Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Debela mamica


Vprašanje:

Spoštovani, sem devetindvajsetletna mamica , ki ne ve več, na koga naj se obrne. Že od malih nog sem imela hude težave s kilogrami. Bila sem najbolj debel otrok v vrtcu, šoli in srednji šoli. Vzadnjem  letniku sem se zaljubila v sedanjega moža in z dobro voljo sem ob pomoči stroge diete v dveh mesecih z 89 kilogramov shujšala na 62 kilogramov.  Čez leto dni sem zanosila in se zredila za 36 kilogramov!  Že več let pijem odvajalne čaje, jemljem odvajalne tablete, tablete za hujšanje in vse druge reči, ki jih je najti na trgu. Toda kilogrami se samo nabirajo. Že štiri leta imam hude težave s hrbtenico in desno nogo. Šla sem na preiskave in vsi mi govorijo, da sem predebela. Lahko jim je govoriti, ampak nihče mi ne pomaga. Nedavno sem se obrnila na osebno zdravnico, ki mi je dala neke knjižice o dietah in mi zaželela srečo. Obračam se na vas za nasvet, ker resnično ne vem več, kaj narediti. Prosim vas za nasvet. Vnaprej najlepša hvala-

Odgovor:

Spoštovana!

Se bojim, da tudi z mojim odgovorom ne boste najbolj zadovoljna, a do svojih pacientov sem vedno odkrita in bom tudi do vas.

Najprej se morate vprašati ali v resnici želite shujšati in pred čim vas vaši kilogrami ščitijo. To bi vas vprašal tudi vsak psihoterapevt, ki se ukvarja s tovrstnimi težavami, ko bi mu povedala, katere tablete in čaje in diete ste že poskusila. Pomembno se mi zdi, da možu, o svojih težavah in strahovih niste spregovorila!? Mogoče je eden od razlogov ta, da bi bila  vaša želja, da shujšate obelodanjena in se bojite neuspeha, ki bi ga potem videl tudi vaš mož.?!

Moja terapevtska izkušnja z ljudmi s podobnimi težavami je, da je vedno dobro s svojimi najbližjimi spregovoriti o svojih skrbeh, bolečinah in jih prositi za podporo in pomoč.

Hkrati pa morate vedeti, da v resnici ne pomaga nobena dieta, čudežna tableta, odvajalo, .., temveč le količinsko zmanjšanje obrokov, ki morajo biti uravnoteženi in redni (3x/dan) in to za vedno!!! Da ste na pravi poti, boste vedela, ko boste hujšala s hitrostjo 2kg/mesec. Hitro hujšanje povzroči več škode kot koristi, saj se telo boji pomanjkanja hrane in prične manj izločati in varčevati in ko se to obdobje (enako je z dietami, tabletami) konča, se človek zredi vsaj na prejšnjo težo, večinoma pa še kakšno kilo več. In točno take začarane kroge ste opisala tudi vi!!!
Torej glavo pokonci in ne pozabite, da vas ima vaš mož rad takšno kot ste! Ko bosta intimna se tega spomnite!

Vse dobro!


asis. dr.  Karin Sernec, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Karin Sernec, dr. med.

Motnje hranjenja

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal