Rešite test: Kakšna je vaša zdravstvena kultura?

(Foto: Pixabay)

Kaj drži in kaj ne drži?

Izberite eno od dveh trditev in si na koncu oglejte pravilni odgovor.


(A) Mleko je vedno odličen protistrup.

(B) To sploh ne drži!

A Kanček raztresenosti oziroma nepazljivosti, otroška radovednost pri odkrivanju novega, varikina, shranjena v steklenici za mineralno vodo … in kaj hitro lahko pride do zastrupitve. Kako je najbolje ukrepati v takšnem primeru? Seveda je otroka najbolje nemudoma odpeljati na urgentni oddelek, medtem pa je pri roki tudi preverjena domača rešitev: otroku ponudimo kozarec mleka. Mleko je s kemično-fizičnega stališča voda, v kateri so raztopljeni sladkor, vitamini, minerali in zelo pomembne dušikove snovi. Ta posebna mešanica lahko iz črevesja posrka zaužite strupe.

B V primeru zastrupitve je treba nemudoma poiskati pomoč na urgentnem oddelku in po možnosti vzeti s seboj vzorec snovi, ki je povzročila zastrupitev, saj je to zdravnikom v veliko pomoč pri nudenju prve pomoči. Brez predhodnega posvetovanja z zdravnikom zastrupljeni osebi ni pametno ponujati mleka. Če je prišlo do zastrupitve z izdelkom na osnovi nafte, to namreč le še poslabša položaj. Takšne snovi se namreč raztapljajo v maščobah, mleko pa zagotovo spada mednje. Mleko razredči zaužite strupene snovi in črevesje jih potem lažje vsrka.


(C) Kadar ima človek povišano telesno temperaturo, se mora dobro pokriti. 

(D) Čezmerno pokrivanje ni zdravo.

C Povečevanje temperature je fiziološki mehanizem, s katerim se organizem brani pred napadom bakterij. Človekov organizem s poviševanjem temperature (ta zavira rast in razmnoževanje bolezenskih klic in spodbuja proizvodnjo belih krvničk) postane neugodno okolje za napadalce. Povišana telesna temperatura je znamenje, da obrambni mehanizem v našem telesu dobro deluje. Zakaj bi ga potemtakem ovirali in se odkrivali? Zaščita telesa s toplim oblačilom ali odejo je pravilna, saj pospešuje zdravljenje.

D Ko izbruhne prehlad, se običajno pojavi tudi povišana telesna temperatura. To je simptom, da se je v organizmu pojavilo vnetje in hkrati obrambni mehanizem organizma pred okužbami. Splošno prepričanje je, da mora biti vročična oseba v postelji dobro pokrita, sicer obstaja tveganje, da bo zbolela za pljučnico. Da temperature ne bi poviševali po nepotrebnem, se ni dobro preveč pokrivati. Novorojenčki, ki še nimajo razvitega sistema toplotne regulacije, naj bodo lahko oblečeni in pokriti.


(E) Uživati zdravila, ki jim je potekel rok uporabnosti, je vedno škodljivo.   

(F) To ni skoraj nikoli nevarno.

E Zakaj je sploh treba skrbno nadzorovati rok uporabnosti zdravil? Zaužitje zdravila, ki mu je potekel rok, pomeni zaužitje snovi, v kateri je sčasoma prišlo do nekaterih sprememb. Zdravilo, ki mu je potekel rok uporabnosti, se je zaradi svetlobe (naravne ali umetne) in toplote spremenilo. V tabletki ali sirupu nastajajo različne toksične snovi, ki utegnejo imeti neželene učinke na človekovo zdravje. Če ste zaužili takšno zdravilo, se posvetujte z zdravnikom.

F Če smo zaužili zdravilo, ki mu je potekel rok, to še ne pomeni nujno, da smo zaužili strup. Naključno zaužitje skoraj nikoli ne pomeni nevarnosti. Resnično tveganje nastopi šele tedaj, ko je zdravilo delno ali povsem izgubilo zdravilni učinek in torej ne more zdraviti bolezni, za katero je bilo predpisano. To utegne biti nevarno zlasti pri bolnikih, ki bolehajo za kroničnimi boleznimi. Pri takšnih bolnikih je redno uživanje zdravil ključno za nadzorovanje razvoja okužbe in varovanje pred zapleti.


Pravilni odgovori: B, D, F.