu je tehtal 72 kg, uspešno je shujšal pri zdravniku na polikliniki, a že sredi srednje šole je tehtnica pokazala 101 kg. Doma so jedli klasične jedi, za nedeljsko kosilo denimo ocvrtega piščanca in pražen krompir. »Včasih se s težo niti nismo toliko ukvarjali, tudi starši ne. Imel sem pač toliko kilogramov in to je bilo to,« pravi Marko. Tudi šport mu ni preveč dišal, raje je obiskoval pevski zbor.
Kadar se je lotil hujšanja, je le zmanjšal obroke, mesa pa ni pekel na olju ali masti. Ko je prišel do želene teže, pa niti ni razmišljal, kako naj jo ohrani, nekako je mislil, da jo bo lahko obdržal. Pred leti je precej shujšal s tekom, potem pa je zaradi nekega dela tek čez noč opustil. Znova se je začel začaran krog ...

Dokler ga ni izdalo zdravje

Težave s srcem so ga resno opozorile, da se bo moral lotiti spremembe načina življenja in to tudi vzdrževati. Tako je pred dvema letoma na pobudo zdravnika prišel v Medico center. Sicer je prva napotnica za nekaj časa obležala doma, vendar je Marko vendarle sprejel odločitev – s težo se mora spopasti. O tem, kaj ga čaka v centru, ni veliko razmišljal. Vedel pa je, da potrebuje konkretne napotke, kako nižjo težo tudi obdržati. Vsega se je učil sproti. Zdaj že tako dobro pozna svoje telo, da ve, da se mu teža lahko hitro poveča, če pri dieti popusti. Pri zdravnici je izvedel ogromno, prav tako pa mu je zelo pomagalo tudi obiskovanje skupine pri psihologinji, kjer je slišal, kako se z vsem tem spopadajo drugi.

Znanje je ključno tudi za hujšanje

Na vprašanje, kaj je spremenil pri sebi, da si bo lahko bolj zaupal, odgovori: »Znanje o prehrani. Tega vsega prej res nisem vedel. Nisem vedel, kako pomembne so kombinacije jedi. In kako odreagira telo, če na primer na kakšnem praznovanju poješ preveč. In da je dobro, da se na kakšne izjemne dogodke pripraviš že prej. V pogovoru v skupini pa se naučiš tudi prepoznavati situacije, ko se, nezavedno, »tolažiš« s hrano. Ko denimo prideš zvečer utrujen domov, ves dan nisi jedel nič pametnega, potem pa se naješ pred spanjem. Zdaj vedno pazim, da imam vsaj štiri obroke na dan.«


Verjame, da mu bo uspelo

Navdušil se je tudi nad nordijsko hojo. S partnerko ubirata kilometre po krajih okrog doma; lani sta jih prehodila več kot dva tisoč. Bolj kot kdajkoli prej se gospod Marko zaveda, da je sprememba načina življenja nuja, ki se je bo moral držati. Hvaležen je partnerki, da ga tako zelo podpira, saj, kot pravi, brez podpore bi bilo res težko. Prvič v življenju verjame, da mu bo uspelo.

OSEBNA IZKAZNICA

  • Ime: Marko
  • Starost: 58 let
  • Začetek obravnave debelosti: februar 2016, začetna teža 114 kg, ITM 34,60 kg/m2
  • Zadnja ambulantna kontrola: julij 2018, teža 95,2 kg, ITM 28,89 kg/m2
  • Celokupna redukcija teže: 18,8 kg
  • Najnižja dosežena teža: 93,5 kg, ITM 28,38 kg/m2, februar 2017

Zdravniški komentar dr. Tine Sentočnik, dr. med., specialistke interne medicine in psihoterapevtke

Gospod Marko je bil napoten v internistično ambulanto Centra za celovito obravnavo debelosti Medico dr. Sentočnik na priporočilo kardiologa, kjer je v obravnavi zaradi bolezni koronarnih – venčnih arterij. Te so zožene in ker je zaradi zmanjšane preskrbe srčne mišice s kisikom, kar je posledica koronarne ateroskleroze, pred leti skoraj doživel srčni infarkt, so v zožena mesta namestili žilne opornice – stente.

Ima tudi zvišan krvni tlak in povečane količine škodljivih maščob, holesterola in triglicerdidov v krvi. Vse te bolezni gredo z roko v roki, njihov skupni imenovalec pa je debelost. Danes si gospod Marko, ki je aktiven pri svojem delu v službi in doma in z lahkoto zmore dokaj intenzivno hojo in rekreativno vadbo, težko predstavlja, kako šibka je bila njegova telesna zmogljivost pred dvema letoma in pol. Še vedno mora jemati zdravila, a potrebuje manjše odmerke kot pred hujšanjem.

Najprej zmanjšanje teže
Gospod Marko je v prvem letu obravnave debelosti hujšal. Uspešno je shujšal dvajset kilogramov. Po prvem pregledu v internistični ambulanti se je odločil za celovito zdravljenje – v zdravstvenem timu smo sodelovali specialistka interne medicine, diplomirana medicinska sestra – profesorica zdravstvene vzgoje, psihologinja in dva kineziterapevta. Pri vseh bolnikih, vključenih v celovito obravnavo debelosti, je taka sestava tima zlati standard. Marko je prihajal v center Medico enkrat tedensko, v popoldanskem času, in pri nas ostajal tri ure. Brez telefona in skrbi za »zunanji« svet je nabiral znanje, kako se prehranjevati, da teža uspešno pada, koliko in kako se pravilno gibati, da se z zmanjševanjem teže ne bi zmanjševala mišična masa, kako prepoznavati lakoto in kako obvladovati željo po hrani.

Kako ohranjati?

Od začetega drugega leta obravnave dalje se gospod Marko spoprijema z novimi izzivi – težo, ki jo je zmanjšal z dieto, se mora naučiti ohranjati. Zdaj so izzivi drugačni – predvsem je pomembna motivacija. Kako ohraniti motivacijo za spremenjeni način prehranjevanja potem, ko si že shujšal? Kako se znati pri hrani omejiti tako, da ni stalnega »popravljanja grehov«, da živiš brez občutka prikrajšanosti in da tvoj novi slog sprejmejo in ga podpirajo tudi tvoji najbližji? Kako trajno usvojiti aktiven življenjski slog?

Razumevanje debelosti

Debelost je ena od najtežje ozdravljivih kroničnih nenalezljivih bolezni. Zdravljenje je namreč uspešno le pri pravočasni napotitvi, razumevanju bolezni, ki zahteva dolgoročno obravnavo (najmanj pet let) in dobrem sodelovanju med bolnikom in terapevtskim timom. Veliko ljudi, ki ima indeks telesne mase nad 30 kg/m2, se ne počuti bolnih. Med laiki in žal tudi mnogimi zdravniki namreč še vedno velja prepričanje, da je debelost posledica čezmerne ješčnosti, dobrega apetita, premalo gibanja, hormonskih motenj in podobnih dejavnikov in da je »za hujšanje« potrebna le dieta in nič drugega. Zdravniki zato bolnike pogosto napotijo v naš center prepozno, ko so že okvarjeni notranji organi ali sklepi in je upanje na uspešno dolgoročno zmanjšanje teže majhno.

Trdna volja …

Tudi gospod Marko je bil k nam napoten dokaj pozno. Za celovito zdravljenje debelosti se je odločil sam, del storitev je moral (in jih še mora) plačati sam. Prav zdaj se spoprijema s težavami, značilnimi za drugo fazo zdravljenja debelosti – fazo ohranjanja teže. Po določenem času se namreč stare, slabe prehranske navade postopoma vračajo in izpodrivajo nove. Potrebna je trdna volja za vztrajanje, v pomoč pa je redno obiskovanje centra in sodelovanje v tako imenovani podporni terapevtski skupini, ki dokazano učinkovito pomaga pri premagovanju vseh čeri na poti do trajnega uspeha.

… in redne kontrole

Zdravniki lahko bolnikom dajemo vso medicinsko podporo, ki jo potrebujejo. Bolniki namreč za trajni uspeh tudi po hujšanju še potrebujejo dobro podkovan terapevtski tim. Zdravnik, dietetik, psiholog in športni pedagog – vsak bo pridodal kamenček v mozaiku pacientovega uspeha.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hujšanje , zgodba o hujšanju

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.