Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kateri kolagen kot prehransko dopolnilo je najboljši?


Odgovor:

Spoštovani,

kolagen je beljakovina, ki je prisotna v koži in vezivnem tkivu. V koži se nahaja kolagen tipa I in III, medtem ko je v vezivnem tkivu kolagen tipa II. Naše telo kolagen proizvaja samo, vendar začne ta po 20. letu upadati. Upadanje ravni kolagena v telesu se navzven kaže predvsem na koži: postaja manj prožna, manj elastična, izgublja vlago in nastajajo gubice.

Iz vašega vprašanja ne razberem, za kateri namen, bi jemali kolagen. Pri kolagenu je pomembno, da je hidroliziran. Študije o učinkovitosti hidroliziranega kolagena so pokazale, da se delci hidroliziranega kolagena bolje absorbirajo. Glavna razlika med različnimi oblikami kolagena v izdelkih pa je velikost molekul kolagena, saj gre za molekulo, ki je precej velika in se v našem telesu slabo absorbira.
Hidrolizirani kolagen pa je kolagen, ki je s posebno metodo razbit oziroma »razrezan« na manjše delce, ki jih imenujemo peptidi. Ti so sicer sestavljeni iz istih aminokislin, zato jih celice našega telesa kasneje »sestavijo« nazaj v kolagen tam, kjer jih
potrebujejo.
Če torej poenostavimo: telo bo mnogo, mnogo lažje absorbiralo več manjših delcev kot enega velikega.
Kolagen pridobivamo iz živalske kože in kosti, zato največ izdelkov na tržišču vsebuje kolagen iz goveje ali ribje kože. Goveji kolagen je zaradi svoje sestave še posebej uporaben v izdelkih za sklepe, kosti in hrustanec, medtem ko se ribjega najpogosteje uporablja v izdelkih za kožo. Glede izdelka, kateri je najboljši na tržišču, težko komentiram in delam reklamo posameznemu izdelku. Zgoraj sem vam opisala lastnosti, ki jih mora imeti kolagen, da ima boljšo absorbcijo, ki pa je odvisna tudi od posameznika in od namena uporabe.

Lep pozdrav!


 Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Aktiven

Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Zelišča in zdravilne rastline Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal