Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dušenje s hrano


Vprašanje:

Pozdravljeni,

zanima me, zakaj pride do dušenja s hrano? Imam že dva meseca težave s tem, danes je bilo zelo hudo, skoraj sem se zadavila, imela sem bolečine in zmanjkalo mi je zraka kjub moževi pomoči.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!

Anatomija nam pove, da iz ust nazaj in potem navzdol, gresta dve poti, torej dve odprtini, zadnja gre v požiralnik, kamor naj bi šla vsa hrana, spredaj navzdol, pa gre sapnik, ki je pokrit s poklopcem. Refleks požiranja, ki se pojavi takoj, ko hočemo nekaj pogoltniti, potegne poklopec navzdol in zapre pot v sapnik in hrana gre zadaj navzdol v požiralnik in naprej v želodec.
Včasih pa je požiranje prehitro in refleks ne zapre dosti hitro poti v sapnik in se nam, kot pravimo, "zaleti". Hrana in /ali pijača gre v sapnik in to se je zgodilo tudi vam. Ali ste jedli prehitro ali poslušali pogoltniti preveč naenkrat ali pa ste hoteli istočasno vdihniti med hrano v ustih in je namesto zraka šla v sapnik hrana. Verjetno ne gre za bolezen v smislu kakšne kapi, ampak za prehitro hranjenje ali vdihovanje med hranjenjem. Podobno se zgodi dojenčkom, ki še ne znajo ločiti požiranja in vdiha. Če med hrano pride do vdiha, se jim zaleti.
Moj nasvet: jejte počasi in si vzamite čas. Če pa imate še kakšne simptome, pa se javite še enkrat. Prva pomoč, kadar zaide velik del hrane v sapnik, in vas močno duši, je Heimlichov prijem, ki je opisan povsod.

Lep pozdrav!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.