Ste zdravi in v dobri telesni formi?

(Foto: Shutterstock)

Jutranje zdravje

Zakaj ne bi med prhanjem, britjem in česanjem preverili, ali ste zdravi in v dobri telesni formi.

V spalnici

Odprli ste oči in utišali budilko. Ste človek, ki takoj skoči iz postelje, ali pa se mirno obrnete na drugi bok in spet zaspite? Koristno je preizkusiti še tretjo možnost - izmerite si pulz. "Mirujoči" pulz je eden najzanesljivejših kazalcev vaše aerobne pripravljenosti.

V postelji sedite, zapestje leve roke naj bo obrnjeno z dlanjo navzgor. Nato s kazalcem in sredincem desne roke pritisnite na zapestje, tik za palcem, tako da še čutite kost. Štejte udarce dvajset sekund in dobljeno število pomnožite s tri.

50 udarcev ali manj.................. ste v izvrstni fizični kondiciji
od 51 do 65 udarcev ............... ni slabo
od 66 do 79 udarcev ............... lahko bi malo več telovadili
več kot 80 udarcev .................. vaša telesna pripravljenost je na psu

V kopalnici

Ko se naposled dokopljete do kopalnice, jo vsaj dobro izkoristite.

Uriniranje

Bodite pozorni na nekaj podrobnosti, zlasti na barvo urina: če je urin rumen, ste dehidrirani. V tem primeru takoj popijte nekaj vode. Zaskrbljenost je upravičena, če opazite, da je urin obarvan krvavo ali mlečno. Oboje lahko govori o ledvičnih kamnih ali vnetju; kri je lahko tudi posledica podplutbe na ledvici ali težav s prostato. V vsakem primeru je zaželen obisk pri zdravniku. Vsaka težava, ki se začne z zadrževanjem ali nezmožnostjo zadrževanja uriniranja, lahko pomeni motnje prostate, ki pestijo enega od sedmih moških po štiridesetem letu.


Tehtanje

Če imate tehtnico, stopite nanjo! Toda teža na zaslonu ni vaša prava teža. To je vaša trenutna teža. Če bi "vajo" ponovili naslednje jutro, bi ugotovili, da ste za kilogram lažji ali težji. Ugotoviti morate osebno "normo". Teden dni se vsako jutro stehtajte in nato izračunajte povprečje. Ko ga boste poznali, boste lahko zaznali tudi odstopanja.

Če opazite nerazložljivo spremembo teže navzgor ali navzdol, lahko storite troje:
  • Omejite stres – nekateri zaradi stresa izgubijo tek, drugi jedo pretirano. Če ste pravkar padli na izpitu ali se ločili, nenadno hujšanje ali povečanje teže ni nič nenavadnega.
  • Poglejte v omarico z zdravili – nekatera zdravila, denimo antidepresivi, spodbujajo tek, upočasnijo presnovo ali pa se zaradi njih bolj kopičijo kalorije.
  • Obiščite zdravnika – veliko zdravstvenih težav se začne z nihanjem teže, zato se v primeru tovrstnih sprememb napotite k strokovnjaku.

Pred ogledalom

 Skočite s tehtnice in si temeljito oglejte odsev svojega božanskega obraza v ogledalu. Še posebno natančno si oglejte oči:
  • Vrečice pod očmi so eno od znamenj visokega krvnega tlaka; pojav je pogosto zgolj dedna posebnost.
  • Spremembe v barvi – če so oči vnete, se barvna paleta lahko razteza od rjave do modro zelene, toda sprememba barve lahko napove tudi očesni melanom. To se resda ne zgodi čez noč, je pa nekaj, kar lahko opazite v ogledalu.
  • Zabuhlost – če se prejšnjo noč niste pretirano družili z Dionizom, neobičajna oteklost vek lahko pomeni kronične probleme s srcem ali z ledvicami. Tudi v tem primeru se odpravite k zdravniku.
Oglejte si še usta. Kako ugotovite, da je v vašem življenju preveč stresa? Odprite usta in se poglejte v ogledalo. Preglejte dlesni in notranjo stran ustnic ter bodite pozorni na drobne ranice. Bele, resda nenevarne čire povzroča vnovično pojavljanje virusa noric, ki ste jih preboleli kot otrok. Virus se zadrži v telesu vse življenje in se včasih, zlasti če ste pod stresom, pojavi v obliki čira.

Ko pregledujete ustno votlino, bodite pozorni na vsako nenavadno rdečico, razbarvanost ali izrastline, ki ne izginejo po več kot desetih dneh. Morda gre za znamenja ustnega raka, bolezni, ki jo je zlahka ugotoviti in tudi ozdraviti, če jo le zaznamo dovolj zgodaj. Oglejte si še jezik in okolico ter bodite pozorni na vsako spremembo barve in nenavadne izrastline.

Pod prho

Si predstavljate boljši kraj za preverjanje glasu!
Zapojte – če glas zveni čisto, čestitamo. Če ste slišati kot (z vsem spoštovanjem) klasični Jani Kovačič, imate morda refluks, tisto, kar povzroča tudi zgago. Trebušne kisline med spanjem dosežejo spodnji del vratu, kjer namakajo glasilke. To je dokaj resna motnja, saj utegne trajno poškodovati glas. Poskušajte z višjo blazino; tako boste preprečili kislinam, da bi prišle tako visoko.

Preverite "opremo"

Preden stopite izpod prhe, opravite testikularni pregled, čeprav je res, da je rak na testisih dokaj redek.
Povaljajte vsak testis med prsti in bodite pozorni na vsako izboklino, zatrdlino ali drugo motnjo; prav tako bodite pozorni na morebitne bolečine ali občutek teže.

V garderobi

Preden se oblečete, vas čaka kup pomembnih stvari, ki jih morate raziskati ...
Oglejte si kožo – opazujte spremembe velikosti in barve peg. Še posebno pozorni bodite, če je v vaši družini melanom. Ne pozabite, da se je treba v zrcalo pogledati tudi od zadaj.

Zapnite ovratnik – četudi dvigujete uteži, se obseg vratu v mesecu dni ne bo znatno povečal. Če oblečete srajco in vam je ovratnik pretesen, to utegne namigovati na težave s ščitnico. Ko ste že tam, z roko preverite veliko mišico, ki se razteza od zadnje strani uhlja in mimo čeljusti ter se nadaljuje v vrat. Pozorni bodite na morebitno očitno razliko med obema stranema in nerazložljive spremembe, ki lahko kažejo na okužbo ali vnetje.

Smo že pri koncu, vi pa nared za uspešen nov dan. Pazite le, da si pred odhodom ne boste pozabili obleči hlač...
Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki