Preženimo prehlad

(Foto: Shutterstock)

ABC prehlada

Kaj pravzaprav je prehlad, kako ga prepoznati in kaj lahko storimo, da prehlad čim hitreje preženemo?

Navadni prehlad povzročijo virusi. Virusov, ki povzročajo prehlad, je veliko, najpogosteje pa so iz družine rinovirusov. Zaradi njihove številčnosti, raznovrstnosti in nenehnega spreminjanja proti njim nikoli ne moremo postati popolnoma odporni. To je tudi razlog, da se lahko vedno znova okužimo in zbolimo.

Kako se okužimo?

Najpogosteje se okužimo od ljudi iz svoje okolice, in sicer kapljično (kihanje in kašljanje na območju dveh metrov), ali s stikom (denimo z neumitimi rokami). Vir okužb so tudi predmeti, saj lahko mikrobe, ki preživijo tudi na površini predmetov, z rokami prenesemo v nos ali usta.

Zakaj so prehladi pogostejši pozimi?

V dihalih ves čas nastaja debela sluz, ki oblaga notranjo stran dihalnega sistema in ščiti telo pred patogenimi organizmi. Sluz – in z njo tudi vdihnjene organizme – navadno uspešno izločimo tako, da jo izkašljamo ali pogoltnemo. V hladnejšem obdobju je drugače, kajti hladen in suh zimski zrak, ki ga vdihavamo, vpliva na dihalne poti, sluznico in sluz, ki se zaradi manjše vlažnosti odebeli in zgosti. Ko dihala ne zmorejo več potiskati sluzave mase navzgor, so vdihnjeni organizmi, "ujeti" v dihalnih poteh in lahko povzročijo bolezen dihalnih poti. Poleg tega se v hladnejšem delu leta več zadržujemo v zaprtih, ogrevanih prostorih. Tesnejši stik z drugimi osebami poveča možnost izpostavljenosti virusom, vroč in suh zrak izsuši tkiva v nosu in grlu, oboje pa ustvari idealno okolje za virusno okužbo.

Simptomi prehlada

Simptomi navadnega prehlada so odvisni od virusa, ki ga je povzročil. Prvi znaki, ki spremljajo prehlad, nastopijo po desetih do dvanajstih urah po okužbi z virusom, najmočneje se izrazijo po 36 do 72 urah, navadno pa izzvenijo v sedmih do desetih dneh. Prehlad se večinoma kaže v obliki blagega občutka žarenja, srbenja ali bolečine v grlu. Vnetje grla napreduje, dokler ne postane zmerno boleče ali pa popusti, kar se navadno zgodi drugi ali tretji dan. Simptomi na območju nosu navadno nastopijo, ko popusti bolečina v grlu: iz nosu približno dva dneva teče prozoren izcedek. Pozneje postane obilnejši, rumenkast in gostejši. Nos je ves čas deloma ali povsem zamašen. Izcedek in zamašenost nosu navadno izzvenita četrti ali peti dan. Takrat se začne kašelj, ki je sprva produktiven, sčasoma pa postaja suh in neproduktiven. Prehlad lahko povzroči tudi druge simptome, ki so odvisni od virusa, ki ga je povzročil. Nastopijo lahko povečana telesna temperatura, solzenje, kihanje, slabost in glavobol.
Članek se nadaljuje »


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki