Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ulcerozni kolitis


Vprašanje:

Spoštovani,

od leta 2011 imam diagnosticiran ulcerozni kolitis oziroma pankolitis. Jemal sem protivnetna zdravila, sedaj pa sem že na tretji terapiji z biološkimi zdravili, vendar se mi bolezen nikakor ne umiri. Zadnja tri leta imam vseskozi tudi sklepne težave. Prebral sem že veliko različne literature, tudi o alternativnih možnostih zdravljenja. Zanima me vaše mnenje oziroma izkušnje glede terapij v hiperbarični komori. Veliko je sicer člankov o tej temi, mene pa zanima mnenje človeka, ki je strokovnjak na področju črevesja. Lahko ta zadeva kaj pripomore k izboljšanju in umiritvi te bolezni?

Hvala za vaš odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

glede na to, da navajate diagnozo ulcerozni pankolitis, to pomeni, da je prizadeto celotno široko črevo. Po terapiji, ki jo imate oziroma ste jo prejemali, vidim, da ste pod nadzorom internista gastroenterologa. Kirurgi se z ulceroznim kolitisom po navadi srečamo čisto v začetku, ko pridejo na pregled bolniki s krvavitvami na črevo. Običajno jih usmerimo k internistom gastroenterologom, ker kirurgija ni prvo zdravljenje. Če so internistična zdravljenja neuspešna, je vendarle treba pomisliti tudi na pomoč kirurga, ki običajno odstrani bolno črevo. V tem primeru se največkrat naredi izpeljava črevesa, ki je za bolnike na prvi pogled nesprejemljiva, veliko pa jih pove, da po operaciji praktično normalno živijo in so z izpeljavo črevesa zadovoljni. Najbolje bi bilo, da najdete bolnika, ki je že bil tako operiran in vam bi povedal, kako živi s stomo. Na internetu poiščite spletno stran Društva ILCO.
Seveda nimam nič proti, če poskusite tudi zdravljenje s hiperbarično komoro. Vem, da to sicer obstaja, kako uspešno je, pa nimam izkušenj. O tem vam bi vedel več povedati vaš internist gastroenterolog. Pozanimajte se. Pogovor z bolnikom, ki je imel podobne težave kot vi, pa bi vam vsekakor koristil.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal