Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Preženimo prehlad


(stran 2 od 2)


Kako deluje naša obramba pred boleznijo?

Mikrobi so povsod okrog nas, tudi na površju kože in sluznic. Z gostitelji živijo v naravni simbiozi, saj ima telo varovalne mehanizme, ki preprečujejo, da bi se bakterije pretirano razmnožile. Če je ravnovesje med delovanjem bakterij in delovanjem imunskega sistema porušeno, lahko pride do vnetja. Tudi pred prehladom nas torej varuje trden imunski sistem.

Preprečevanje

Poleg trdnega imunskega sistema je najboljša obramba pred prehladom pogosto umivanje rok, zlasti na vrhuncu sezone prehlada, ter izogibanje dotikanju ust, oči in nosu.

Bonton kašljanja in kihanja

Če kašljamo ali kihamo, si usta prekrijemo z robčkom, ki ga po uporabi odvržemo v smeti. Če robčka nimamo pri roki, kašljamo in kihamo v zgornji del rokava. V svojem okolju poskrbimo za redno in temeljito čiščenje prostorov. Zadoščajo običajni detergenti in topla voda. Pomembneje je, da je čiščenje zares vestno, in to vseh površin: tudi kljuk, miz, stolov, tipkovnic, telefonskih aparatov, skratka vsega, česar se pogosto dotikamo.

Kako vemo, da ni prehlad, ampak gripa?

Simptomi gripe so podobni tistim pri prehladu, vendar največkrat nastopijo veliko hitreje. Bolečina v grlu in izcedek iz nosu sta značilna tako za gripo kot za prehlad, vendar se izcedek pri gripi ne zgosti in ne postane gnojen. Čeprav glavobol in vročica lahko nastopita tudi pri prehladu, sta pri gripi pogostejša in resnejša. Nemara največja razlika med boleznima se kaže v stopnji oslabelosti in izčrpanosti. Zaradi gripe se počutimo slabo, čutimo močno potrebo po spanju in počitku, poleg tega nas mučijo hude bolečine v mišicah, sklepih in okolici oči.

K zdravniku?

Če se stanje po dveh do treh dneh ne začne izboljševati in se težave stopnjujejo (slabo počutje, vročina, kašelj), je priporočljivo obiskati zdravnika. Z zdravnikom se obvezno posvetujte, če vas boli žrelo in imate temperaturo 39 ºC ali več.

Samopomoč pri prehladu

 • Telo mora biti dobro hidrirano, zato pijte dovolj tekočine.
 • Da boste nos zavarovali pred razdraženostjo, ga namažite z vazelinom.
 • Za ublažitev bolečin v grlu jejte bonbone ali pastile proti kašlju. Še posebno blagodejno delujejo tisti z islandskim lišajem, izogibajte pa se mentolovim, saj lahko pospešijo izsušitev sluznice.
 • Zamašen nos izpirajte s slano raztopino. Če nimate pršila, si lahko slano raztopino pripravite sami. Uporabite pol žličke morske ali himalajske soli in jo zmešajte z dvema decilitroma tople vode. Glavo nagnite nazaj in raztopino vlijte v eno nosnico, tako da tekočina priteče skozi drugo. Enak postopek uporabite še pri drugi nosnici. Raztopini lahko dodate probiotične kulture.
 • Pri napetosti ali bolečini v obnosnih votlinah si pomagajte tako, da jih ogrevate s toplo brisačo.
 • Pripravite si lahko tudi sirup iz limoninega soka, tople vode in dodatka medu.
 • Dekongestivi so zdravila, ki ožijo krvne žile v nosni sluznici ter zmanjšajo otekanje in proizvodnjo sluzi. Tako pomagajo odmašiti nos.
 • Zdravljenje boste pospešili z uživanjem naravnih dodatkov vitamina C, cinka in bakra.
 • Pri akutnem vnetju zgornjih dihal pomagajo timijan, kamilica in žajbelj. Vsak dan si pripravite vsaj tri skodelice zeliščnega čaja, ki naj bo čim bolj vroč. Dve čajni žlički zelišča prelijte z 250 ml vrele vode. Pustite ga stati deset minut, nato ga precedite.
 • Če imate v stanovanju vlažilnik zraka, boste dodatno pospešili zdravljenje.
 • Dober nasvet boste dobili tudi pri farmacevtih, ki vam bodo svetovali, kako lajšati simptome in kako uporabljati izdelke za samozdravljenje.

Zablode o prehladu

 • Prehlada ni treba izstradati ali pretirano hraniti. Sledite občutku – jejte po želji.
 • Vlaga ali mokrota ne povzročata prehlada, zato se ne bomo prehladili, če nas ujame nevihta ali če spimo z mokrimi lasmi.
 • Antibiotiki ne morejo odpraviti prehlada, saj uničujejo le bakterije.





Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd