Zdravljene aktinične keratoze

Arhiv proizvajalca
Arhiv proizvajalca

V Derma centru Maribor že tri leta s sodobnimi pristopi skrbijo za zdravje kože. Pred kratkim so v svojo ponudbo uvrstili fotodinamično terapijo PDT, ki jo izvajajo kot edina zasebna zdravstvena ustanova v Sloveniji. Z njo odpravljajo posledice aktinične keratoze, ki so predstopnje raka.
 

Kako prepoznamo aktinično keratozo?

Aktinična keratoza so na otip hrapava, ostro omejena žarišča v barvi kože, lahko so tudi pordela in z luskami rumenkasto bele barve. Pojavljajo se na soncu kronično izpostavljenih delih kože, kot so obraz, neporaščen del lasišča, uhlji, podlahti, hrbtišča rok in trup. So najpogostejša oblika predstopenj kožnega raka, ki se lahko v določenem obdobju razvije v posebno obliko kožnega raka.


Fotodinamična terapija v Derma centru Maribor

Fotodinamična terapija, s katero v Derma centru Maribor odstranjujejo aktinično keratozo, vedno poteka pod nadzorom dermatologa. Pri postopku uporabijo kremo, ki vsebuje snov, imenovano fotosenzibilzator. Lastnost tega je, da naredi celice kože občutljive na svetlobo, poleg tega se veže le na tiste celice, ki so spremenjene zaradi škodljivega delovanja sonca. Temu sledi obsevanje z intenzivno rdečo svetlobo določene valovne dolžine, kar povzroči vnetno reakcijo v celicah kože, na katerih je vezan fotosenzibilzator.  

Dodatni pozitivni učinki

S fotodinamično terapijo učinkovito odstranijo predstopnje kožnega raka, od sonca poškodovane celice kože, ki so očem vidne, in tudi tiste, ki so tako majhne, da jih še ne opazimo. Hkrati se med postopkom tvori koži lasten gradnik: "Kolagen v naši koži poskrbi, da izginejo drobne gube, izboljša se tonus kože, pigmentne lise pobledijo, terapijo lahko uporabimo celo za zdravljenje aken," našteva dodatne pozitivne učinke fotodinamične terapije vodja Derma centra Maribor Sandi Luft, dr. med., spec. dermatolog.


Derma center Maribor,  SPERA POLIKLINIKA
Aškerčeva ulica 7, 2000 MARIBOR
Telefon: 00 386 (0)51 420 165
Email:  info@centerderma.si
www.derma-mb.si
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki