Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

SLE in membranski glomerulonefritis


Vprašanje:

Pozdravljeni,

leta 2010 sem dobila Membranski glomerulonefritis v sklopu sistemskega lupusa. Prejemala sem zdravila. Vnetje so ugotovili po biopsiji ledvice, imela sem tudi prisotne beljakovine v urinu. Po parih mesecih se je zadeva uredila, medrola že eno leto nimam več. Sandimuun Neoral imam še, vendar manjši odmerek. Beljakovin že par let nimam več v urinu. Zanima me, če se zadeva kar zadeva ledvic pozdravi do konca?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Membranski glomerulonefritis v sklopu sistemskega lupusa je sistemska avtoimuna bolezen kot jo razumemo sedaj. Z imunosupresivnimi zdravili zavremo imunološko dogajanje pri čemer se simptomi velikokrat umirijo, zelo redko pa se lahko razvije tudi imunska toleranca, kar pomeni, da lahko bolezen tudi izgine. To se sicer zgodi v zelo zelo redkih primerih, ni pa popolnoma izključeno. Večina ljudi se dobro odzvove na kratkotrajne pulze imunosupresisvo, ki se jih potem postopno ukinja glede na odsotnost beljakovin v urinu in glede na odsotnost ostalih znakov lupusa.
Ker so membranske spremembe sicer naredili določene spremembe na ledvicah, se le teh ne da običajno obrniti, se pa z dobrim vodenjem bolzni da preprečiti napredovanje poškodb na ledvicah.

V upanju, da se vam bolezn kar se da umiri, če ne celo ustavi vas lepo pozdravljam!
 Boštjan Kersnič, dr. med.

Aktiven

Boštjan Kersnič, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal