Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Povišana sedimentacija


Vprašanje:

Pozdravljeni! Lepo prosim za Vaše cenjeno mnenje o povišani sedimentaciji. Že kar nekaj let imam povišano sedimentacijo (trenutno 50). Bila sem že pri specialistu hematologu, ki pa ni vedel povedati nič konkretnega. Tudi sedaj sem od lečečega zdravnika dobila napotnico (redno) za obisk tega specialista (predvidoma konec aprila). Ker sem zelo zaskrbljena, vas lepo prosim za mnenje in predlog, kam se naj obrnem za rešitev teh težav. Stara sem 53 let, posebnih težav nimam. Hvala !

Odgovor:

Pozdravljeni,

veliko bolezni daje povišano sedimantacijo, ki zgolj pomeni, da je nekje v telesu neko vnetje, ne pove pa kje in kakšno je vnetje. Hematolog je sigurno opravil še kakšne preiskave, da bi našel izvor tega vnetja. Ker ne omenjate drugih sprememb, jih verjetno ni bilo. Lahko gre za kakšen zobni granulom, za kronično vnetje žolčnika, krčne žile, revmatizem, ... Bolezni ušes, grla, pljuč bi dale večje težave v smislu bolečin, ki jih ne navajate. Torej bi bilo najbolje opraviti kontrolo pri hematologu, kamor ste že naročeni. Sam bi vsekakor še ponovil pregled krvi in opravil ultrazvok trebuha. Vse ostalo lahko počaka. Če hematolog ne bo odkril nič novega, pa vsekakor z vsemi izvidi obiskati revmatologa.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal